Έχεις περίοδο δύο φορές το μήνα; Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτο

14.10.2024
Έχεις περίοδο δύο φορές το μήνα; Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτο
Image by freepik
Είναι λογικό να αγχώνεσαι, αλλά όλα έχουν κάποια εξήγηση

Έχεις ήδη προγραμματίσει τις δραστηριότητές σου για τον μήνα και, ξαφνικά, φαίνεται ότι ήρθε η περίοδος σου για δεύτερη φορά; Αυτό μπορεί να προκαλέσει ανησυχία, αλλά ας δούμε τι μπορεί να συμβαίνει. Η δεύτερη «περίοδος» που παρατηρείς μπορεί στην πραγματικότητα να είναι απλώς κηλίδες αίματος. Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, υπάρχουν και πιο σοβαροί λόγοι που μπορεί να επηρεάσουν τον κύκλο σου. Ακολουθούν μερικές κοινές αιτίες που μπορεί να εξηγήσουν την κατάσταση αυτή.

Ορμονικές διαταραχές

Η πρώτη και πιο συχνή αιτία για την εμφάνιση διπλής περιόδου είναι οι ορμονικές ανισορροπίες. Γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) συχνά βιώνουν ακανόνιστους κύκλους, λόγω των αυξημένων επιπέδων ανδρογόνων και ινσουλίνης. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν και άλλα προβλήματα, όπως ακμή και υπερβολική τριχοφυΐα. Η αντιμετώπιση μπορεί να περιλαμβάνει απώλεια βάρους και τη λήψη ορμονικών φαρμάκων, όπως τα αντισυλληπτικά.

Αντισυλληπτικά χάπια

Αν χρησιμοποιείς ορμονική αντισύλληψη, είναι πιθανό να παρατηρήσεις κηλίδες αίματος ή ακόμη και αιμορραγία. Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν ξεκινάς μια νέα μέθοδο ή εάν έχεις παρέλειψε μια δόση. Συνήθως, η αιμορραγία αυτή υποχωρεί με τον καιρό, αλλά καλό είναι να ενημερώσεις τον γιατρό σου αν επιμένει ή επιδεινώνεται.

Λοιμώξεις

Οι κηλίδες αίματος μπορεί επίσης να είναι σημάδι μόλυνσης. Ανεπιθύμητα συμπτώματα, όπως πόνος ή φαγούρα, μπορεί να υποδεικνύουν μια λοίμωξη, όπως η τραχηλίτιδα, η οποία συχνά προκαλείται από σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Άλλα πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνουν επώδυνο σεξ και ανώμαλες εκκρίσεις. Αν υποψιάζεσαι λοίμωξη, είναι καλό να επισκεφτείς έναν γιατρό.

Ινομυώματα και πολύποδες

Η παρουσία ινομυωμάτων ή πολύποδων στη μήτρα μπορεί να προκαλέσει αιμορραγίες μεταξύ των περιόδων. Ενώ τα ινομυώματα είναι συνήθως καλοήθη, οι πολύποδες μπορεί να χρειάζονται παρακολούθηση ή ακόμη και θεραπεία. Εάν έχεις έντονα συμπτώματα, ο γιατρός σου μπορεί να προτείνει θεραπεία για την αφαίρεσή τους.

Περιεμμηνόπαυση

Καθώς πλησιάζεις στην εμμηνόπαυση, είναι φυσιολογικό να παρατηρείς αλλαγές στις περιόδους σου. Η πιο συχνή εμφάνιση κηλίδων αίματος είναι ένα από τα πρώτα σημάδια της περιεμμηνόπαυσης, συνοδευόμενο από εξάψεις, αλλαγές διάθεσης και άλλες ενοχλήσεις. Αν και αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι ενοχλητικά, υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες, όπως η ορμονική θεραπεία.

Η εμφάνιση περιόδου δύο φορές το μήνα μπορεί να είναι φυσιολογική ή να υποδεικνύει ένα υποκείμενο πρόβλημα. Αν ανησυχείς ή παρατηρείς άλλες αλλαγές στην υγεία σου, καλό θα ήταν να μιλήσεις με τον γιατρό σου για να διαπιστώσεις την αιτία και να βρείτε την κατάλληλη λύση.

Τελευταία τροποποίηση στις 14.10.2024 - 08:26