Τα 4 χειρότερα και τα 4 καλύτερα τρόφιμα για τη λειτουργία του πεπτικού σου συστήματος

13.04.2021
Τα 4 χειρότερα και τα 4 καλύτερα τρόφιμα για τη λειτουργία του πεπτικού σου συστήματος
Yπάρχουν τα τρόφιμα που πρέπει να τρως για να καταπραΰνεις την κοιλιά σου και να διατηρείς σε καλή κατάσταση το πεπτικό σου σύστημα. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν τα τρόφιμα που έχουν αρνητική επίπτωση στη διαδικασία της πέψης. Παρακάτω μπορείς να δεις 4 περιπτώσεις τροφίμων που μπορεί να βλάψουν το πεπτικό σου σύστημα και 4 περιπτώσεις τροφίμων που μπορούν να το διατηρήσουν υγιές.

Χειρότερα τρόφιμα για το πεπτικό σου σύστημα

Τρόφιμα τηγανητά και με υψηλά λιπαρά

Τόσο τα λιπαρά όσο και τα τηγανητά τρόφιμα μπορούν να ταλαιπωρήσουν το στομάχι σου, με αποτέλεσμα παλινδρόμηση οξέων και καούρα. «Το σώμα δεν μπορεί να χειριστεί τόσα πολλά ταυτόχρονα», λέει στο Health η Jessica Anderson, ειδική για θέματα διαβήτη στο Κέντρο Επιστήμης Υγείας Coastal Bend.

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε ανοιχτόχρωμα κόπρανα, ένα φαινόμενο που ονομάζεται στεατόρροια, το οποίο αναφέρεται σε υπερβολικό λίπος στα κόπρανα

Πιπεριές τσίλι

Αυτό το βασικό συστατικό της πικάντικης κουζίνας μπορεί να ερεθίσει τον οισοφάγο και να οδηγήσει σε πόνο και καούρα.

Αυτό μπορεί να είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα για άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή για άτομα που ήδη πάσχουν από χρόνια καούρα.

Γαλακτοκομικά

Χρειάζεσαι ασβέστιο στη διατροφή σου και ένας εύκολος τρόπος για να το πάρεις είναι από γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα και το τυρί. Όμως, για τη δυσανεξία στη λακτόζη, αυτά μπορεί να προκαλέσουν διάρροια, αέρια, κοιλιακό φούσκωμα και κράμπες.

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι ένα κοινό πρόβλημα που εμφανίζεται όταν οι άνθρωποι δεν παράγουν αρκετή λακτάση, ένα ένζυμο που διαλύει τη λακτόζη (το σάκχαρο που βρίσκεται στο γάλα). Η κοιλιοκάκη, η νόσος του Crohn και η χημειοθεραπεία μπορούν να βλάψουν τα έντερα, γεγονός που μπορεί επίσης να οδηγήσει σε δυσανεξία στη λακτόζη.

Εάν έχεις δυσανεξία στη λακτόζη, το να αποφεύγεις τα γαλακτοκομικά, είναι το καλύτερο στοίχημά σου.

Σοκολάτα

Η ίδια η σοκολάτα μπορεί να μην έχει αρνητική παρενέργεια στο πεπτικό σου σύστημα. Για άτομα με αλλεργίες στο γάλα, για παράδειγμα, ο πραγματικός ένοχος της σοκολάτας είναι η περιεκτικότητα της σε γάλα. Για άτομα ακόμη και χωρίς δυσανεξία στη λακτόζη ή αλλεργίες στα γαλακτοκομικά προϊόντα, η περιεκτικότητα σε καφεΐνη στη σοκολάτα μπορεί επίσης να προκαλέσει κράμπες, φούσκωμα ή διάρροια.

Καλύτερα τρόφιμα για το πεπτικό σου σύστημα

Άπαχο κρέας και ψάρι

Εάν πρόκειται να φας κρέας, προτίμησε κοτόπουλο, ψάρι και άλλα άπαχα κρέατα καθώς θα τα χωνέψεις πολύ πιο εύκολα από μια ζουμερή μπριζόλα.

«Τα κόκκινα κρέατα τείνουν να είναι πιο λιπαρά», λέει η Anderson. «Το σώμα σου μπορεί να χειριστεί άπαχα κρέατα, ψάρια και κοτόπουλο πολύ καλύτερα από τα παϊδάκια».

Και, επίσης, τα άπαχα κρέατα και τα ψάρια δεν έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, όπως έχουν τα κόκκινα κρέατα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Γιαούρτι

Έχεις τρισεκατομμύρια βακτήρια στο έντερο σου που σε βοηθούν να αφομοιώσεις τα τρόφιμα και το γιαούρτι περιέχει ορισμένους τύπους αυτών των υγιών βακτηρίων. (Αν και δεν έχουν όλα τα γιαούρτια - έλεγξε για «ζωντανές και ενεργές καλλιέργειες» στην ετικέτα.)

«Το γιαούρτι έχει βακτήρια, τα οποία αναπληρώνουν τη φυσιολογική χλωρίδα μέσα στο γαστρεντερικό σωλήνα, ώστε να είναι υγιής» λέει η Anderson.

Μπανάνες

Οι μπανάνες βοηθούν στην αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας του εντέρου, ειδικά εάν έχεις διάρροια (ας πούμε, από υπερβολικό αλκοόλ).

Και αποκαθιστούν τους ηλεκτρολύτες και το κάλιο που μπορεί να χαθούν εξαιτίας των κοπράνων. Αυτό το φρούτο έχει επίσης πολλές ίνες για να βοηθήσει την πέψη.

Τζίντζερ

Αυτό το μπαχαρικό έχει χρησιμοποιηθεί για χιλιάδες χρόνια ως ασφαλής τρόπος για την ανακούφιση από ναυτία, έμετο, πρωινή αδιαθεσία, αέρια, απώλεια όρεξης και κολικούς.

Αλλά είναι καλύτερο να το καταναλώνεις με μέτρο. Υψηλές δόσεις τζίντζερ μπορεί να προκαλέσουν αντίθετα αποτελέσματα ενώ περισσότερα από 2 έως 4 γραμμάρια την ημέρα, μπορεί να προκαλέσουν καούρα.