Οι παραξενιές της ευαίσθητης περιοχής

07.09.2009
Ποιά εσώρουχα κάνουν καλό στην ευαίσθητη περιοχή σου; Γιατί δεν πρέπει να κάνεις σεξ ενώ έχεις περίοδο; Ποιού είδους επαφή μπορεί να προκαλέσει ουρολοιμώξεις; Αυτές και άλλες τόσες απορίες που αφορούν γυναικολογικά ζητήματα, βρίσκονται στη λίστα των πραγμάτων που πρέπει να γνωρίζεις!

Ποιά εσώρουχα κάνουν καλό στην ευαίσθητη περιοχή σου; Γιατί δεν πρέπει να κάνεις σεξ ενώ έχεις περίοδο; Ποιού είδους επαφή μπορεί να προκαλέσει ουρολοιμώξεις; Αυτές και άλλες τόσες απορίες που αφορούν γυναικολογικά ζητήματα, βρίσκονται στη λίστα των πραγμάτων που πρέπει να γνωρίζεις!

Παραξενιά Νούμερο 1: αν πονάς στο σεξ, το να το αποφεύγεις θα κάνει τα πράγματα χειρότερα:

Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι με το να αποφεύγουν το σεξ και συγκεκριμένα τη διείσδυση, θα αφήσουν τον κόλπο τους να ξεκουραστεί και μάλιστα νομίζουν ότι η κίνησή τους αυτή είναι το απόλυτο αντίδοτο για την επώδυνη συνουσία. Η αλήθεια είναι ότι η γνώμη των επιστημόνων αλλά και της ευαίσθητης περιοχής σου είναι η ακριβώς αντίθετη. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, όσο μάλλον στην περίπτωση του επώδυνου σεξ ισχύει το αξίωμα πως όταν δεν χρησιμοποιείς κάτι, κινδυνεύεις να το χάσεις. Το να σταματήσεις να έρχεσαι σε επαφή, θα μειώσει την επιθυμία σου για το σεξ και θα κάνει τη συνουσία (όποτε δεχτείς να το κάνεις) ποιό επώδυνη, σωματικά και ψυχικά.

Καταρχάς, θα πρέπει να εξετάσεις το γιατί ανταποκρίνεται με πόνο το σώμα σου στην διείσδυση. Είτε δεν είσαι αρκετά ερεθισμένη, είτε υπάρχει ορμονική ξηρότητα στην ευαίσθητη περιοχή σου.

Τι να κάνεις: αρχικά, ξεκίνα με τη χρήση κάποιου λιπαντικού που θα κάνει την περιοχή πιο υγρή. Αν η ξηρότητα οφείλεται σε ορμονικά αίτια, χρησιμοποίησε μια κρέμα οιστρογόνων που θα σου δώσει η γυναικολόγος σου. Αν η διέγερση είναι το βασικό σου πρόβλημα, ζήτα από το σύντροφό σου να επιδοθεί με τέχνη στα προκαταρκτικά.

Παραξενιά Νούμερο 2: είναι πολύ ευκολότερο να κολλήσεις ένα ΣΜΝ κατά τη διάρκεια της περιόδου:

Παρόλο που η συνεύρεση κατά τη διάρκεια της περιόδου μειώνει τις πιθανότητες σύλληψης, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα και τις μολύνσεις. Οι αλλαγές στην ισορροπία των στοιχείων (όξινων και μεταλλικών) κατά τη διάρκεια της περιόδου κάνει ευκολότερη την ανάπτυξη βακτηρίων. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο κόλπος είναι όξινος, κατάσταση την οποία αποφεύγουν τα βακτήρια. Αλλά το αίμα μεγαλώνει το βαθμό του Ph στον κόλπο και δημιουργεί γόνιμο περιβάλλον για μικρόβια και βακτήρια.

Τι να κάνεις: αν είσαι σίγουρη πως θες να κάνεις σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου, αλλά δεν είσαι σίγουρη για την υγεία του συντρόφου σου, χρησιμοποιήστε προφυλακτικό.

Παραξενιά Νούμερο 3: Η αλλαγή του απορρυπαντικού πλυντηρίου ή των εσωρούχων που φοράς, μπορεί να σε γλυτώσει από μια πιθανή κολπίτιδα:

Κι όμως, τα κυρήγματα της μαμάς σου για να φοράς βαμβακερά εσώρουχα, μπορεί και να έχουν αληθινή υπόσταση. Η κολπίτιδες είναι μολύνσεις του κόλπου και προκαλούν φαγούρα, κάψιμο στην περιοχή αλλά και έκκριση κολπικών υγρών. Τα βαμβακερά εσώρουχα αλλά και ένα απορρυπαντικό υποαλλεργικό και φιλικό προς το σώμα, κάνει δυσκολότερη την επιβίωση των μικροβίων που προκαλούν κολπίτιδες. Αν βέβαια, τα συμπτώματα δεν λένε να μειωθούν, τότε επισκέψου το γιατρό, αφού μπορεί να κινδυνεύεις από ένα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα.

Παραξενιά Νούμερο 4: Το στοματικό σεξ (από εκείνον) αυξάνει τις πιθανότητες ουρολοίμωξης:

Έρευνες που έγιναν στο Πανεπιστημιακό τμήμα του Συστήματος Υγείας του Μίσιγκαν, έδειξαν ότι οι άντρες δεν μπορούν να κολλήσουν μια ουρολοίμωξη που αντιμετωπίζουν στη σύντροφό τους μέσα από την επαφή και διείσδυση. Το ενδιαφέρον εύρημα της συγκεκριμένης έρευνας που έγινε σε 200 άντρες και γυναίκες, βρισκόταν αλλού. Οι γυναίκες που απολάμβαναν τακτικά τα φιλιά του καλού τους στην μικρή τους περιοχή, υπέφεραν από περισσότερες ουρολοιμώξεις.

Επιμέλεια: Κ. Π