Η τέχνη του να είστε υγιείς

12.03.2009
Παλαιότερα πιστεύαμε πως η υγεία έχει και κληρονομικό χαρακτήρα. Σήμερα όμως γνωρίζουμε πως αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η πρόληψη και η Ημέρα της Γυναίκας είναι μια καλή αφορμή για να το θυμηθούμε.

H πληροφόρηση σήμερα είναι άφθονη και από πλήθος πηγών, όμως, συχνά και παρ’ όλη την ποσότητα, η ουσία που μένει στον καθένα για τα ζητήματα που τον αφορούν είναι περιορισμένη και πολλές φορές ανακριβής. Η οστεοπόρωση είναι για τις γυναίκες ένα τέτοιο θέμα.

Μύθοι και Αλήθειες

Ολες οι γυναίκες μετά τα 65 θα εμφανίσουν οστεοπόρωση;

Συνήθως, τότε γίνεται η διάγνωση για τη νόσο που έχει ήδη εξελιχθεί. Ομως, η πρώτη φάση της νόσου, που λέγεται οστεοπενία, υπάρχει ήδη από τα 40 ή 45. Αν γίνει διάγνωση σε αυτή την ηλικία, η κατάσταση είναι αναστρέψιμη και τα οστά μπορούν να αποκτήσουν πάλι φυσιολογική πυκνότητα.

Μια γυναίκα που δεν έχει μπει στην εμμηνόπαυση, δεν χρειάζεται να το «ψάξει» για οστεοπόρωση;

Πολλές γυναίκες έχουν μειωμένη οστική πυκνότητα από διάφορα αίτια (κληρονομικότητα, χρόνιες ορμονικές διαταραχές, χρόνια φαρμακευτική αγωγή, κακή διατροφή κλπ), για αυτό τελευταίες μελέτες αναφέρουν πως η πρώτη μέτρηση πρέπει να γίνεται σχετικά νωρίς (περίπου στα 45 χρόνια), ασχέτως εμμηνόπαυσης.

Ο τρόπος ζωής δεν έχει σχέση με την εμφάνιση της νόσου;

Eχει αμεσότατη σχέση. Οι γυναίκες που δεν ασκούνται (εργαζόμενες σε γραφεία εμφανίζουν συχνότερα οστεοπόρωση σε σχέση με γυναίκες που ασχολούνται με οικιακά), οι καπνίστριες, όσες πίνουν πάνω από 3 καφέδες ημερησίως (δύο σημαντικοί επιβαρυντικοί παράγοντες), αλλά και γυναίκες που έχουν κάνει πολύ στερητικές δίαιτες για μεγάλα διαστήματα στο παρελθόν και ακόμα και σήμερα κάνουν κακή διατροφή, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν οστεοπόρωση.

Αριθμολογiα
1 στους 7 άνδρες άνω των 65 ετών θα εμφανίσει οστεοπόρωση.
2 σημεία του σώματος (ισχίο και οσφυϊκή μοίρα σπονδυλικής στήλης) που γίνεται η μέτρηση για τη νόσο.
3 μερίδες γαλακτοκομικών που πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά, για την υγεία των οστών και την ισορροπία του οργανισμού γενικότερα.
4 χρόνια μπορεί να διαρκέσει η αγωγή για τη νόσο. Αν ακολουθηθεί σωστά, η κατάσταση των οστών μπορεί να βελτιωθεί θεαματικά.
To 50% σύμφωνα με σχετικές έρευνες, μόνο μια στις δύο γυναίκες ακολουθεί τακτικά την αγωγή της για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης

ΧΑΡΙΤΩΜΕΝΗ ΒΟΝΤΑ