Βουρτσίζεις τα δόντια σου πολύ σκληρά; 3 πράγματα που δείχνουν ότι τους κάνεις ζημιά και προτάσεις για λύση του προβλήματος

03.07.2021
Βουρτσίζεις τα δόντια σου πολύ σκληρά; 3 πράγματα που δείχνουν ότι τους κάνεις ζημιά και προτάσεις για λύση του προβλήματος
Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι για να αφαιρέσουν την πλάκα από τα δόντια τους, πρέπει να τα βουρτσίσουν πολύ σκληρά. Ωστόσο, αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια, καθώς η πλάκα είναι τόσο μαλακή που θα μπορούσες να την αφαιρέσεις με ένα κομμάτι ύφασμα. Ο λόγος που χρειάζεσαι μια οδοντόβουρτσα είναι απλά και μόνο επειδή ένα πανί δεν μπορεί να φτάσει σε όλες τις γωνίες του στόματός σου. Δεν χρειάζονται λοιπόν τόνοι πίεσης, αλλά ένα πλήρες βούρτσισμα παντού γύρω από το στόμα σου. Εμείς θέλουμε να σου εφιστήσουμε την προσοχή για τα 3 πιο συνηθισμένα σημάδια υπερβολικού βουρτσίσματος μαζί με 2 αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Τα ούλα σου αρχίζουν να υποχωρούν

Κάθε ένα από τα δόντια σου προστατεύεται από σμάλτο, το οποίο είναι πιθανόν να βλάψεις σοβαρά από το υπερβολικό βούρτσισμα. Και βλάπτοντας το σμάλτο, τα ούλα σου μπορεί να αρχίσουν να υποχωρούν, εκθέτοντας τις ρίζες των δοντιών σου σε μεγάλο κίνδυνο.

Τα δόντια σου γίνονται πολύ ευαίσθητα

Παρόμοια με την υποχώρηση των ούλων, τα δόντια μπορεί να γίνουν ευαίσθητα όταν το σμάλτο βουρτσίζεται. Είναι απλά και μόνο επειδή οι ρίζες των δοντιών σου αφήνονται απροστάτευτες και, επομένως, τα νεύρα ταλαιπωρούνται. Εάν δυσκολεύεσαι να πίνεις πολύ ζεστά ή πολύ κρύα ποτά και να δαγκώνεις σκληρά τρόφιμα, τότε πρέπει να επισκεφθείς το γιατρό σου. Πρέπει επίσης να αρχίσεις να βουρτσίζεις τα δόντια σου με πιο ήρεμο και απαλό τρόπο.

Οι τρίχες της οδοντόβουρτσας σου φθείρονται συχνά

Η τριβή της οδοντόβουρτσας είναι η πιο κοινή αιτία της οδοντικής τριβής, που σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι βουρτσίζουν τα δόντια τους με λάθος τρόπο. Είναι είτε επειδή τα βουρτσίζουν πολύ σκληρά είτε χρησιμοποιούν σκληρές οδοντόβουρτσες και αυτό βλάπτει τα δόντια. Επομένως, εάν η οδοντόβουρτσα σου δείχνει ότι πρέπει να αντικαθίσταται κάθε λίγες εβδομάδες, τότε δεν την χρησιμοποιείς πολύ σωστά. Κανονικά πρέπει να την αντικαθιστάς κάθε 3-4 μήνες, αλλά θα πρέπει να φαίνεται και σε καλή κατάσταση.

ΛΥΣΕΙΣ

Να χρησιμοποιείς οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες

Δεν είναι μόνο η ταχύτητα με την οποία βουρτσίζεις τα δόντια σου, αλλά και η ποιότητα της οδοντόβουρτσας που βλάπτει τα δόντια σου. Η επιλογή μαλακών τριχών είναι το πρώτο βήμα και, στη συνέχεια, πρέπει να επανεξετάσεις τη μέθοδο βουρτσίσματος. Πρέπει να κρατάς την οδοντόβουρτσα σου υπό γωνία 45 μοιρών και να αρχίζεις να βουρτσίζεις απαλά εμπρός και πίσω. Μπορείς να προσπαθήσεις να την κρατήσεις με το αριστερό σου χέρι αν είσαι δεξιόχειρας, ώστε να μειωθεί η πίεση που ασκείς.

Να κρατάς την οδοντόβουρτσα σου με μόνο 3 δάχτυλα

Το να κρατάς την οδοντόβουρτσα σου σαν στυλό θα σε βοηθήσει να ασκήσεις τη σωστή πίεση στα δόντια σου. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορείς εύκολα να ελέγξεις τη δύναμη που ασκείς στο χέρι σου. Αντίθετα, όταν κρατάς την οδοντόβουρτσα με τη γροθιά σου, μπορείς εύκολα να χάσεις τη δύναμη και να τα βουρτσίσεις υπερβολικά. Δεν είναι η πίεση που θα καθαρίσει τα δόντια σου αλλά οι τρίχες είναι αυτές που πρέπει να μπορούν να μπουν μεταξύ όλων των δοντιών, αφαιρώντας την πλάκα και άλλα βακτήρια.