Οδική ασφάλεια: Όταν το Drink & Drive... σώζει ζωές!

06.04.2009
Λέμε -και πολύ σωστά- ότι το Drink & Drive, με την έννοια της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών πριν την οδήγηση, αποτελεί μία από τις βασικότερες αιτίες των τροχαίων ατυχημάτων, με ολέθριες συνέπειες! Υπάρχει, όμως, και μία άλλη εκδοχή του Drink & Drive, που σώζει ζωές!

ADVERTORIAL

Λέμε -και πολύ σωστά- ότι το Drink & Drive, με την έννοια της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών πριν την οδήγηση, αποτελεί μία από τις βασικότερες αιτίες των τροχαίων ατυχημάτων, με ολέθριες συνέπειες! Υπάρχει, όμως, και μία άλλη εκδοχή του Drink & Drive, που σώζει ζωές!

Και, για να μην οδηγηθεί ο αναγνώστης σε λανθασμένα συμπεράσματα, ας γίνουμε αμέσως σαφείς: Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η ήπια έως και μέτρια αφυδάτωση του οργανισμού, μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, αίσθηση κούρασης και απώλεια συγκέντρωσης, ενώ μπορεί επίσης να επηρεάσει τη βραχυχρόνια μνήμη και την εγρήγορση, ακόμα και τα αντανακλαστικά, τόσο σε νεαρούς, όσο και ηλικιωμένους.

Αυτό, με άλλα λόγια, σημαίνει πως, ένας οργανισμός στερημένος από την απαραίτητη ενυδάτωση που διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του, αντιδρά με μία σειρά συμπτωμάτων που μπορούν να γίνουν αιτία σοβαρών ατυχημάτων, ειδικά όταν ασκούμε ιδιαίτερα υπεύθυνες δραστηριότητες, όπως είναι η οδήγηση.

Είναι, μάλιστα, αξιοσημείωτο ότι τα συμπτώματα αυτά μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους πολύ πριν το αίσθημα της δίψας, αφού αρκεί να χάσουμε το 2% (!) της απαραίτητης «υγρασίας» του οργανισμού, για να μπούμε σε κατάσταση ήπιας αφυδάτωσης. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι, το 50-60% του βάρους μας αποτελείται από νερό, το οποίο συμβάλλει αποφασιστικά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, τη διαδικασία της πέψης, τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών κλπ. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να αντικαθιστούμε την ποσότητα του νερού που, καθημερινά, αποβάλλεται φυσιολογικά μέσω της αναπνοής, της εφίδρωσης και της λειτουργίας των νεφρών και του εντέρου.

Οι πρόσφατες συστάσεις του Ινστιτούτου Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, ανατρέπουν την... κλασική αντίληψη περί κατανάλωσης 8 ποτηριών νερού την ημέρα, υποστηρίζοντας ότι όλα τα τρόφιμα και τα ροφήματα περιέχουν νερό αρκετό για να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες μας! Τρόφιμα όπως το γιαούρτι και οι σούπες περιέχουν σημαντική ποσότητα νερού, ενώ τα φρούτα και τα λαχανικά μπορεί να ξεπεράσουν και το 80%. Γι’ αυτό και οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 20% των ημερήσιων αναγκών ενός ενήλικα για νερό, καλύπτεται με τα τρόφιμα και το υπόλοιπο 80% με τα ροφήματα. Σ’ αυτά, εννοείται ότι, εκτός από το πόσιμο νερό, συγκαταλέγονται και όλα τα μη-αλκοολούχα ποτά και ροφήματα. Στα τελευταία συμπεριλαμβάνονται το γάλα και οι χυμοί αλλά και το τσάι, ο καφές και τα αναψυκτικά που, ανάλογα με το είδος τους, περιέχουν από 85% έως και 99% νερό. Ειδικά μάλιστα σε ό, τι αφορά στην οδήγηση, φαίνεται ότι τα καφεινούχα ροφήματα αποτελούν καλή επιλογή αφού, εκτός από την απαραίτητη και για την ασφάλειά μας ενυδάτωση, εξασφαλίζουν και υψηλότερα επίπεδα εγρήγορσης, μέσω της καφεϊνης..

Ευχαριστούμε τον Κλινικό Διαιτολόγο - Διατροφολόγο, Πωλ Φαρατζιάν, MSc, για την επιστημονική επίβλεψη του άρθρου. www.nutrimed.gr