Αλλά ποιες είναι οι «φυσιολογικές» τιμές και τι μπορείς να κάνεις κατά τους γκρίζους, κρύους και λιγότερο ηλιόλουστους μήνες για να διατηρήσεις σε έλεγχο τη βιταμίνη D του σώματος σου;
Η επίκουρος καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Michigan, Drew Hilbrandt, δήλωσε στο SheKnows ότι «Ένα επίπεδο μεταξύ 20 / νανογραμμάρια / χιλιοστόλιτρα έως 50 νανογραμμάρια / χιλιοστόλιτρα, θεωρείται επαρκής αριθμός για τους υγιείς ανθρώπους».
Επιπλέον, είπε ότι ένα επίπεδο μικρότερο από 12 νανογραμμάρια / χιλιοστόλιτρα δείχνει ότι κάποιος έχει ανεπάρκεια βιταμίνης D.
Η Hilbrandt συνιστά μια εξέταση αίματος για βιταμίνη D: «Ο καθένας θα πρέπει να ελέγχει τα επίπεδα του, επειδή αυτή είναι μια κοινή ανεπάρκεια που σχετίζεται με κακή έκθεση στον ήλιο, προβλήματα διατροφής, παχυσαρκία, ιατρικά θέματα και πολλά άλλα».
Και επειδή μια πραγματική ανεπάρκεια βιταμίνης D καταλήγει να κάνει τα οστά μας πιο αδύναμα, τόνισε επίσης ότι οι γυναίκες ιδιαίτερα στα τέλη της δεκαετίας των 30 και στις αρχές της δεκαετίας των 40, θα πρέπει να συζητήσουν με το γιατρό τους σχετικά με τις πιθανότητες για οστεοπόρωση αργότερα στη ζωή τους. Επειδή όσο μεγαλώνεις, τόσο πιο πιθανό είναι να έχεις ανεπάρκεια βιταμίνης D. H Hilbrandt ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πτώση των επιπέδων βιταμίνης D κατά τους χειμερινούς μήνες λόγω της λιγότερης έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία, μεταξύ των ανθρώπων που αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους.
Διάβασε και αυτό: Eρεθισμένα μάτια: Οι 5 πιο συνηθισμένες αιτίες και πώς να τις αντιμετωπίσεις
Εάν αναρωτιέσαι για τα δικά σου επίπεδα βιταμίνης D, μη διστάσεις να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου και να κάνεις μια εξέταση αίματος. Εάν τα επίπεδά σου δεν είναι εκεί που πρέπει να είναι, μπορείς να μιλήσεις μαζί του για να δεις τι είδους επιλογές συμπληρωμάτων έχεις και πόση επιπλέον ποσότητα πρέπει να λαμβάνεις. Θυμήσου ότι είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνήσεις με έναν γιατρό πριν χρησιμοποιήσεις ένα νέο συμπλήρωμα προκειμένου να μην καταφύγεις σε υπερβολές.