Γυναίκες & χοληστερίνη

12.03.2009
Μια εξέταση είναι απλά το πρώτο βήμα. Οπως υποστηρίζει ομόφωνα η επιστημονική κοινότητα, η πρόληψη παίζει καθοριστικό ρόλο για την υγεία μας.

Πρόληψη πάνω απ’ όλα σημαίνει γνώση και στην περίπτωση της χοληστερίνης, εξέταση. Πότε; Ξεκινώντας από την ηλικία των 20 και επαναλαμβάνοντας την εξέταση κάθε 5 χρόνια, εφόσον δεν υπάρχει πρόβλημα. Ιδιαίτερα σημαντική όμως είναι η εξέταση μετά την εμμηνόπαυση, οπότε δεν παράγονται πλέον οιστρογόνα από το γυναικείο σώμα και κατά συνέπεια υπάρχει τάση αύξησης της χοληστερίνης. Και για να μιλάμε με νούμερα, αυξημένη χοληστερίνη σημαίνει ολική πάνω από 190mg/dl και LDL «κακή» χοληστερίνη πάνω από 130mg/dl. Η αντιμετώπιση; Τα καλά νέα είναι ότι η χοληστερίνη αντιμετωπίζεται, εφόσον γνωρίζουμε τα επίπεδά μας και αποφασίσουμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτά. Πάντα αφού συμβουλευτούμε τον γιατρό μας βέβαια.

Συμβουλές διατροφής
Θα πρέπει να καταναλώνουμε πέντε ή περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά, δύο μερίδες ψάρι την εβδομάδα, έξι με οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και άπαχο κρέας. Επίσης, θα πρέπει να αντικαταστήσουμε τα ζωικά με φυτικά λιπαρά, όπως η μαργαρίνη και παράλληλα να καταναλώνουμε τρόφιμα εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες για τη μείωση της χοληστερίνης.

Αλλαγή τρόπου ζωής
Ο τακτικός έλεγχος της χοληστερίνης είναι επιβεβλημένος, όπως και η διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα στην οποία συμβάλλει η συστηματική άσκηση, τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, 3 φορές την εβδομάδα. Ακόμη θα πρέπει να μειώσουμε το αλκοόλ και να αποφεύγουμε το κάπνισμα. Το ίδιο ισχύει και με το καθημερινό άγχος, για την αποφυγή του οποίου κλειδί είναι η εξεύρεση χρόνου για χαλάρωση. Μαζί λοιπόν με τη νέα πνοή που δίνει η νέα αυτή αρχή στη ζωή μας, ίσως είναι ευκαιρία να συστηματοποιηθούν και να μπούνε σε τάξη κάποιες συνήθειες. Με πρώτη και καλύτερη την περιποίηση του εαυτού μας. Με τον ίδιο τρόπο που θυμόμαστε να νοιαστούμε για τις ανάγκες των άλλων και να είμαστε κοντά τους για ό,τι χρειαστούν, έτσι πρέπει να φερόμαστε και στην καρδιά μας.

ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ