Γιατί το στομάχι σου κάνει ήχους, ακόμη και όταν έχεις φάει

15.07.2021
Γιατί το στομάχι σου κάνει ήχους, ακόμη και όταν έχεις φάει
Οι τρεις πιο κοινοί λόγοι, σύμφωνα με ένα γιατρό

Οι θόρυβοι του στομαχιού μπορεί να είναι παράξενοι, αλλά θα πρέπει να θυμάσαι πως είναι απολύτως φυσιολογικοί. Ωστόσο, μπορεί να είναι λίγο ενοχλητικό να συμβαίνει αυτό όταν έχεις μόλις φάει ή όταν δεν πεινάς.

Κι όμως, το στρες επηρεάζει και το κρανίο σου

"Οι ήχοι από το στομάχι είναι εντελώς φυσιολογικοί και δεν συμβαίνουν μόνο όταν πεινάς", λέει ο Bulsiewicz. "Στην πραγματικότητα, εάν εξετάζω έναν ασθενή και βάζω το στηθοσκόπιο στην κοιλιά τους και δεν ακούω τίποτα, αυτό είναι ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Το γρύλισμα του στομάχου είναι ένα υγιές μέρος της πέψης και εάν αντιμετωπίζεις από μόνο του γρύλισμα στο στομάχι χωρίς πόνο, δυσφορία ή άλλα συμπτώματα, δεν είναι τίποτα το ανησυχητικό".

Δες παρακάτω τις πιο κοινές αιτίες που το στομάχι σου μπορεί να κάνει ήχους, σύμφωνα με έναν γαστρεντερολόγο:

Άγχος
Εάν αισθάνεσαι αγχωμένη ή ανήσυχη, θα μπορούσε να είναι ένας λόγος για τον οποίο το στομάχι σου κάνει ήχους. Το άγχος προκαλεί συστολή και χαλάρωση των μυών του στομάχου. Όταν συμβαίνει αυτό, οι χυμοί του πεπτικού συστήματος συμπιέζονται μέσω των λεπτών εντέρων. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε με άδειο στομάχι είτε με γεμάτο στομάχι. "Είναι σχεδόν σαν να πιέζεις ένα μπαλόνι", λέει ο Bulsiewicz. "Ένας σπασμός σφίγγει στο μυ που περιβάλλει τα έντερα και ωθεί το αέριο και το υγρό σε ένα άλλο σημείο". Δοκίμασε να πάρεις μερικές βαθιές αναπνοές. Η σύνδεση μυαλού-εντέρου είναι τόσο ισχυρή που μπορείς πραγματικά να ηρεμήσεις το στομάχι σου σε λιγότερο από πέντε λεπτά.

Ευερέθιστο έντερο ή ευαισθησία σε τρόφιμα
Εάν το γρύλισμα του στομάχου συνοδεύεται από διάρροια ή δυσκοιλιότητα και συμβαίνει σε τακτική βάση, ο Bulsiewicz λέει ότι θα μπορούσε να είναι σημάδι συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου ή ευαισθησίας σε τρόφιμα, όπως η γλουτένη ή τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μπορεί να είναι χρήσιμο να διατηρήσεις ένα αρχείο όταν αντιμετωπίζεις τέτοια συμπτώματα. Τι έφαγες τις 24 ώρες πριν ξεκινήσουν τα συμπτώματα; Θα μπορούσε η διάθεσή σου να παίζει ρόλο - αν για παράδειγμα, ήσουν αγχωμένη; Φέρε το ημερολόγιό σου στο ραντεβού με το γιατρό σου, ώστε να έχει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες.

Ανεπάρκεια σακχαρόζης
Μιλάμε συχνά για την ευαισθησία στη γλουτένη ή στα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά ο Bulsiewicz λέει ότι υπάρχει μια άλλη ευαισθησία που είναι εξαιρετικά κοινή αλλά δεν συζητιέται αρκετά. "Βλέπω τόσους πολλούς ασθενείς που έχουν ανεπάρκεια σακχαρόζης και αυτό μπορεί να κάνει το στομάζει να κάνει ήχους, μαζί με άλλα συμπτώματα όπως τα υπερβολικά αέρια, τη διάρροια ή τη δυσκοιλιότητα". Η σακχαρόζη είναι το ένζυμο που διασπά τη ζάχαρη και λέει ότι πολλοί άνθρωποι έχουν έλλειψη σε αυτό το ένζυμο - κάτι με το οποίο γεννιούνται.

Εάν κάποιος με ανεπάρκεια σακχαρόζης τρώει τρόφιμα με ζάχαρη, εναλλακτικά γλυκαντικά ή ακόμα και φρούτα και λαχανικά που περιέχουν σακχαρόζη, μπορεί να έχει μερικά από τα συμπτώματα αυτά. Αυτή είναι μια άλλη περίπτωση όπου το να κλείσεις ραντεβού με γιατρό είναι απαραίτητο. Εάν επιβεβαιωθεί πως έχεις ανεπάρκεια, είναι σημαντικό να εντοπιστούν οι καλύτεροι τρόποι για τη διαχείριση των συμπτωμάτων.