Μια εξέταση αίματος μπορεί να εντοπίσει εάν μεγαλώνεις πολύ γρήγορα

18.12.2019
Μια εξέταση αίματος μπορεί να εντοπίσει εάν μεγαλώνεις πολύ γρήγορα
Νέα έρευνα έρχεται να μας δείξει ότι αυτό δεν είναι ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Επιστήμονες ανέλυσαν το πλάσμα του αίματος από περισσότερους από 4.200 ανθρώπους ηλικίας 18 έως 95 ετών και βρήκαν μια σύνδεση μεταξύ 373 πρωτεϊνών και της γήρανσης.

«Ξέρουμε εδώ και πολύ καιρό ότι η μέτρηση ορισμένων πρωτεϊνών στο αίμα μπορεί να δώσει πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση υγείας ενός ατόμου – οι λιποπρωτεΐνες για την καρδιαγγειακή υγεία, για παράδειγμα», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Tony Wyss-Coray, ο οποίος είναι διευθυντής του Κέντρου Ερευνών για το Αλτσχάιμερ στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια.

«Πολλά διαφορετικά επίπεδα πρωτεϊνών - περίπου το ένα τρίτο όλων αυτών που εξετάσαμε - αλλάζουν σημαντικά με την πρόοδο της ηλικίας», πρόσθεσε στο δελτίο τύπου.

Διάβασε και αυτό: Letizia και Rania: Οι βασίλισσες της Ισπανίας της Ιορδανίας μοιράζονται τις Χριστουγεννιάτικες κάρτες τους

«Οι πρωτεΐνες είναι οι “δουλευταράδες” των κυττάρων του σώματος και όταν τα σχετικά επίπεδά τους υποστούν ουσιαστικές αλλαγές, αυτό σημαίνει ότι o άνθρωπος, επίσης, αλλάζει», εξήγησε ο Wyss-Coray. «Ερευνώντας χιλιάδες από αυτές στο πλάσμα μπορούμε να δούμε ένα στιγμιότυπο του τι συμβαίνει σε όλο το σώμα».

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η φυσική γήρανση δεν συμβαίνει με σταθερό ρυθμό, αλλά είναι ανομοιογενής και έχει τρεις ξεχωριστές κατηγορίες στις ηλικίες 34, 60 και 78 ετών.

Σε αυτές τις ηλικίες, υπάρχουν αυξομειώσεις στα επίπεδα συγκεκριμένων πρωτεϊνών στο αίμα με αισθητές αλλαγές, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Τελικά, μια εξέταση αίματος για αυτές τις πρωτεΐνες μπορεί να είναι σε θέση να εντοπίσει τους ανθρώπους που γερνούν ταχύτερα από το φυσιολογικό και με αυξημένο κίνδυνο για συνθήκες σχετιζόμενες με τη γήρανση, όπως η νόσος του Alzheimer ή οι καρδιακές παθήσεις.

Ένα τέτοιο τεστ μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ταυτοποίηση φαρμάκων ή άλλων παραγόντων που επιβραδύνουν ή επιταχύνουν τη γήρανση, ανέφεραν οι συντάκτες της μελέτης.

Ωστόσο, οποιαδήποτε κλινική χρήση ενός τέτοιου τεστ αίματος είναι τουλάχιστον 5 με 10 χρόνια μακριά, σημειώνουν οι ερευνητές.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine.