Γιατρέ, έβγαλα ένα λίπωμα, είναι επικίνδυνο;

17.03.2009
Πόσο αθώα είναι τα μικρά, ευέλικτα «μπαλάκια» που εμφανίζονται συχνά κάτω από το δέρμα και συνήθως στην πλάτη, τον αυχένα, το στήθος ή το μηρό; Πρέπει να ανησυχήσουμε;

Από τη ΣΗΛΙΑ ΓΑΛΗΝΟΥ

Τελευταία, έχετε εμφανίσει σε κάποιο μέρος του σώματός σας ένα εξόγκωμα μαλακό στην αφή που στην ψηλάφηση μετακινείται ελαφρά κάτω από το δέρμα χωρίς να προκαλεί πόνο; Το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για λίπωμα. Ένα καλοήθους μορφής ογκίδιο φτιαγμένο από λίπος, το οποίο δεν δημιουργεί συνήθως προβλήματα και τις περισσότερες φορές αφαιρείται μόνο για αισθητικούς λόγους. Οι διεργασίες που οδηγούν στην εμφάνιση ενός ή περισσότερων λιπωμάτων δεν είναι απολύτως ξεκαθαρισμένες από τη σύγχρονη ιατρική, παρότι σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται πως υπάρχει κληρονομική προδιάθεση ο οργανισμός να δημιουργεί μικρά «μπαλάκια» από λιπώδη ιστό κάτω από το δέρμα. «Σε κάθε περίπτωση, όμως, το λίπωμα ?όπως και οτιδήποτε άλλο εμφανιστεί στο σώμα μας? χρήζει ιατρικής διάγνωσης και διερεύνησης, για να θεωρηθεί απολύτως ακίνδυνο», επισημαίνει ο γενικός χειρουργός Κωνσταντίνος Στρατής, ο οποίος μας λύνει τις απορίες γύρω από τα λιπώματα και την αντιμετώπισή τους.

Σε ποια σημεία αναπτύσσονται;
Τα μέρη στα οποία εμφανίζονται συνήθως τα λιπώματα είναι η πλάτη, το στήθος, οι ώμοι, ο λαιμός, ο αυχένας, οι μηροί, τα μπράτσα, χωρίς να σημαίνει ότι ένα λίπωμα δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε άλλο μέρος του σώματος, ακόμα και στο πρόσωπο. Υπάρχουν επίσης άτομα που εμφανίζουν ένα μόνο λίπωμα σε κάποιο σημείο του σώματός τους και άλλοι που μπορεί να έχουν πολλά σε διαφορετικές περιοχές. Επειδή ακριβώς βρίσκονται κάτω από το δέρμα, μέσα στον υποδόριο ιστό, οι καλοήθεις αυτοί όγκοι ψηλαφώνται εύκολα, είναι ευκίνητοι και μαλακοί και μόνο αν έχουν μεγάλο μέγεθος ή πιέζουν ευαίσθητα σημεία μπορεί να προκαλούν και πόνο, ευτυχώς πολύ σπάνια. Σε σπάνιες περιπτώσεις υπάρχει μια ειδική μορφή λιπωμάτων, που ονομάζονται αγγειολιπώματα (περιέχουν πολλά αγγεία), τα οποία μπορεί να προκαλέσουν πόνο.

Πρέπει ή όχι να αφαιρούνται;
Τα λιπώματα σε γενικές γραμμές δεν απειλούν την υγεία και συνήθως δεν είναι εμφανή. Ο χαρακτήρας τους είναι σχεδόν πάντα καλοήθης (σπανιότατα ένα λίπωμα εξελίσσεται σε κάτι κακό). «Εντούτοις», διευκρινίζει ο κ. Στρατής, «η εξέταση από χειρουργό είναι απαραίτητη προκειμένου να διαγνώσει ότι πράγματι πρόκειται για λίπωμα και όχι για κάποιον άλλο όγκο του δέρματος ή του υποδόριου ιστού. Για παράδειγμα, υπάρχει ένα σπάνιο είδος κακοήθους όγκου, το λιποσάρκωμα, το οποίο θα πρέπει να αποκλειστεί κατά την εξέταση».

Τι ρόλο παίζει το μέγεθός τους;
Συνήθως ένα λίπωμα παρουσιάζει βραδεία αύξηση του μεγέθους του, με τα χρόνια. Εάν αυξηθεί απότομα, καλό είναι να αφαιρείται. Ενδείκνυται επίσης αφαίρεση όταν προκαλεί αισθητικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα τα λιπώματα του προσώπου, του λαιμού ή άλλων εμφανών σημείων.

Πώς γίνεται η αφαίρεση;
Η χειρουργική αφαίρεση ενός λιπώματος είναι απλή, σύντομη: γίνεται με τοπική αναισθησία (ή σπανιότερα με μέθη) και συνοδεύεται από πλαστική. Ωστόσο, όταν αφαιρεθεί χειρουργικά, θα σταλεί για ιστολογική εξέταση, ώστε να αποκλειστεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο συσχέτισης με κακοήθεια. Eπίσης, εάν ένα λίπωμα υποτροπιάσει ?δηλαδή εμφανιστεί ξανά κάποιο διάστημα μετά την αφαίρεσή του?, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε ένα χειρουργό για να γίνει νέα αφαίρεση, πληρέστερος καθαρισμός και διερεύνηση της σύστασής του.

Καλό είναι να ξέρετε:

Το λίπωμα δεν είναι σκληρό, συνήθως δεν ξεπερνά σε μέγεθος τα 3 εκατοστά, ωστόσο μερικές φορές μπορεί να φτάσει σε ιδιαίτερα μεγάλο μέγεθος.

Όταν το πιέζετε, το λίπος από το οποίο αποτελείται ίσως μετακινηθεί αλλά μετά επανέρχεται στη θέση του.

Αν κι ένα λίπωμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, εντούτοις η συνηθέστερη ηλικία εμφάνισης είναι περί τα σαράντα ή πενήντα χρόνια.

Μπορεί κάποιος να έχει ένα λίπωμα κάπου στο σώμα του για πολλά χρόνια ή ακόμη και για όλη του τη ζωή, χωρίς κανένα σύμπτωμα. Αν απαιτηθεί όμως θεραπεία, τότε αυτή είναι αποκλειστικά και μόνο χειρουργική και συνίσταται στην αφαίρεσή του.

Η χειρουργική θεραπεία εφαρμόζεται στις περιπτώσεις που τα λιπώματα προκαλούν πόνο ή μουδιάσματα ή βρίσκονται κοντά σε αρθρώσεις, παρεμποδίζοντας τη λειτουργία τους. Επίσης, όταν αποκτούν μεγάλο μέγεθος ή όταν ερεθίζονται.