Ημικρανία: Τελικά η καφεΐνη είναι ή όχι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του πόνου

23.02.2021
Ημικρανία: Τελικά η καφεΐνη είναι ή όχι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του πόνου
Όποιος δεν έχει νιώσει αυτό τον πόνο στο κεφάλι δεν μπορεί να πει ότι έχει νιώσει πόνο, γενικότερα. Σκέψου, να ξυπνάς έτοιμη να ξεκινήσεις τη μέρα σου και ξαφνικά «μπαμ»... ο εγκέφαλός σου πάλλεται και χάνεις τη γη κάτω από τα πόδια σου.

Όσες υποφέρουν από αυτό τον πόνο, σίγουρα έχουν ψάξει στο διαδίκτυο (πριν καταφύγουν σε έναν γιατρό για την πιο σωστή αντιμετώπιση) και εκεί σίγουρα έχουν βρεθεί μπροστά σε τίτλους όπως αυτός: «Η καφεΐνη βοηθά στην αντιμετώπιση της ημικρανίας και των πονοκεφάλων;». Ωπ, εδώ είμαστε, για να δούμε. Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι περίπλοκη.

Καφεΐνη και πονοκέφαλοι

H καφεΐνη χρησιμοποιήθηκε από παλιά για τη θεραπεία πονοκεφάλων και ημικρανιών, όταν δεν υπήρχαν θεραπείες που να τους στοχεύουν, λέει στο Cosmopolitan η Adelene Jann, νευρολόγος στο NYU Langone's Division of Headache.

Αν και ο ρόλος της καφεΐνης στη θεραπεία ενός πονοκέφαλου εξακολουθεί να συζητείται, πολλά φάρμακα την συμπεριλαμβάνουν επειδή έχει αποδειχθεί ότι γενικά μειώνει τον πόνο.

Διάβασε και αυτό: Ημικρανία ή πονοκέφαλος; Τα 3 σημάδια που κάνουν τη διαφορά

Δες πώς λειτουργεί. Η χημική δομή της καφεΐνης είναι παρόμοια με το μόριο στο σώμα που ονομάζεται αδενοσίνη, το οποίο προωθεί σήματα πόνου στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια μιας ημικρανίας, λέει η Dr Jann. Αλλά όταν καταναλώνεις καφεΐνη, μπορεί να συνδεθεί με τους υποδοχείς αδενοσίνης και να εμποδίσει την παραγωγή σήματος που προκαλεί πόνο.

Καφεΐνη και ημικρανίες

Ωστόσο, η Jann λέει, η χρήση υπερβολικής καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερους πονοκεφάλους και ημικρανίες. Μπορεί ακόμη και να αρχίσεις να αντιμετωπίζεις χρόνιες καθημερινές κεφαλαλγίες ή πονοκεφάλους και ημικρανίες και κατάχρηση φαρμάκων.

Φυσικά, μπορείς επίσης να έχεις και πάλι πονοκεφάλους αν αφαιρέσεις την καφεΐνη, δηλαδή αυτή που λαμβάνεις από το κανονικό φλιτζάνι καφέ σου, κάτι που μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες επίσης. Σε γενικές γραμμές, η Dr Jann συνιστά να πίνεις όχι περισσότερο από δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα και να έχεις το νου σου σε άλλες πηγές καφεΐνης που μπορεί να καταναλώνεις.

Οι γιατροί πιστεύουν ότι οι ημικρανίες είναι μια γενετική διαταραχή και μπορούν να προκληθούν από ορμονικές αλλαγές, ειδικά στις γυναίκες (μπορεί να είναι χειρότερες όταν έχεις την περίοδο σου και να βελτιωθούν μετά την εμμηνόπαυση).

Εάν έχεις οικογενειακό ιστορικό ημικρανιών, ο εγκέφαλός σου μπορεί να είναι ευαίσθητος σε συγκεκριμένους παράγοντες, λέει η Dr Jann. Αυτοί μπορούν να πυροδοτήσουν ένα αργό κύμα ηλεκτρικής δραστηριότητας που ξεκινά στο πίσω μέρος του εγκεφάλου και κινείται προς τα εμπρός, ενεργοποιώντας ένα νεύρο που στέλνει σήματα που προκαλούν πόνο.

Πριν ξεκινήσεις να βρεις μια θεραπεία χωρίς καφεΐνη για τις ημικρανίες σου, θα πρέπει να εντοπίσεις εάν ο πονοκέφαλός σου είναι στην πραγματικότητα ημικρανία. Διάβασε πώς θα το καταλάβεις, σύμφωνα με την Dr Jann.

  • Είχες τουλάχιστον πέντε ημικρανίες στη ζωή σου, διάρκειας από τέσσερις ώρες έως τρεις ημέρες.
  • Οι πονοκέφαλοί σου είναι (πρέπει να έχουν τουλάχιστον δύο από τα παρακάτω) μονόπλευροι, παλλόμενοι, σφυροκοπούν το κεφάλι σου, μέτριοι έως σοβαροί και χαλάνε την ημέρα σου.
  • Έχεις ευαισθησία στο φως ή / και στον ήχο
  • Έχεις ναυτία ή έμετο

Και καλή δύναμη!