Ποδαράκια έξω: κιρσοί & ευρυαγγείες τέλος!

01.06.2009
Περιμένουμε το καλοκαίρι για να αναδείξουμε τα πόδια μας μέσα από εντυπωσιακά πέδιλα κι αέρινα φορέματα. Όμως για μερικές γυναίκες κιρσοί και ευρυαγγείες κάνουν το όνειρο άπιαστο. Ευτυχώς, η επιστήμη έχει τη λύση. Το όνομά της; Σκληροθεραπεία.

Περιμένουμε το καλοκαίρι για να αναδείξουμε τα πόδια μας μέσα από εντυπωσιακά πέδιλα κι αέρινα φορέματα. Όμως για μερικές γυναίκες κιρσοί και ευρυαγγείες κάνουν το όνειρο άπιαστο. Ευτυχώς, η επιστήμη έχει τη λύση. Το όνομά της; Σκληροθεραπεία.

Πολλές γυναίκες παραπονιούνται ότι τα πόδια τους πρήζονται, εμφανίζουν ελικοειδείς φλέβες και ότι στα σημεία αυτά το δέρμα παρουσιάζει ένα μπλε-μαύρο χρώμα. Τι φταίει γι’ αυτό; Ο τρόπος ζωής παίζει πρωταρχικό ρόλο, καθώς συνήθως ευρυαγγείες, φλεβεκτασίες και κιρσοί εμφανίζονται σε άτομα υπέρβαρα που δεν ασκούνται, κάνουν καθιστική ζωή, καπνίζουν, δεν τρέφονται υγιεινά και καταναλώνουν αλκοόλ. Βεβαίως, επιβαρυντικοί μπορεί να είναι και κληρονομικοί παράγοντες. Οι ευρυαγγείες και οι κιρσοί «αγαπούν» κυρίως τις γυναίκες, τις οποίες «επισκέπτονται» κατά τη διάρκεια της κύησης λόγω ορμονικών μεταβολών. Ευτυχώς όμως σήμερα, χάρη στη σκληροθεραπεία, τα προβλήματα εξαφανίζονται. Λεπτομέρειες μας δίνει ο δρ Μάριος Βαλσάμης, χειρουργός με εξειδίκευση στις φλεβικές παθήσεις των κάτω άκρων.

Σε ποιους απευθύνεται και τι προετοιμασία απαιτείται;
Η σκληροθεραπεία απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες (από 17 ετών και πάνω). Αρχικά, γίνεται λεπτομερέστατη εξέταση από το γιατρό με τη βοήθεια ειδικών μηχανημάτων υπερηχογραφίας αγγείων (Triplex, Duplex), με σκοπό να εντοπιστούν οι φλέβες που ανεπαρκούν και να χαρτογραφηθεί με κάθε λεπτομέρεια το φλεβικό σύστημα των κάτω άκρων. Δυο μέρες πριν από τη θεραπεία απαγορεύεται η κατανάλωση οινοπνεύματος, ασπιρίνης και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Υπάρχουν αντενδείξεις;
Σχεδόν όλοι όσοι έχουν ευρυαγγείες μπορούν να κάνουν σκληροθεραπεία, εκτός από τις γυναίκες που είναι έγκυοι, θηλάζουν ή παίρνουν αντισυλληπτικά. Σχετική αντένδειξη είναι η αντιπηκτική αγωγή, το ιστορικό φλεβικού θρομβοεμβολισμού, ο σακχαρώδης διαβήτης και το σοβαρό άσθμα (υπό κορτιζονοθεραπεία).

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται;
Κάθε συνεδρία διαρκεί 30-45’ και πραγματοποιείται στο ιατρείο, χωρίς αναισθησία. Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από τον αριθμό και την έκταση των ανεπιθύμητων φλεβών, συνήθως όμως μια φλέβα ανταποκρίνεται σε μια θεραπεία. Οι περισσότεροι ασθενείς παρατηρούν βελτίωση της τάξης του 60-80% στην εμφάνιση των φλεβών τους έπειτα από τέσσερις συνεδρίες.

Μετά τη θεραπεία τι γίνεται;
Ο ασθενής αισθάνεται άνετα και μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές του, κρίνεται δε απαραίτητο να βαδίσει αμέσως για 10-15’. Μικρές μελανιές μπορεί να εμφανιστούν στα σημεία των ενέσεων, που όμως εξαφανίζονται πλήρως σε διάστημα μερικών ημερών. Σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί ελαστική επίδεση ή κάλτσα διαβαθμισμένης συμπίε- σης για λίγες μέρες.

Υπάρχει πιθανότητα επιπλοκών;
Σοβαρές επιπλοκές από τη σκληροθεραπεία είναι σπάνιες. Οι πιο συχνές είναι μια προσωρινή φουσκάλα στο σημείο όπου έγινε η ένεση, ενώ λιγότερο συχνά εμφανίζεται ερυθρότητα από μικροσκοπικές ευρυαγγείες στις θεραπευθείσες περιοχές, που μπορούν να αντιμετωπιστούν με λέιζερ.

Τι πρέπει να προσέξουμε μετά τη θεραπεία;
Για δυο εβδομάδες μετά τη θεραπεία θα πρέπει να αποφεύγονται η άσκηση μεγάλης έντασης, η έκθεση στον ήλιο, τα θερμά μπάνια ή ατμόλουτρα, όπως επίσης η σάουνα και η αποτρίχωση με κερί. Κατάλληλη εποχή για τη σκληροθεραπεία είναι ο χειμώνας και η αρχή της άνοιξης.

Μήπως ο οργανισμός μας χρειάζεται τις φλέβες που εξαλείφουμε;
Οι παθολογικές φλέβες που εξαλείφουμε δεν είναι μόνο άχρηστες για τον οργανισμό μας, αλλά και επιζήμιες για το υπόλοιπο φλεβικό δίκτυο του ποδιού. Κι αυτό γιατί η υψηλή φλεβική πίεση που δημιουργείται από την παραμονή των παθολογικών φλεβών δημιουργεί τοπικές συνθήκες ιδανικές για να καταστραφούν κι άλλες υγιείς φλέβες. Επομένως, η εξάλειψή τους ανακουφίζει σημαντικά τα πόδια, γιατί βελτιώνει τη φλεβική κυκλοφορία και το αίμα συνεχίζει να επιστρέφει στην καρδιά με τις υπόλοιπες υγιείς φλέβες.

Μπορεί να εμφανιστούν καινούργιες;
Το ίδιο το γεγονός της απομάκρυνσης των ευρυαγγειών δεν πυροδοτεί την ανάπτυξη νέων φλεβών. Όμως, όποιος έχει ευρυαγγείες και κιρσούς σημαίνει ότι έχει προδιάθεση και μπορεί να εμφανίσει, ανεξάρτητα αν έχει υποβληθεί ή όχι σε προηγούμενη θεραπεία. Η πιθανότητα επανεμφάνισης κυμαίνεται μεταξύ 10-70% ανάλογα με το είδος της θεραπείας που εφαρμόστηκε, αλλά αν θεραπευτεί σωστά το φλεβικό σύστημα κι όσο πιο νωρίς γίνει, τόσο ελαττώνεται ο ρυθμός εμφάνισης καινούργιων παθολογικών φλεβών.

Η θεραπεία είναι καλύτερο να γίνεται πριν από την εγκυμοσύνη ή μετά;
Είναι πιο λογικό να θεραπευτούν οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες πριν από την εγκυμοσύνη, ώστε να μη χειροτερέψουν. Φυσικά, νέοι μπορεί να εμφανιστούν σε επόμενη εγκυμοσύνη, αλλά τουλάχιστον όσες φλέβες έχουν προηγουμένως θεραπευτεί δεν ξαναγίνονται. Εννοείται ότι μπορεί να χρειαστεί να γίνει ξανά σκληροθεραπεία και στο μέλλον.

Η λύση στη σκληροθεραπεία
Πρόκειται για μέθοδο που αναπτύχθηκε πριν από πολλές δεκαετίες με στόχο να εξαφανίσει τις προβληματικές φλέβες. Ένα αποστειρωμένο διάλυμα μιας σκληρυντικής ουσίας διοχετεύεται με ένεση μέσα σε μια φλέβα με πολύ λεπτή βελόνα, με σκοπό να την καταστήσει ανενεργό, να τη βγάλει από την κυκλοφορία και ουσιαστικά να παροχετεύσει το αίμα σε γειτονικές φλέβες. Τα τοιχώματα της κατεστραμμένης φλέβας τελικά κλείνουν, κολλούν μεταξύ τους και σε διάστημα λίγων μηνών το σώμα την απορροφά.

Και το κόστος;
κάθε συνεδρία κοστιζει μεταξυ 100-200 ευρώ. Το συνολικό κόστος της θεραπειας εξαρτάται από την έκταση του προβλήματος. Οι συγκεκριμένες επεμβάσεις δεν καλύπτονται από τα ταμεία.

Από τη ΒΑΣΩ ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΥ