6 λόγοι για τους οποίους δεν αισθάνεσαι πεινασμένη όταν ξυπνάς το πρωί

24.06.2021
6 λόγοι για τους οποίους δεν αισθάνεσαι πεινασμένη όταν ξυπνάς το πρωί
Όλες γνωρίζουμε ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Αλλά επειδή αυτό είναι κάτι που ακούγεται συνέχεια δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητο το να νιώθεις πεινασμένη με το που ξυπνάς.Σίγουρα, όμως, το να τρως ένα υγιεινό πρωινό είναι κάτι που σε βοηθάει αρκετά. Αν και σε ορισμένες περιπτώσεις η έλλειψη πείνας το πρωί μπορεί να αποτελεί ένδειξη κάποιου σοβαρού θέματος, τις περισσότερες φορές είναι απόλυτα φυσιολογικό και δεν προκαλεί ανησυχία. Παρακάτω μπορείς να διαβάσεις 6 πιθανούς λόγους για τους οποίους μπορεί να μην αισθάνεσαι πεινασμένη το πρωί.

Έφαγες ένα πλούσιο δείπνο ή σνακ αργά το βράδυ

Βγήκες έξω το προηγούμενο βράδυ και έφαγες σαν να μην υπάρχει αύριο; Μήπως έφαγες κάποιο σνακ αργά το βράδυ; Αυτά μπορεί να σε κάνουν να αισθανθείς λιγότερο πεινασμένη το επόμενο πρωί και μπορούν να ενισχυθούν ιδιαίτερα εάν έφαγες ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ή λίπος.

Τα επίπεδα ορμονών σου αλλάζουν όλη τη νύχτα

Τα επίπεδα ορμονών όπως η αδρεναλίνη, η γκρελίνη και η λεπτίνη παρουσιάζουν διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας και το πρωί, γεγονός που μπορεί να σε κάνει να νιώθεις λιγότερο πεινασμένη όταν ξυπνάς.

Νιώθεις άγχος ή κατάθλιψη

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το άγχος και η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσουν απώλεια όρεξης, κάτι που μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι λιγότερο πεινασμένη το πρωί.

Είσαι έγκυος

Εάν είσαι έγκυος, μπορεί να αντιμετωπίζεις τη λεγόμενη πρωινή αδιαθεσία ή άλλα συμπτώματα που θα μπορούσαν να σε κάνουν να αισθάνεσαι λιγότερο πεινασμένη όταν ξυπνάς.

Είσαι άρρωστη

Ορισμένες ασθένειες μπορούν να μειώσουν την όρεξή σου λόγω κάποιων συμπτωμάτων όπως ναυτία, έμετος και απώλεια γεύσης.

Άλλες υποκείμενες αιτίες

Εκτός από τους πιο συνηθισμένους παράγοντες που αναφέρονται παραπάνω, υπάρχουν πολλοί άλλοι πιθανοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να μην αισθάνεσαι πεινασμένη όταν ξυπνάς.

Ακολουθούν μερικές άλλες πιθανές αιτίες:

Παίρνεις φάρμακα.

Πολλοί τύποι φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των διουρητικών και των αντιβιοτικών, μπορούν να μειώσουν την πείνα και την όρεξη.

Γηρατειά

Η μειωμένη όρεξη είναι συχνή στους ηλικιωμένους και μπορεί να προκληθεί από αλλαγές στις ενεργειακές ανάγκες, τις ορμόνες, τη γεύση ή τη μυρωδιά και τις κοινωνικές συνθήκες.

Έχεις πρόβλημα με τον θυρεοειδή.

Η απώλεια όρεξης μπορεί να είναι ένδειξη υποθυρεοειδισμού ή μειωμένης λειτουργίας του θυρεοειδούς.

Ωορρηξία.

Το οιστρογόνο, μια γυναικεία σεξουαλική ορμόνη που αυξάνεται κατά την ωορρηξία, μπορεί να καταστέλλει την όρεξή σου.

Έχεις μια χρόνια πάθηση.

Ορισμένες καταστάσεις όπως ηπατική νόσος, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική νόσος, HIV και καρκίνος μπορούν όλα να προκαλέσουν απώλεια όρεξης.

Εάν υποψιάζεσαι ότι μια υποκείμενη κατάσταση μπορεί να συμβάλλει στην έλλειψη πείνας σου το πρωί, συμβουλεύσου έναν γιατρό.

Τι να κάνεις

Εάν δεν αισθάνεσαι πεινασμένη αμέσως όταν ξυπνάς, είναι εντάξει να περιμένεις λίγο πριν πάρεις το πρωινό σου.

Μερικές φορές, τη στιγμή που έχεις κάνει ντους, έχεις ντυθεί και έχεις αρχίσει να ετοιμάζεσαι για την ημέρα σου, μπορεί να αισθανθείς πεινασμένη και έτοιμη να φας.

Εάν εξακολουθείς να μην αισθάνεσαι πεινασμένη, μπορείς να δοκιμάσεις να φας κάτι μικρό και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά για να τονώσεις την όρεξή σου.

Ακολουθούν μερικές ιδέες για υγιεινό και νόστιμο πρωινό:

γιαούρτι με μούρα και granola

πλιγούρι βρώμης με φέτες μπανάνας και ψιλοκομμένο μέλι

smoothie με σπανάκι, φρέσκα φρούτα και πρωτεΐνη σε σκόνη

ομελέτα με μανιτάρια, ντομάτες, πιπεριές και τυρί

τοστ αβοκάντο με αυγό