Οι φυσικοί τρόποι να βελτιώσεις της μνήμης σου, σύμφωνα με τους ειδικούς

29.03.2021
Οι φυσικοί τρόποι να βελτιώσεις της μνήμης σου, σύμφωνα με τους ειδικούς
Εκπαίδευσε τον εγκέφαλό σου με αυτές τις έξυπνες στρατηγικές

Πόσες φορές έχεις προσπαθήσει να θυμηθείς το όνομα ενός ατόμου που είσαι απολύτως σίγουρη πως γνωρίζεις; Ή να μην μπορείς με τίποτα να ανακαλέσεις το όνομα μιας οδού που έχεις επισκεφτεί αμέτρητες φορές;

5 πράγματα που μπορείς να κάνεις για να ελέγξεις το μυαλό σου και να εξαφανίσεις τις κακές σκέψεις

Πριν αναζητήσεις στο ίντερνετ για σημάδια άνοιας, θα πρέπει να ξέρεις ότι ορισμένες αλλαγές στη μνήμη και τη γνώση είναι ένα φυσιολογικό μέρος της διαδικασίας γήρανσης, ειδικά εάν εκδηλώνονται ως δυσκολία εύρεσης λέξεων ή στιγμιαίων κενών στην προσοχή (όπως όταν προσπαθείς να θυμηθείς γιατί μπήκες στην κουζίνα).

Οι ειδικοί μοιράζονται τις συμβουλές τους για καλύτερη μνήμη:

Προσπαθήστε να θυμηθείς πριν κάνεις αναζήτηση στο ίντερνετ
Το Διαδίκτυο είναι ένα φανταστικό εργαλείο, αλλά τροφοδοτεί μια κατάσταση που ονομάζεται ψηφιακή αμνησία - που σημαίνει πως ξεχνάμε πληροφορίες επειδή εμπιστευόμαστε μια συσκευή για να τις θυμόμαστε κατά καιρούς. "Ο εγκέφαλος είναι μια μηχανή που ή θα την χρησιμοποιήσεις ή θα την χάσεις", λέει η καθηγήτρια γνωστικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Sara Mednick. Όταν μαθαίνουμε νέα πράγματα και μετά τα ανακαλούμε, ενεργοποιούμε τις περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται στενά με τη μνήμη. Αλλά όταν βασιζόμαστε σε εξωτερικές πηγές όπως το διαδίκτυο, αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου μπορούν να εξασθενίσουν. Την επόμενη φορά που θα προσπαθείς να θυμηθείς το όνομα ενός ηθοποιού, προκάλεσε τον εαυτό σου να μην τον αναζητήσεις στο ίντερνετ. "Εμπιστεύσου το ότι ο εγκέφαλός σου γνωρίζει την απάντηση - απλά πρέπει να την βρεις", λέει ο Mednick.

Γυμνάσου καθημερινά
Κάθε φορά που κινείσαι με τρόπο που τονώνει την κυκλοφορία του αίματος, δίνεις στον εγκέφαλό σου μια ώθηση. "Το αίμα είναι γεμάτο με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά που τροφοδοτούν τον εγκέφαλό μας", λέει ο διευθυντής του UCLA Longevity Center Gary W. Small. Η άσκηση ωθεί επίσης το σώμα να παράγει μια πρωτεΐνη που "δρα σαν λίπασμα για τον εγκέφαλο, διεγείροντας τους νευρώνες για να μπορούν να επικοινωνούν πιο αποτελεσματικά". Μια μικρή αλλά πολλά υποσχόμενη μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έκαναν στάσιμο ποδήλατο για 30 λεπτά μπορούσαν καλύτερα να θυμούνται ονόματα σε σύγκριση με άλλους που δεν έκαναν.

Απόφυγε το multitasking
Το να κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα μας κάνει να νιώθουμε παραγωγικοί, αλλά στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο. "Ο εγκέφαλος δεν έχει σχεδιαστεί για να εστιάζει σε πολλές εργασίες ταυτόχρονα", λέει ο Small. "Ως αποτέλεσμα, οι εγκέφαλοί μας αισθάνονται αγχωμένοι και κάνουμε περισσότερα λάθη, κάτι που έχει ως τελικό αποτέλεσμα να είμαστε λιγότερο αποτελεσματικοί". Αντ'αυτού, προτίμησε να εργαστείς πιο έξυπνα και στρατηγικά. Τοποθέτησε κάπου μακριά σου το τηλέφωνό σου για να περιορίσεις τους αντιπερισπασμούς και θέσε συγκεκριμένους στόχους για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους μέσα στη μέρα.

Φάε εξυπνότερα
Η διατροφή έχει εντυπωσιακό αντίκτυπο στην καθημερινή μνήμη και την εστίασή, διαμορφώνοντας την ικανότητά μας να συγκρατούμε πληροφορίες. Κατανάλωσε περισσότερα μούρα και κουρκουμά, που κάνουν θαύματα για τον εγκέφαλο και τη μνήμη.