"Ράψε" το στόμα, σώσε τη φωνή σου

22.05.2009
Πριν από λίγες ημέρες γιορτάστηκε παγκοσμίως η Ημέρα Προστασίας της Φωνής. Αυτή είναι η πρώτη απόδειξη για το πόσο πολύτιμη είναι η φωνή μας! Η δεύτερη; Κλείστε για λίγο το στόμα σας και θα καταλάβετε...

Από τη ΣΟΦΙΑ ΔΕΔΕΜΑΔΗ

Έχετε σκεφτεί ποτέ ποια θα μπορούσε να είναι η εξέλιξή μας εάν δεν υπήρχε φωνή; Ας σκεφτούμε την επικοινωνία χωρίς φωνή, το τραγούδι μόνο με μουσική, την καθημερινότητά μας χωρίς λόγια. Δύσκολο;

Η αλήθεια είναι ότι πολλά από τα πολύτιμα χαρακτηριστικά μας αυτά που μας έκαναν να ξεχωρίσουμε από το υπόλοιπο... ζωικό βασίλειο τα θεωρούμε τόσο δεδομένα, που απλώς τα αγνοούμε! Χρειάζονται λοιπόν κάτι τέτοιες μέρες για να μας κάνουν να αναρωτηθούμε μήπως κάτι κάνουμε λάθος... Άλλωστε, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν θα έκανε τίποτα στην τύχη!

Εκτιμήστε την
«Η Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας της Φωνής ενθαρρύνει άντρες και γυναίκες, νέους και ηλικιωμένους να εκτιμήσουν την υγεία της φωνής τους και να ενεργοποιήσουν συνήθειες που ευνοούν τη διατήρησή της», λέει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φωνιατρικής και Φωνητικών Τεχνών, ΩΡΛ δρ Δημήτριος Γκέλης. «Στόχος μας η ενημέρωση των πολιτών για το πώς θα προστατεύσουν τη φωνή τους, θα διατηρήσουν ή θα βελτιώσουν την ποιότητά της και πώς θα προλάβουν την πρόκληση καλοήθων ή κακοήθων βλαβών του φωνητικού οργάνου, που έχει ως τελικό επακόλουθο τη διαταραχή της φωνητικής λειτουργίας».

Προστατέψτε την
Τι πρέπει να κάνουμε για να ακούγεται πάντα η φωνή μας; Ο δρ Δημήτριος Γκέλης μάς συμβουλεύει:

Πίνετε άφθονο νερό. Η ενυδάτωση κάνει καλό στη φωνή. Η σωστή υγρασία στο λάρυγγα λειαίνει τις φωνητικές χορδές, ώστε να αποδίδουν καλύτερα.

Μη ζορίζετε τις φωνητικές χορδές στριγκλίζοντας, ουρλιάζοντας, ξεφωνίζοντας. Πριν ξεκινήσετε τραγούδια, ψαλμούς, παρατεταμένη ομιλία, που αναγκαστικά θα οδηγήσουν σε κόπωση το φωνητικό όργανο, κάντε προθέρμανση της φωνής, όπως θα έκανε κάθε αθλητής οποιουδήποτε αθλήματος.

Χρησιμοποιείτε σωστά την αναπνοή σας όταν μιλάτε. Πριν αρχίσετε την ομιλία σας, γεμίστε τους πνεύμονές σας με αέρα και μην περιμένετε να εκπνεύσετε τελείως προτού κάνετε την επόμενη εισπνοή, που θα δώσει ισχύ στη φωνή σας.

Χρησιμοποιείτε πάντοτε μικρόφωνο όταν απευθύνεστε σε κοινό, διότι περιορίζετε το άσκοπο ζόρισμα της φωνής.

nΑκούτε συχνά και προσεκτικά τη φωνή σας. Αν αισθάνεστε ότι βγαίνει με δυσκολία, έχει αλλάξει, αδυνατείτε να φτάσετε τους τόνους που χρησιμοποιούσατε, μην προσπαθείτε να αυξήσετε την έντασή της. Μιλήστε μαλακά, σιγανότερα του συνηθισμένου και χωρίς βιασύνη. Συνήθως η ποιότητα της φωνής βελτιώνεται σύντομα. Αν όμως το βράχνιασμα υποχωρεί και επανέρχεται ή δεν βελτιώνεται μέσα σε μια εβδομάδα, επιβάλλεται η εξέταση σε ΩΡΛ.

Η φωνή αλλοιώνεται από τη χρήση καπνού. Οι γυναίκες που καπνίζουν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μιλούν μπάσα, χάνοντας τη θηλυκότητά τους. Το κάπνισμα προκαλεί μεταλλάξεις στο DNA των κυττάρων και οι καπνιστές έχουν 75% πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο στο λάρυγγα. nΚάθε νόσος του λάρυγγα που ανακαλύπτεται έγκαιρα θεραπεύεται. Η θεραπεία γίνεται συνήθως με φάρμακα, τη λήψη ειδικών μέτρων προστασίας της φωνής και την εφαρμογή λογοθεραπειών.

ROY HART THEATER
Εκπαιδεύστε τη φωνή σας

Θέλετε να ανακαλύψετε τη δύναμη της φωνής σας; Το ενδια- φέρον σεμινάριο του Roy Hart Theater σάς δίνει την ευκαιρία να την εκπαιδεύσετε. Η ομώνυμη θεατρική ομάδα δημιουργήθηκε το 1969 από τον ηθοποιό Roy Hart. Στόχος της, η καλλιτεχνική εφαρμογή της γνώσης γύρω από τις δυνατότητες της φωνής αλλά και η μετάδοσή της μέσω σεμιναρίων. Συνεχιστής του έργου του δημιουργού, ο Ulrik Barfod, που θα βρεθεί στη χώρα μας για ένα σεμινάριο που απευθύνεται σε τραγουδιστές, ηθοποιούς αλλά και σε όποιον αναζητά πηγή ανανέωσης.

ΙNFO
Σεμινάριο Φωνής, 8-12 Μαΐου, Οικία Καραπάνου, Αίγινα. Τηλ.: 210-7483416 & 6946-414931, [email protected]