Τα 5 οφέλη για τον οργανισμό σου όταν βουρτσίζεις καθημερινά τα δόντια σου

17.02.2021
Τα 5 οφέλη για τον οργανισμό σου όταν βουρτσίζεις καθημερινά τα δόντια σου
Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να φροντίζουμε τα δόντια μας, ειδικά με τη σημερινή διατροφή που είναι πλούσια σε ζάχαρη. Αλλά αυτό που ίσως δεν ήξερες είναι ότι το βούρτσισμα των δοντιών σου εμποδίζει τα βλαβερά βακτήρια να ταξιδέψουν στο κυκλοφορικό σου σύστημα και να κυκλοφορήσουν γύρω από το σώμα σου, προκαλώντας βλάβη στον οργανισμό σου. Αυτό μας οδηγεί στο να πιστεύουμε ότι το βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να επηρεάσει τη ζωή σου περισσότερο από ό, τι πιστεύεις. Διάβασε παρακάτω γιατί είναι τόσο σημαντικό να διατηρείς μια καλή ρουτίνα οδοντιατρικής φροντίδας και τι συμβαίνει όταν δεν το κάνεις.

Είναι καλό για την καρδιά σου

Το βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα μπορεί να προστατεύσει την καρδιά σου από μια φλεγμονή και περαιτέρω επιπλοκές. Όταν τα επιβλαβή βακτήρια περνούν από την καρδιά σου, μπορεί να κάνουν τον ιστό να διογκωθεί (ενδοκαρδίτιδα). Αυτό μπορεί επίσης να θέσει σε κίνδυνο άτομα που έχουν ήδη καρδιακά προβλήματα, ειδικά με τις καρδιακές βαλβίδες τους.

Διατηρεί τους πνεύμονες πιο υγιείς.

Η έρευνα σε ηλικιωμένους έχει βοηθήσει στο να κατανοήσουμε το γιατί η στοματική υγεία συνδέεται στενά με την υγεία των πνευμόνων. Με το βούρτσισμα των δοντιών, μειώνεται ο κίνδυνος εξάπλωσης μιας λοίμωξης από το στόμα σου στους πνεύμονές σου, όταν αναπνέεις. Αυτό είναι σημαντικό να το γνωρίζεις, ειδικά εάν έχεις ήδη χρόνια πνευμονοπάθεια.

Σε προστατεύει από την ασθένεια των ούλων και άλλες λοιμώξεις

Αν και αυτό είναι ένα πολύ γνωστό γεγονός, υπάρχουν σοβαρά αποτελέσματα που μπορεί να έχει η ασθένεια των ούλων στο σώμα σου. Όταν τα βουρτσίζεις τακτικά, αποτρέπεις τη συσσώρευση δύσοσμων και επιβλαβών βακτηρίων, όπως η πλάκα. Η παραμέληση των δοντιών σου μπορεί να οδηγήσει σε πράγματα όπως η περικορονίτιδα, η οποία προκαλεί πρήξιμο στα μάγουλα, άσχημη αναπνοή και έλκη λόγω φλεγμονής στους ιστούς.

Μειώνει τις πιθανότητες επιπλοκών κατά τον τοκετό

Το να έχεις ένα καθαρό, υγιές στόμα μπορεί να είναι πολύ σημαντικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς αποτρέπει τις λοιμώξεις των ούλων που μπορούν να επηρεάσουν το μωρό. Τέτοιες λοιμώξεις μπορεί να οδηγήσουν σε χαμηλό βάρος γέννησης, καθώς μπορεί δυνητικά να προκαλέσει φλεγμονή του πλακούντα. H διόγκωση του πλακούντα μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη του μωρού στη μήτρα.

Μπορεί να σε βοηθήσει να ελέγξεις την αρτηριακή σου πίεση

Το να αφιερώσεις χρόνο για να βουρτσίσεις τα δόντια σου μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγιούς αρτηριακής πίεσης. Έχει βρεθεί ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της κακής στοματικής φροντίδας, όπως η ασθένεια των ούλων, με την υψηλότερη αρτηριακή πίεση. Άτομα με υψηλότερη αρτηριακή πίεση μπορεί να βιώσουν μια επιπλέον ένταση στο σώμα, όπως στα αιμοφόρα αγγεία, την καρδιά και άλλα ζωτικά όργανα.