Μετά τα 50: Αυτά είναι τα προβλήματα υγείας που μπορούν να προκύψουν

07.08.2024
Μετά τα 50: Αυτά είναι τα προβλήματα υγείας που μπορούν να προκύψουν
ΠΗΓΗ:PEXELS
Να ακούτε το σώμα σας.

Μετά τα 40, και ακόμα περισσότερο μετά τα 50, οι πόνοι και οι ενοχλήσεις που ίσως παραβλέπατε, μπορεί τώρα να είναι σημάδια συγκεκριμένων προβλημάτων υγείας, σύμφωνα με τον αμερικανικό φορέα υγείας CDC. Είναι κρίσιμο να ακούμε το σώμα μας. Πάμε να δούμε μαζί ποια προβλήματα υγείας μπορούν να προκύψουν μετά τα 50.

Ίλιγγος

Αιφνίδιες ζαλάδες μπορεί να υποδηλώνουν ιλίγγους, μια μηχανική διαταραχή που προκαλείται όταν μικροί κρύσταλλοι ασβεστίου αποσπώνται και κινούνται στον λαβύρινθο του αυτιού, εμποδίζοντας τη φυσιολογική κίνηση του υγρού και στέλνοντας ψευδή σήματα στον εγκέφαλο.

Πέτρες στα νεφρά

Αυτές οι πέτρες, που συχνά αποτελούνται από ασβέστιο, συνήθως αποβάλλονται μέσω του ουροποιητικού συστήματος χωρίς πρόβλημα. Ωστόσο, οι μεγαλύτερες πέτρες μπορεί να προκαλέσουν έντονο πόνο στην πλάτη και να εμποδίσουν τη ροή των ούρων. Για την πρόληψη, είναι σημαντικό να πίνετε άφθονα υγρά καθημερινά.

Πνευμονία

Τα άτομα άνω των 50 είναι πιο επιρρεπή στην πνευμονία από πνευμονιόκοκκο, λόγω της εξασθένισης του ανοσοποιητικού συστήματος με την ηλικία. Η πρόληψη περιλαμβάνει τον εμβολιασμό και την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών όπως η κατανάλωση λαχανικών και φρούτων και η τακτική άσκηση.

Στενώσεις στη σπονδυλική στήλη

Μετά τα 50, είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν μυοσκελετικά προβλήματα, όπως οι στενώσεις που προκαλούνται από αρθρίτιδα, μια φλεγμονώδη κατάσταση που μπορεί να "παγιδεύει" τα νεύρα, προκαλώντας πόνο και μουδιάσματα στη μέση και τα πόδια. Η τακτική άσκηση, όπως το περπάτημα, οι Pilates, το κολύμπι και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης των κοιλιακών και ραχιαίων, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη.

Καρδιακή προσβολή

Κάθε χρόνο, 735.000 ενήλικες στις ΗΠΑ παθαίνουν καρδιακή προσβολή. Παρότι οι άνδρες είναι πιο συχνά θύματα, οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση επίσης διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, ειδικά αν συνυπάρχει άγχος, κάπνισμα και κακή διατροφή. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, δύσπνοια, αίσθηση βάρους στο στέρνο, ζαλάδα, ιδρώτα ή τάση για εμετό. Αυτά τα συμπτώματα πρέπει πάντα να αξιολογούνται ιατρικά, ακόμη και αν φαίνονται αθώα.