Γιατί είναι απαραίτητος ο καθαρισμός των δοντιών στον οδοντίατρο και τι μπορεί να προλάβει

24.01.2020
Γιατί είναι απαραίτητος ο καθαρισμός των δοντιών στον οδοντίατρο και τι μπορεί να προλάβει
Όσο μεγαλώνουμε αυξάνεται ο κίνδυνος να εκδηλωθούν προβλήματα υγείας. Και ανάμεσα στα πιο κοινά προβλήματα θα πρέπει να προστεθεί και ένα άλλο: Η ουλίτιδα.

«Η περιοδοντική νόσος γενικά είναι μια ασθένεια που βλέπουμε πιο συχνά στις ηλικίες από 40 και πάνω», λέει στο Considerable η Sally Cram, περιοδοντολόγος με έδρα την Ουάσιγκτον DC και εκπρόσωπος της American Dental Association (ADA).

Σύμφωνα με την ADA, η χρόνια περιοδοντίτιδα επηρεάζει σχεδόν τους μισούς ενήλικες άνω των 30 ετών στις ΗΠΑ.

Δεν πρέπει να αφήσεις την ουλίτιδα χωρίς θεραπεία. Με την προχωρημένη περιοδοντική νόσο, θα μπορούσες να χάσεις τα δόντια σου και η κατάσταση μπορεί να επηρεάσει τη γενική υγεία σου. «Η περιοδοντική νόσος είναι μια χρόνια μόλυνση με φλεγμονή των ούλων και των οστών. Περνάει στην κυκλοφορία του αίματος», λέει η Δρ Cram. Συνδέεται με καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, προβλήματα με τα νεφρά και άλλα θέματα υγείας.

Για την αντιμετώπιση της ουλίτιδας, ο οδοντίατρός σου μπορεί να σου συστήσει βαθύ οδοντικό καθαρισμό, μια διαδικασία που μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση της πέτρας και της πλάκας που συσσωρεύεται κάτω από τη γραμμή των ούλων.

Πότε χρειάζεσαι βαθύ οδοντικό καθαρισμό

Αν έχεις ουλίτιδα, η πλάκα μπορεί να πρήξει τα ούλα σου. Στη συνέχεια, τα ούλα απομακρύνονται από τα δόντια σου, επιτρέποντας στην πλάκα να εγκατασταθεί κάτω από τη γραμμή των ούλων όπου η οδοντόβουρτσα σου δεν μπορεί να φτάσει.

Μπορεί να χρειαστείς βαθύ καθαρισμό της οδοντοστοιχίας σου αν έχεις τα παρακάτω σημάδια και συμπτώματα ουλίτιδας ή περιοδοντικής νόσου:

  • Κόκκινα, ευαίσθητα ή αιμορραγικά ούλα
  • Υποχώρηση των ούλων
  • Χαλαρά δόντια
  • Άσχημη αναπνοή

Διάβασε επίσης: Θέλεις να έχεις τέλεια δόντια; Ακολούθησε αυτές τις 5 συμβουλές των οδοντιάτρων

Υπάρχουν δύο μέρη σε έναν βαθύ οδοντικό καθαρισμό. Η αποτρύγωση που είναι η οδοντιατρική διαδικασία της απομάκρυνσης της οδοντικής πλάκας και της πέτρας (τρυγίας) απο τα δόντια, και κυρίως απο την περιοχή γύρω απο την γραμμή των ούλων και η ριζική απόξεση που είναι η διαδικασία καθαρισμού της πέτρας και των μικροβίων απο τις επιφάνειες της ρίζας του δοντιού κάτω απο τα ούλα. «Η αποτρύγωση και η ριζική απόξεση είναι η πρώτη γραμμή άμυνας για την απομάκρυνση των βακτηρίων κάτω από τη γραμμή των ούλων τα οποία προκαλούν την περιοδοντική νόσο», λέει η Δρ Cram.

Ο οδοντίατρος αφαιρεί την πέτρα και την πέτρα που έχουν συγκεντρωθεί κάτω από τη γραμμή των ούλων και εξομαλύνει τη ρίζα του δοντιού έτσι ώστε τα ούλα να μπορούν να επανατοποθετηθούν στο δόντι.

Εάν χρειάζεσαι βαθύ καθαρισμό οδοντοστοιχίας, μην το παραλείψεις. Εάν η περιοδοντική νόσος προχωρήσει και προκαλέσει απώλεια οστικής μάζας, ίσως χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Πώς μπορείς να αποφύγεις την ανάγκη για βαθύ καθαρισμό δοντιών

Μπορείς να αποτρέψεις την ουλίτιδα και την περιοδοντική νόσο και να αποφύγεις την ανάγκη για βαθύ καθαρισμό. «Περίπου το 95 έως 98% των οδοντικών ασθενειών και ειδικότερα η περιοδοντική νόσος, μπορούν να προληφθούν» λέει η Δρ Crum.

Το κλειδί για την πρόληψη είναι η καλύτερη φροντίδα στο σπίτι. Τις συμβουλές τις έχεις από μικρό παιδί. Βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα και νήμα μια φορά την ημέρα.

Η επίσκεψη στον οδοντίατρό σου είναι επίσης σημαντική. Οι τακτικοί καθαρισμοί μπορούν να προλάβουν νωρίς την ουλίτιδα και να αποτρέψουν την εξάπλωση της πλάκας και της πέτρας κάτω από τη γραμμή των ούλων.

«Θα μπορούσε να υπάρχει κάτι που δεν μπορείς να αισθανθείς ή να δεις. Ο οδοντίατρος μπορεί να το εντοπίσει και να το διορθώσει, αντί να περιμένεις μέχρι να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση των ούλων ή κάτι πιο περίπλοκο», συμβουλεύει η Δρ Cram.