Ελπίδες για εμβόλιο του κορωνοϊού - Τον Απρίλιο οι πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους

26.02.2020
Ελπίδες για εμβόλιο του κορωνοϊού - Τον Απρίλιο οι πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους
Την ώρα που οι προσπάθειες της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας έχουν επικεντρωθεί στην ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου για τον κορωνοϊό, σήμερα η Wall Street Journal αποκάλυψε ότι η αμερικανική εταιρία βιοτεχνολογίας Moderna απέστειλε πειραματικό εμβόλιο κορωνοϊού σε Αμερικανούς κυβερνητικούς ερευνητές μετά από έξι εβδομάδες έρευνας.

Η Moderna (MRNA) ανέφερε σε ανακοίνωση της τη Δευτέρα ότι η πρώτη παρτίδα του νέου εμβολίου για το κορωνοϊό, που ονομάζεται mRNA-1273, έχει σταλεί στο Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID).

Η Moderna δήλωσε ότι τα πρώτα φιαλίδια του πειραματικού εμβολίου θα χρησιμοποιηθούν σε μια προγραμματισμένη μελέτη Φάσης 1 στις ΗΠΑ, η οποία συνήθως περιλαμβάνει τη δοκιμή του εμβολίου σε ένα μικρό αριθμό υγιών ανθρώπων.

Ο διευθυντής του NIAID Anthony Fauci δήλωσε στην Wall Street Journal ότι μια κλινική δοκιμή του εμβολίου θα μπορούσε να ξεκινήσει μέχρι τα τέλη Απριλίου, με τα αποτελέσματα να είναι διαθέσιμα τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο.

Η Wall Street Journal σημείωσε στο δημοσίευμα της, ότι δύο δόσεις του εμβολίου θα δοκιμαστούν σε μέχρι 25 εθελοντές για να μελετηθεί αν παράγει μια ανοσοαπόκριση που προστατεύει από τον ιό.

Ωστόσο ακόμα και αν η κλινική δοκιμή είναι επιτυχής, θα χρειαστούν περαιτέρω δοκιμές και εγκρίσεις κανονιστικών ρυθμίσεων πριν από την πλήρη ανάπτυξη του εμβολίου.

Επιστήμονες και φαρμακευτικές εταιρείες σε ολόκληρο τον κόσμο (και ιδιαίτερα σε Κίνα και ΗΠΑ) εργάζονται με ταχύτατους ρυθμούς για να εντοπίσουν θεραπείες ή εμβόλιο για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του κορωνοϊού, ο οποίος έχει προσβάλλει περισσότερους από 80.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Ο Fauci αποκάλυψε στο CNN τον περασμένο μήνα, ότι ερευνητές προσπαθούν να επιταχύνουν τη διαδικασία έγκρισης ενός εμβολίου μετά από μια επιτυχή δοκιμή Φάσης 1 σε μια προσπάθεια να σταματήσει η εξάπλωση του ιού.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Moderna δεν είναι η μόνη εταιρεία φαρμάκων που ελπίζει να βρει προληπτική θεραπεία για τον ιό.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες Johnson & Johnson και GlaxoSmithKline εργάζονται σε εμβόλια, όπως επίσης και επιστήμονες της αμερικανικής κυβέρνησης ενώ ανάλογες προσπάθειες γίνονται και σε εργαστήρια της Κίνας.

Κι ενώ το πειραματικό εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την Moderna είναι ακόμα άγνωστο αν είναι αποτελεσματικό, η ταχύτητα με την οποία δημιουργήθηκε αντιπροσωπεύει μια σημαντική ανακάλυψη.

Σύμφωνα με την Moderna, το εμβόλιο αναπτύχθηκε εντός 42 ημερών από την απόκτηση της γενετικής πληροφορίας για τον κορωνοϊό.

Ενδεικτικό είναι ότι οι ερευνητές χρειάστηκαν περίπου 20 μήνες για να ξεκινήσουν ανθρώπινες εξετάσεις για το εμβόλιο για το SARS, έναν παλαιότερο κορωνοϊό.

Νικολέτα Μακρή