Φούσκωμα στη κοιλιά: Γιατί μπορεί να συμβαίνει και πώς να το αντιμετωπίσεις

19.08.2024
Φούσκωμα στη κοιλιά: Γιατί μπορεί να συμβαίνει και πώς να το αντιμετωπίσεις
ΠΗΓΗ:@negin_mirsalehi
Αν αισθάνεσαι συχνά οτι φουσκώνεις δες 5 πιθανούς λόγους που μπορεί να συμβαίνει αυτό.

Το αίσθημα του φουσκώματος, συχνά, μπορεί να εμφανιστεί ακόμη κι αν δεν έχουμε καταναλώσει μεγάλες ποσότητες τροφής. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και σε ειδικές καταστάσεις όπως η εγκυμοσύνη ή κάποιες παθήσεις όπως οι καρδιοπάθειες το φούσκωμα είναι πιο συχνό.

Γιατί νιώθετε φουσκωμένοι και πώς να το αντιμετωπίσετε;

Γρήγορη κατανάλωση τροφής

Όταν τρώμε πολύ γρήγορα, καταπίνουμε περισσότερο αέρα, ο οποίος παγιδεύεται στο πεπτικό μας σύστημα, προκαλώντας φούσκωμα. Επίσης, η γρήγορη κατανάλωση φαγητού οδηγεί συχνά σε υπερφαγία, καθώς το σήμα κορεσμού χρειάζεται περίπου 20 λεπτά για να φτάσει στον εγκέφαλο.

Κατανάλωση ανθρακούχων ποτών

Τα ποτά με ανθρακικό, είτε είναι αναψυκτικά, είτε ανθρακούχο νερό, μπορούν να προκαλέσουν φούσκωμα, ειδικά αν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Η αντίδραση σε αυτά τα ποτά ποικίλλει από άτομο σε άτομο.

Μεγάλα γεύματα

Η κατανάλωση μεγάλων γευμάτων αποτελεί την πιο συχνή αιτία φουσκώματος. Η διατροφή με μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας βοηθά στη μείωση της ποσότητας τροφής που καταναλώνεται ανά γεύμα, βελτιώνοντας την ενέργεια και μειώνοντας το φούσκωμα.

Τρόφιμα που προκαλούν αέρια

Τρόφιμα όπως όσπρια, μπρόκολο και λάχανο περιέχουν ραφινόζη, ένα συστατικό που είναι δύσκολο να διασπαστεί και προκαλεί αέρια. Η σταδιακή κατανάλωση αυτών των τροφών μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να προσαρμοστεί και να μειώσει το φούσκωμα. Για άτομα που δυσκολεύονται, η κατανάλωση μικρότερων ποσοτήτων ή η αντικατάσταση με ζυμαρικά από όσπρια μπορεί να βοηθήσει.

Υπερβολική κατανάλωση αλατιού

Η αυξημένη πρόσληψη αλατιού μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών, δημιουργώντας αίσθημα φουσκώματος. Είναι σημαντικό να διαβάζουμε τις ετικέτες τροφίμων για να αποφεύγουμε την υπερβολική κατανάλωση αλατιού.

Με λίγη προσοχή στη διατροφή και τον τρόπο κατανάλωσης των γευμάτων, μπορούμε να μειώσουμε αισθητά το αίσθημα του φουσκώματος και να αισθανόμαστε πιο άνετα στην καθημερινότητά μας.

Τελευταία τροποποίηση στις 07.08.2024 - 18:33