Μόνο μια γυναίκα (γιατρός) ξέρει να σου πει

27.08.2009
Ποιός άλλος θα μπορούσε να ξέρει καλύτερα τα μυστικά διατήρησης της υγείας, από μια γυναίκα γιατρό. Από τους πόνους στην πλάτη, την πεσμένη λίμπιντο και το προ εμμηνορροϊκός σύνδρομο, μάθε όλα τα μυστικά υγείας που θέλουν να ξέρεις οι γυναίκες γιατροί.
Ποιός άλλος θα μπορούσε να ξέρει καλύτερα τα μυστικά διατήρησης της υγείας, από μια γυναίκα γιατρό. Από τους πόνους στην πλάτη, την πεσμένη λίμπιντο και το προ εμμηνορροϊκός σύνδρομο, μάθε όλα τα μυστικά υγείας που θέλουν να ξέρεις οι γυναίκες γιατροί.

Προ εμμηνορροϊκό σύνδρομο: τα σπασμένα νεύρα και τα αδικαιολόγητα κλάματα μια εβδομάδα πριν τον ερχομό της περιόδου, μπορούν να μειωθούν σε ένταση με την κατανάλωση περισσότερου μαγνήσιου, σύμφωνα με τη γιατρό Αν Γουόκερ. Παρόλο που δεν γνωρίζουμε πως ακριβώς δρα το στοιχείο, φαίνεται ότι βοηθά στην παραγωγή περισσότερης ντοπαμίνης, ενός χημικού του εγκεφάλου που συνδέεται με την διάθεση.

Πόνοι στη μέση: εκατομύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από πόνους χαμηλά στην μέση ως αποτέλεσμα παραγόντων όπως η περίοδος, το μεγάλο στήθος και η εγκυμοσύνη. Όμως, σύμφωνα με τη γιατρό Κλερ Ράστον εξομολογείται ότι μπορείς ν' απαλλαγείς από τους ενοχλητικούς πόνους , γυμνάζονταν τους κοιλιακούς σου. Πέσε στα τέσσερα κρατώντας την πλάτη σου σε ευθεία γραμμή και ρούφηξε την κοιλιά σου προς τα μέσα. Μέτρα μέχρι το δέκα και άφησε τον αέρα να βγει. Σε μια εβδομάδα θα δεις μεγάλη διαφορά. Η γιατρός προτείνει να ρουφάς την κοιλιά σου κάθε φορά που σκύβεις για να πιάσεις κάτι και θα αποφύγεις τους πόνους.

Μολύνσεις στα θυλάκια των τριχών: αν έκανες αποτρίχωση πρόσφατα, περίμενε μερικές ημέρες μέχρι να μπεις στη θάλασσα ή το τζακούζι, όπως συμβουλεύει η γυναικολόγος Άλισον Κόπ. Τα ανοιχτά τριχοθυλάκια κάνουν τις γυναίκες ευάλωτες σε μολύνσεις από βακτήρια ενώ το νερό κι (ειδικά το καυτό) ευνοεί την αναπαραγωγή βακτηρίων. Η Κοπ συμβουλεύει να κάνεις ντους πριν και μετά τη χρήση της πισίνας ή του σπα για να μην αφήσεις τα βακτήρια να εξαπλωθούν στο δέρμα σου. Ταυτόχρονα, καλό είναι να αποφεύγεις να πηγαίνεις για αποτρίχωση σε μέρη που βουτούν την σπάτουλα της αποτρίχωσης σε μεγάλα βάζα κεριού. Το πιθανότερο είναι να έχουν κάνει αποτρίχωση και σε άλλες γυναίκες με το ίδιο κερί και την ίδια σπάτουλα και να σου κολλήσουν όλους τους μικροοργανισμούς που κουβαλούσε κάποια άλλη γυναίκα στην επιδερμίδα της. Αυτό σημαίνει ότι μικροοργανισμοί όπως ο στρεπτόκοκκος ή ο σταφυλόκοκκος παραμονεύουν.

Καρκίνος του δέρματος: μπορεί το σοκολατί δέρμα να σου φαίνεται ελκυστικό, αλλά η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου στο δέρμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κρύβεσαι εντελώς από το φως του ήλιου, αφού αυτό είναι απαραίτητο για την παραγωγή της βιταμίνης D (η έλλειψη της οποίας οδηγεί σε οστεοπόρωση, καρκίνο και πόνους στα κόκαλα.. Η γιατρός Τρίγκερ τονίζει ότι οι γυναίκες πρέπει να κρατούν μια ισορροπία ανάμεσα στην προστασία των οστών τους και στον καρκίνο του δέρματος. 20 λεπτά ηλιοθεραπείας θα κάνουν τη δουλειά που θέλεις.

Μειωμένη λίμπιντο: όσο πλησιάζεις στην εμμηνόπαυση, τόσο θα παρατηρείς μια μείωση στη λίμπιντό σου. Όμως, η τιβολόνη, ένα συνθετικό ανάλογο των γεννητικών στεροειδών ορμονών μπορεί να σου λύσει το πρόβλημα αυτό αλλά και άλλα όπως η οστεοπόρωση. Το φάρμακο αυτό μπορεί να δώσει νέα πνοή στην ερωτική σου ζωή εφόσον το πάρεις για 4 με 6 μήνες.

Διάρροια: η γιατρός Αν Γουίλσον κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για εσένα που υποφέρεις από συχνές διάρροιες. Το χειρότερο που θα μπορούσες να κάνεις για την αντιμετώπισή τους είναι να πιεις γάλα. Η γιατρός προτείνει να αποφύγεις το γάλα για τουλάχιστον 48 ώρες και να το ρίξεις στο νερό ή στο γάλα σόγιας για να μπορέσει να επανέλθει η υγεία του εντέρου σου.

Κούραση: το διαρκές αίσθημα κόπωσης συχνά συνδέεται με την αναιμία. Για το λόγο αυτό πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι η κατανάλωση σιδήρου θα λύσει το πρόβλημά τους. Αυτό που δεν ξέρεις είναι ότι πιθανότατα υποφέρεις από αιμοχρωμάτωση, μια κατάσταση στην οποία το σώμα απορροφά πολύ σίδηρο, το οποίο γίνεται τοξικό κα;ι μπορεί να φέρει ακόμα και το θάνατο. Πριν καταναλώσεις οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή, κάνε τις απαραίτητες εξετάσεις αίματος.

Πρόωρη γήρανση: η κατανάλωση των λάθος τροφών μπορεί να κάνει εμφανή τα σημάδια του χρόνου επάνω σου, πιο γρήγορα απ' ότι περίμενες, τονίζει η αισθητική χειρούργος Λούσι Γκλάνσι. Για το πρόβλημα αυτό ευθύνονται οι ελεύθερες ρίζες που περιέχουν πολλές τροφές όπως είναι και η ζάχαρη. Προτίμησε τις τροφές με φυσικά σάκχαρα όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά και απόφυγε τα γλυκά.

Υστερεκτομή: η περίοδος των γυναικών που βρίσκονται λίγο πριν την εμμηνόπαυση, μπορεί να γίνει πολύ επώδυνη και για το λόγο αυτό πολλές γυναίκες καταφεύγουν στη λύση της υστερεκτομής. Σύμφωνα με τη γιατρό Τίνα Πιρς μπορείς να προλάβεις την επέμβαση αυτή με τη χρήση του διαφράγματος προγεσταγόνης που σταματά την περίοδο στις γυναίκες αυτής της ηλικίας που το θέλουν κατά 85%.

Πρησμένο στομάχι: ο καρκίνος των ωοθηκών σκοτώνει κάθε χρόνο πάνω από 4.300 γυναίκες στην Βρετανία επειδή έχει ελάχιστα συμπτώματα και είναι δύσκολος να ανιχνευτεί. Ένα από τα αυτά είναι και η πρησμένη κοιλίτσα, η οποία αν επιμείνει για πάνω από 3 εβδομάδες, αποτελεί ένα επικίνδυνο σημάδι.

Κατάθλιψη: η κατάθλιψη δεν αποτελεί πάντα αρρώστια του μυαλού, αλλά μπορεί να συνδέεται και με σωματικά παθολογικά αίτια., τονίζει η Βρετανίδα γιατρός Έλλη Κάνον. Η κατάθλιψη μπορεί να συνδέεται με ασθένειες όπως είναι η αναιμία, ο θυροειδής, και η εμμηνόπαυση.

Επιμέλεια: Κατερίνα Πατούλια