9 πράγματα που μπορείς να κάνεις τώρα για να καταπολεμήσεις τη γήρανση του εγκεφάλου

08.10.2024
9 πράγματα που μπορείς να κάνεις τώρα για να καταπολεμήσεις τη γήρανση του εγκεφάλου
ΠΗΓΗ:@zoepastelle
Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική για τα πάντα

Μήπως το όνομα του ηθοποιού στη σειρά σου στο Netflix σου διαφεύγει; Μήπως μπερδεύεις τα ονόματα φίλων, οικογένειας και κατοικίδιων; Όταν συμβαίνει αυτό, είναι απολύτος λογικό να ανησυχείς μήπως χάνεις τη μνήμη σου. Αφού ο εγκέφαλος, όπως και όλα μας τα όργανα, υποχωρεί αναπόφευκτα με την πάροδο του χρόνου.

Ωστόσο, αν νομίζεις ότι δεν υπάρχει τίποτα που μπορείς να κάνεις για να το διορθώσεις, ξανά σκέψου το. Η ταχύτητα με την οποία γερνούν τα εγκεφαλικά μας κύτταρα δεν εξαρτάται μόνο από τη γενετική. Πολλοί παράγοντες του τρόπου ζωής μπορούν να επηρεάσουν το πώς διατηρείται η εγκεφαλική μας ύλη και τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς είναι τροποποιήσιμοι.

Αυτή είναι η είδηση από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 15 τροποποιήσιμοι παράγοντες του τρόπου ζωής που συμβάλλουν στην επιτάχυνση της εγκεφαλικής εκφύλισης. Μεταξύ αυτών: ο διαβήτης, η περιβαλλοντική ρύπανση, η κατανάλωση αλκοόλ, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη, το υπερβολικό βάρος, το κάπνισμα και η διάθεση.

Απλώς όπως μπορούμε να κάνουμε πράγματα για να προστατεύσουμε το δέρμα και τα μαλλιά μας από την φθορά του χρόνου, μπορούμε επίσης να δράσουμε για να διατηρήσουμε τη γνωστική μας λειτουργία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί ακόμη και να μπορέσουμε να μειώσουμε τον κίνδυνο ανάπτυξης ασθενειών όπως η άνοια και η νόσος Alzheimer.

«Γνωρίζουμε ότι μια ομάδα εγκεφαλικών περιοχών εκφυλίζεται νωρίτερα στην γήρανση», επιβεβαιώνει η Δρ. Gwenaelle Douaud, η οποία ηγήθηκε της ομάδας της Οξφόρδης που παρακολούθησε τις εγκεφαλικές σαρώσεις 40,000 ατόμων άνω των 45 ετών, προκειμένου να προσδιορίσει τις περιοχές του εγκεφάλου που φθείρονται πιο γρήγορα. «Σε αυτή τη νέα μελέτη, έχουμε δείξει ότι αυτές οι συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου είναι πιο ευάλωτες», λέει η Douaud.

Ακολουθεί μια ματιά σε ορισμένους από τους παράγοντες που συμβάλλουν στη γήρανση του εγκεφάλου, μαζί με προτάσεις για την επιβράδυνση της γνωστικής εκφύλισης. Με αυτές τις στρατηγικές στο μυαλό, ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε όλοι να θυμόμαστε τα ονόματα των αγαπημένων μας ηθοποιών και αγαπημένων προσώπων για πολλά χρόνια ακόμα.

9 παράγοντες του τρόπου ζωής που συντελούν στην πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου

Ρύπανση του αέρα

Στις μεγάλες πόλεις με κυκλοφοριακή συμφόρηση, η διαφυγή από τη ρύπανση είναι σχεδόν αδύνατη. Πώς, λοιπόν, μπορούμε να μειώσουμε την επίδρασή της στην υγεία μας; Π΄ρέπει να ανανενώνεις συχνά τον αέρα στο σπίτι σου και να προσθέσεις αποτοξινωτικά φυτά εσωτερικού χώρου, ειδικά για τους χώρους στους οποίους περνάς πολύ χρόνο. Επιπλέον, προσπάθησε να κάνεις διαλείμματα σε λιγότερο μολυσμένες αστικές περιοχές, όπως πάρκα και κήπους, όσο πιο συχνά μπορείς. Και αν είναι δυνατόν, απέφυγε την πόλη τα σαββατοκύριακα για να πάρεις μια πραγματική ανάσα καθαρού αέρα στη φύση.

Κατανάλωση αλκοόλ

Η περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται δύσκολη, αλλά τα οφέλη για την υγεία από την αποχή είναι άξια της προσπάθειας. Αν δεν μπορείς να το εγκαταλείψεις εντελώς, προσπάθησε τουλάχιστον να μειώσεις την ποσότητα που καταναλώνεις. Αντικαθιστώντας το συνήθως κρασί σου με πολλές εξαιρετικές εναλλακτικές χωρίς αλκοόλ που υπάρχουν στην αγορά μπορεί να διευκολύνει το εγχείρημα.

Υψηλή αρτηριακή πίεση

Ένας από τους παράγοντες που προκαλούν υψηλή αρτηριακή πίεση είναι το άγχος. Για να μειώσεις το άγχος, ενσωμάτωσε πρακτικές χαλάρωσης όπως διαλογισμό, γιόγκα, αναπνοές ή τσι γκονγκ στην καθημερινή σου ρουτίνα. Ξεκίνα ένα χόμπι, πρόσεχε τον εαυτό σου και πήγαινε συχνά για περπάτημα.

Υψηλή χοληστερόλη

Μια μη ισορροπημένη διατροφή μπορεί να προκαλέσει αυξημένα επίπεδα LDL χοληστερόλης, γνωστής και ως «κακής» χοληστερόλης. Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά, μηλόξυδο, ολόκληρους κόκκους και όσπρια όπως ρεβίθια, φακές και φασόλια μπορεί να βοηθήσει, καθώς και η περιορισμένη κατανάλωση τροφών που επιδεινώνουν τη χοληστερόλη, όπως λιπαρά κρέατα, τυριά, βούτυρο και επεξεργασμένα τρόφιμα.

Κάπνισμα

Το κάπνισμα εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για την υγεία. Αν προσπαθείς να κόψεις το τσιγάρο, τεχνικές κατά του καπνίσματος όπως η ύπνωση, τα επιθέματα νικοτίνης και οι τσίχλες, η θεραπεία, τα φάρμακα, η άσκηση και ο διαλογισμός μπορούν να βοηθήσουν.

Έλλειψη ύπνου

Οι τεχνικές που προάγουν τον ύπνο, όπως έχουν αποδειχθεί στο TikTok, είναι ολοένα και περισσότερες και πιο ευφάνταστες. Ωστόσο, οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν να περιορίσεις τις ίδιες δοκιμασμένες και αληθινές μεθόδους: περιορισμός της νυχτερινής έκθεσης σε μπλε φως και διεγερτικά, υγιεινή διατροφή και τακτική άσκηση.

Μοναξιά

Το να έχεις χιλιάδες ακόλουθους στα social media και να νιώθεις εντελώς μόνη είναι το παράδοξο της εποχής μας. Οι πραγματικές συνδέσεις είναι ζωτικές για την υγεία μας, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου μας. Για να ενισχύσεις την κοινωνική σου ζωή στην πραγματική ζωή, μπορείς να ασχοληθείς με ομαδικά σπορ, να γραφτείς σε γυμναστήριο, να παρακολουθήσεις μαθήματα ή να κάνεις εθελοντισμό. Και όχι, οι αλληλεπιδράσεις μέσω εφαρμογών γνωριμιών δεν μετράνε, πρέπει να αλληλεπιδράς με ανθρώπους 3D για να ζήσεις, γελάσεις και αγαπήσεις πλήρως.

Μη ισορροπημένη διατροφή

Ενώ οι νέες θεωρίες διατροφής συνεχίζουν να αναδύονται, η βασική συμβουλή από τους διατροφολόγους παραμένει η ίδια: ακολούθησε μια διατροφή που βασίζεται σε μια μεγάλη ποικιλία εποχιακών φρούτων και λαχανικών, ολόκληρους κόκκους, όσπρια, άπαχα κρέατα, ψάρι, αυγά, υγιή λιπαρά, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Περιόρισε τα γαλακτοκομικά και τη ζάχαρη και μείνε ενυδατωμένη.

Έλλειψη άσκησης

Καμία δικαιολογία: η κίνηση όσο το δυνατόν περισσότερο είναι ουσιώδης για τη μακροχρόνια υγεία. Όχι μόνο η τακτική κίνηση προλαμβάνει την κατάθλιψη και ανακουφίζει από το άγχος, αλλά είναι επίσης μια αποδεδειγμένη στρατηγική για την προστασία του σώματος, του εγκεφάλου και της καρδιάς. Το καλύτερο από όλα είναι ότι δεν χρειάζεται να το παρακάνεις με εξαντλητικές προπονήσεις στο γυμναστήριο. Οι δραστηριότητες όπως το περπάτημα, η κολύμβηση, η κηπουρική, οι περίπατοι με τον σκύλο ή μικρές προπονήσεις, ακόμη και μόλις 10 λεπτών στο σπίτι ή στο γραφείο, αρκούν για να μας δώσουν υγιή σώματα και γερά μυαλά.

Τελευταία τροποποίηση στις 07.10.2024 - 17:14