Tι δείχνει η κατάσταση και το χρώμα των χειλιών σου για τη γενικότερη υγεία σου

05.08.2021
Tι δείχνει η κατάσταση και το χρώμα των χειλιών σου για τη γενικότερη υγεία σου
Όποτε θέλεις να αξιολογήσεις την κατάσταση της υγείας σου από την εξωτερική σου εικόνα, συνήθως κοιτάζεις το δέρμα, τα μαλλιά ή τα νύχια σου (ή όλα τα παραπάνω). Αλλά είναι σημαντικό να δώσεις προσοχή και στα χείλια σου, καθώς μπορούν να σου πουν περισσότερα για την υγεία και την ευημερία σου από ότι πιστεύεις, σύμφωνα με την Αμερικανίδα δερματολόγο Dr Annie Gonzalez. Διάβασε παρακάτω για τις 4 πιο βασικές περιπτώσεις όπου τα χείλη μπορούν να σου δείξουν προβλήματα του οργανισμού σου.

Ξηρά χείλη

Η ξηρότητα είναι το πιο κοινό σύμπτωμα που επηρεάζει τα χείλη, όπως λέει η δερματολόγος στο Bustle.

Αυτό το σύμπτωμα προκαλείται συνήθως από βασική αφυδάτωση ή από ακραίο και ξηρό καιρό. Εάν πίνοντας νερό ή η ενυδατώνοντας τα με απλές ενυδατικές κρέμες, δεν εξαφανίζεται το πρόβλημα, η ενόχληση μπορεί να έχει προκληθεί από αλλεργία ή δερματίτιδα εξ επαφής.

Αν έχεις διαρκώς σκασμένα χείλη, προσπάθησε τουλάχιστον να μην τα γλείφεις, καθώς το σάλιο μπορεί να τα κάνει να ξεφλουδίζουν περισσότερο.

Πώς να αποκτήσεις πιο μεγάλα χείλη χωρίς υαλουρονικό οξύ

Ρωγμές στις γωνίες του στόματος

Η ανάπτυξη ρωγμών στις γωνίες του στόματος σου μπορεί να είναι συχνή, αν και δυσάρεστη. Τι σημαίνουν όμως οι παρατεταμένες ρωγμές για την υγεία σου; Αυτές οι ρωγμές μπορεί να προκληθούν από διάφορα πράγματα. Αρχικά, θα μπορούσες να αντιμετωπίζεις μια κατάσταση που ονομάζεται ακνιτική χειλίτιδα ("cheilitis" σημαίνει φλεγμονή των χειλιών), όπου οι ρωγμές είναι «προκαρκινικές αλλαγές στο χείλος, συνήθως από χρόνια έκθεση στον ήλιο, κάτι το οποίο αποτελεί απειλή για καρκίνο του δέρματος αν αφεθεί χωρίς θεραπεία», λέει η δερματολόγος

Η γωνιακή χειλίτιδα είναι μια άλλη κατάσταση στην οποία σχηματίζονται επώδυνες πληγές στις γωνίες και μερικές φορές στο εσωτερικό του στόματος.

Χλωμά χείλη ή αποχρωματισμός

Το χρώμα των χειλιών σου είναι εξαιρετικά σημαντικό. Εάν τα χείλη σου έχουν περάσει από το τυπικό ροζ κόκκινο σε ένα απαλό ροζ, θα μπορούσε να σημαίνει ανεπάρκεια βιταμινών ή ακόμη και καρκίνο του δέρματος. Η ξαφνική ωχρότητα μπορεί να είναι σημάδι αναιμίας από έλλειψη σιδήρου, δηλαδή όταν τα κύτταρα του αίματός σου δεν έχουν τα υλικά που χρειάζονται για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης. Οι βαριές περίοδοι στις γυναίκες ή άλλη απώλεια αίματος, καθώς και απώλεια θρεπτικών συστατικών, μπορεί να οδηγήσουν σε αναιμία.

Τα μπλε χείλη μπορούν να δείχνουν αναιμία είτε πιθανές καρδιακές παθήσεις, ενώ τα κίτρινα χείλη μπορεί να σημαίνουν ότι έχεις προβλήματα με το συκώτι σου.

Τι είναι το ηλιακό έγκαυμα στα χείλη και πώς να προστατευθείς

Κάψιμο ή μυρμήγκιασμα

Εάν νιώθεις καμμένα τα χείλη σου - και δεν έχεις φάει τίποτα πικάντικο τα τελευταία δέκα λεπτά - θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι σημαντικότερου ζητήματος. Το κάψιμο στα χείλη, το λαιμό και τη γλώσσα, έχει συνδεθεί με ανεπάρκεια Β-12, καθώς και κατάθλιψη, άγχος και εμμηνόπαυση. Η Gonzalez συμβουλεύει τους ανθρώπους να «προστατεύουν τα χείλη από τον ήλιο: να χρησιμοποιούν αντηλιακό ακόμη και στα χείλη (τα αντηλιακά τείνουν να εφαρμόζονται εύκολα σε αυτό το μέρος) και να το εφαρμόζουν ξανά μετά από λίγες ώρες αν χρειαστεί».

Όπως συμβαίνει με οτιδήποτε σχετίζεται με την υγεία σου, εάν νιώθεις άβολα ή πονάς για περισσότερες από μερικές ημέρες, ή εάν παρατηρήσεις ότι το σώμα σου δεν θεραπεύεται, ανάφερε τα συμπτώματά σου στο γιατρό σου.