Τι κάνουν οι νευροεπιστήμονες κάθε πρωί για την καλύτερη υγεία του εγκεφάλου

26.07.2021
Τι κάνουν οι νευροεπιστήμονες κάθε πρωί για την καλύτερη υγεία του εγκεφάλου
Τα εύκολα tips που μπορείς και εσύ να εφαρμόσεις

Η ζωή συχνά κινείται με γρήγορους ρυθμούς, οπότε μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρήσουμε το κεφάλι μας καθαρό. Μπορεί να αισθάνεσαι περισσότερο σαν ζόμπι από ό, τι θα ήθελες να παραδεχτείς, καθώς παράγοντες όπως το άγχος και η κόπωση ταλαιπωρούν τακτικά το μυαλό. Στην πραγματικότητα, δεν είμαστε σχεδιασμένοι να αναλαμβάνουμε τόσα καθήκοντα όσα κάνουν οι περισσότεροι από εμάς κάθε μέρα, πράγμα που σημαίνει ότι συχνά ζορίζουμε τον εαυτό μας να παραμείνει μάχιμος συγκεντρωμένος. Ένα πράγμα που μπορεί δυνητικά να βοηθήσει, είναι να ακολουθήσεις μερικές συνήθειες στην καθημερινή σου ρουτίνα.

Οι νευροεπιστήμονες Patrick K. Porter και Kristen Willeumier μοιράζονται όσα κάνουν για την υγεία του εγκεφάλου τους κάθε πρωί:

Ξυπνούν προσεκτικά
Τεχνικά, το πρώτο πράγμα που κάνει ο Porter για να υποστηρίξει την πρωινή του υγεία του εγκεφάλου γίνεται στην πραγματικότητα το βράδυ: δεν βάζει ξυπνητήρι. "Ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις στο νευρικό σου σύστημα είναι να ξυπνήσεις με ένα δυνατό και αγχωτικό ξυπνητήρι", λέει. Εάν δεν μπορείς να ξυπνήσεις χωρίς αυτό, συνιστά να επιλέξεις ένα που είναι πιο χαλαρωτικό.

Και οι δύο επιστήμονες βρίσκουν χρόνο για λίγα λεπτά διαλογισμού κάθε πρωί. "Ο διαλογισμός ανακουφίζει το άγχος και το άγχος μειώνει την κορτιζόλη και την επινεφρίνη, η οποία βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού", λέει η Willeumier. "Επίσης βελτιώνει τη δημιουργικότητα, τη μάθηση, την εστίαση και την προσοχή".

Πίνουν νερό αντί για καφεΐνη
Ο Dr. Willeumier δεν ξεκινά ποτέ τη μέρα του με καφεΐνη. Αντ 'αυτού, ενυδατώνεται με δύο ποτήρια νερού. "Δεδομένου ότι το σώμα έχει περάσει νηστεία για 8 ώρες ή περισσότερες, θέλουμε να ξεκινήσουμε το πρωί μας με ενυδατικά υγρά", λέει. Μια μελέτη που διεξήχθη στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Georgia έδειξε αυξημένη νευρωνική δραστηριότητα σε αφυδατωμένα άτομα που εκτελούν δραστηριότητες που ασχολούνται με τον εγκέφαλό τους, πράγμα που ουσιαστικά σημαίνει ότι το μυαλό τους έπρεπε να εργαστεί σκληρότερα απ'ότι συνήθως.

Δεν τρώνε πρωινό αμέσως
Όταν ο Δρ. Willeumier τρώει το πρωινό τou (το οποίο δεν είναι ποτέ το πρώτο πράγμα που κάνει κάθε πρωί), επιλέγει τρόφιμα που υποστηρίζουν το έντερο, καθώς αυτό επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου. "Οι μικροοργανισμοί στο έντερο μας απελευθερώνουν νευροδιαβιβαστές, βιταμίνες, ορμόνες και άλλα μόρια σηματοδότησης που μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση, τη συμπεριφορά και τη γνωστική μας λειτουργία". Το 95 τοις εκατό της σεροτονίνης - του νευροδιαβιβαστή που είναι απαραίτητος για τη ρύθμιση της όρεξης, της πέψης, του ύπνου και της συνολικής ευεξίας - γίνεται στο έντερο. Προτίμησε τρόφιμά όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Βρίσκουν χρόνο για πρωινή προπόνηση
Η άσκηση, συνολικά, έχει πολλά οφέλη που ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου, εξηγεί ο Dr. Willeumier. Μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα και να σε προετοιμάσει να αντιμετωπίσεις το άγχος καλύτερα. Οι ασκήσεις cardio, συγκεκριμένα, αυξάνουν τη ροή οξυγόνου στον εγκέφαλο, ενισχύουν την ικανότητά να δημιουργείς νέες συνδέσεις, μειώνουν τον κίνδυνο απώλειας μνήμης και αυξάνουν την ικανότητά σου για προσοχή. Αυτό συμβαίνει επειδή η άσκηση αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και ενθαρρύνει την απελευθέρωση πρωτεϊνών και ορμονών που είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη των νεύρων και την πλαστικότητα στον εγκέφαλο.

Φυσικά, το σώμα του καθενός είναι διαφορετικό, οπότε είναι σημαντικό να μιλήσεις με έναν γιατρό για να μάθεις ποιες συνήθειες μπορεί να είναι αποτελεσματικές για εσένα.