Βιταμίνη D: Γιατί σε μια χώρα σαν την Ελλάδα οι περισσότεροι έχουν έλλειψη

26.06.2024
Βιταμίνη D: Γιατί σε μια χώρα σαν την Ελλάδα οι περισσότεροι έχουν έλλειψη
ΠΗΓΗ: INSTAGRAM
Οι ειδικοί απαντούν στις ερωτήσεις σας για τη βιταμίνη D.

Το καλοκαίρι είναι εδώ και αυτό συνεπάγεται με την συνεχή έκθεση του σώματός μας έξω στον ήλιο. Ο ήλιος, όπως όλοι ξέρουμε, είναι εξαιρετικά επιβλαβής για το σώμα μας και πάντα πρέπει να φοράμε αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας όταν πρόκειται να εκτεθούμε σε αυτόν. Παρόλα αυτά όμως, είναι πολύ σημαντικός για την παραγωγή βιταμίνης D στον οργανισμό μας (τη βασική βιταμίνη που παράγεται από το σώμα όταν εκτίθεται στο ηλιακό φως).

Σύμφωνα με το NHS, η συνιστώμενη ποσότητα είναι περίπου 10 μικρογραμμάρια (400 IU) βιταμίνης D την ημέρα για όλους τους ανθρώπους, άνω του ενός έτους. Αν και είναι δυνατό να λάβουμε αυτή την ποσότητα από τον ήλιο, μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου, στην πραγματικότητα αυτό δεν συμβαίνει πάντα, ούτε θεωρείται ασφαλές από κάποιους. Επομένως, η συμπλήρωση συχνά συνιστάται.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τη σημασία της βιταμίνης D, διαβάσαμε μια έρευνα με ειδικούς να εξηγούν όσα πρέπει να γνωρίζουμε και είμαστε εδώ για να τα μοιραστούμε μαζί σου.

Τι είναι η βιταμίνη D και γιατί είναι σημαντική;

«Η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της σωστής λειτουργίας του σώματός σας, και η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας», εξηγεί η ειδικός υγείας Δρ. Naomi Newman-Beinart (PhD). «Πολλοί άνθρωποι έχουν έλλειψη αυτής της σημαντικής βιταμίνης, η οποία είναι το κλειδί για υγιή οστά και δόντια, τη διάθεσή σας και την υποστήριξη του ανοσοποιητικού σας συστήματος». Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις που δείχνουν ότι η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη κάποιων καρκίνων, καρδιαγγειακών παθήσεων και σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Πώς γνωρίζετε αν έχετε έλλειψη βιταμίνης D;

«Η έλλειψη μπορεί να διαγνωστεί μέσω μιας απλής αιματολογικής εξέτασης, αν υποψιάζεστε ότι έχετε έλλειψη, ζητήστε από τον γιατρό σας να σας εξετάσει ή κάντε την εξέταση ιδιωτικά». λέει η διατροφολόγος Kim Pearson.«Συνηθισμένα συμπτώματα της έλλειψης περιλαμβάνουν πόνο στη μέση, αδυναμία μυών, μυαλγίες και κόπωση, αλλά μπορεί να έχετε έλλειψη και να μην εμφανίζετε καθόλου συμπτώματα».

Πόση βιταμίνη D χρειάζεστε;

«Σύμφωνα με το NHS, όλοι άνω του ενός έτους χρειάζονται περίπου 10 μικρογραμμάρια (400 IU) βιταμίνης D την ημέρα, με το ασφαλές ανώτατο όριο να είναι 100 μg (4,000 IU) την ημέρα», επιβεβαιώνει η Δρ. Newman-Beinart. «Ενώ είναι ιδιαίτερα σημαντικό να λαμβάνετε βιταμίνη D κατά τους χειμερινούς μήνες, κάποιοι άνθρωποι θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να παίρνουν συμπληρώματα όλο το χρόνο, ειδικά αν περνούν τον περισσότερο χρόνο τους σε εσωτερικούς χώρους, έχουν πιο σκούρο δέρμα, είναι άνω των 65 ή κάτω των πέντε, είναι έγκυοι, θηλάζουν ή ακολουθούν vegan διατροφή».

Μπορείτε να λάβετε αρκετή βιταμίνη D από τη διατροφή σας;

«Τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια (όπως ο σολομός και το σκουμπρί), το κόκκινο κρέας, το συκώτι, οι κρόκοι αυγών και οι εμπλουτισμένες τροφές (όπως κάποια δημητριακά και αλείμματα) συμβάλλουν στην πρόσληψη βιταμίνης D», λέει η Δρ. Newman-Beinart». «Αλλά ενώ κάποιες τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη D, οι διατροφικές πηγές από μόνες τους συχνά δεν επαρκούν για να καλύψουν τα συνιστώμενα επίπεδα». Για τους ανθρώπους που δεν τρώνε αυτές τις τροφές, ούτε εκθέτουν τον εαυτό τους στον ήλιο, μπορεί να χρειάζεται να εξετάσουν το ενδεχόμενο να παίρνουν συμπληρώματα βιταμίνης D όλο το χρόνο», προσθέτει.

Πώς επηρεάζει το SPF τα επίπεδα της βιταμίνης D σας;

«Όλοι χρειαζόμαστε κάποια UV για να παράγει το σώμα μας βιταμίνη D, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να παράγουν αρκετή βιταμίνη D χωρίς να περνούν πολύ χρόνο σε δυνατό ήλιο ή να κινδυνεύουν από ηλιακά εγκαύματα», λέει η Sarah Williams, υπεύθυνη πληροφόρησης υγείας του Cancer Research UK.

Η Δρ. Newman-Beinart εξηγεί: «Ενώ είναι απαραίτητο για την προστασία του δέρματός μας από τις βλαβερές ακτίνες UV, το αντηλιακό μπορεί επίσης να εμποδίσει τη σύνθεση της βιταμίνης D. Το SPF λειτουργεί μπλοκάροντας τις ακτίνες UVB, τον τύπο του ηλιακού φωτός που είναι υπεύθυνος για την παραγωγή βιταμίνης D στο δέρμα». Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραλείψετε το αντηλιακό, συμφωνούν ομόφωνα οι ειδικοί. «Αντίθετα, διαχειριστείτε την έκθεσή σας στον ήλιο με σύνεση. Για παράδειγμα, σύντομες στιγμές έκθεσης στον ήλιο (περίπου 10-15 λεπτά) χωρίς αντηλιακό μπορεί να είναι αρκετές για την παραγωγή βιταμίνης D, ακολουθούμενες από την εφαρμογή αντηλιακού για προστασία από την παρατεταμένη έκθεση».

Τελευταία τροποποίηση στις 25.06.2024 - 12:36