Γιατί ξαφνικά όλοι βάζουν χλωροφύλλη στο νερό τους;

21.06.2021
Γιατί ξαφνικά όλοι βάζουν χλωροφύλλη στο νερό τους;
Τι ακριβώς είναι και αξίζει να το δοκιμάσεις;

Μέχρι σήμερα, είναι πολύ πιθανό να έχεις δει σε κάποιο viral βίντεο την υγρή χλωροφύλλη, ένα πόσιμο σμαραγδένιο πράσινο σκεύασμα που ξαφνικά όλοι βάζουν στην καθημερινή τους ρουτίνα. Η διαδικτυακή υπηρεσία παράδοσης Instacart ανέφερε ότι στις 13 Απριλίου, οι παραγγελίες υγρής χλωροφύλλης αυξήθηκαν κατά 741%. Τι ακριβώς είναι όμως η υγρή χλωροφύλλη και γιατί όλοι έχουν ξαφνικά εμμονή με αυτήν;

Η χλωροφύλλη είναι μια χρωστική ουσία που βρίσκεται σε φυτά και χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας γνωστή και ως φωτοσύνθεση. Στη χλωροφύλλη οφείλεται επίσης το πράσινο χρώμα τους. Τα τελευταία χρόνια, η τοποθέτηση μερικών σταγόνων ή σκόνης στο πόσιμο νερό έχει γίνει δημοφιλής στον εναλλακτικό κόσμο της ευεξίας.

Οι λόγοι που τα φύκια ανήκουν στη διατροφή και την ρουτίνα ομορφιάς σου

Το site ευεξίας Goop έγραψε για τα οφέλη της χλωροφύλλης για την υγεία του εντέρου το 2017, ενώ δύο χρόνια αργότερα, η Kourtney Kardashian είπε: "Το να πίνω το φιλτραρισμένο νερό μου με υγρή χλωροφύλλη με κάνει να νιώθω ότι παραμένω ενυδατωμένη παίρνοντας παράλληλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μου και δεν μπορεί πάντα να τα παίρνει από τα τρόφιμα".

Κι όμως, το πολύ νερό μπορεί να σου κάνει κακό

Η χλωροφύλλη έχει γίνει μεγάλη τάση στο Tiktok, στο οποίο πάνω από το 25 τοις εκατό των χρηστών είναι έφηβοι - μια ομάδα που δε θα έπρεπε να ανησυχεί και τόσο για την υγεία του εντέρου της. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τη χλωροφύλλη, επικεντρώνονται σε ένα εντελώς διαφορετικό όργανο: το δέρμα τους.Είναι όμως πραγματικά αποτελεσματική στο να βελτιώνει την υγεία του δέρματος; "Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία ότι η χλωροφύλλη είναι χρήσιμη σε ασθενείς που έχουν λιπαρό δέρμα ή είναι επιρρεπές στην ακμή, βοηθώντας στην ελαχιστοποίηση της εμφάνισης των πόρων", λέει ο Dr. Joshua Zeichner, διευθυντής κοσμητικής και κλινικής έρευνας στο νοσοκομείο Mount Sinai. "Η χλωροφύλλη θεωρείται ότι βοηθά το δέρμα με διάφορους τρόπους, παρέχοντας αντιοξειδωτικά οφέλη και εξουδετερώνοντας τις βλάβες των ελεύθερων ριζών που προκαλούνται από παράγοντες όπως η έκθεση στο φως και η ρύπανση. Η χλωροφύλλη βοηθά επίσης στη στήριξη της λειτουργίας των μιτοχονδρίων των κυττάρων μας. Τα μιτοχόνδρια είναι σαν τη μπαταρία των κυττάρων του δέρματος, παρέχοντας ενέργεια για καθημερινές δραστηριότητες".

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να συμβουλευτείς την/το γιατρό σου για να μάθεις αν είναι κάτι από το οποίο θα μπορούσες να επωφεληθείς ουσιαστικά.