Μυστικά για να ξεφύγεις από τη νέα γρίπη

17.11.2009
Ενώ ο εμβολιασμός για τη νέα γρίπη ξεκίνησε, εσύ εύλογα αναρωτιέσαι: πώς θα προστατευτούμε από τη νέα γρίπη και από κάθε λογής ιούς και παθογόνα μικρόβια που κυκλοφορούν; Τελικά, υπάρχει τρόπος για να παραμείνουμε υγιείς; Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές και μάθε πώς θα ξεφύγεις από τα δίχτυα της νέας γρίπης, μια και καλή.

Ενώ ο εμβολιασμός για τη νέα γρίπη ξεκίνησε, εσύ εύλογα αναρωτιέσαι: πώς θα προστατευτούμε από τη νέα γρίπη και από κάθε λογής ιούς και παθογόνα μικρόβια που κυκλοφορούν; Τελικά, υπάρχει τρόπος για να παραμείνουμε υγιείς; Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές και μάθε πώς θα ξεφύγεις από τα δίχτυα της νέας γρίπης, μια και καλή.

Ένα εύρωστο ανοσοποιητικό σύστημα αποτελεί το κυριότερο αμυντικό όπλο του οργανισμού έναντι κάθε ξένου εισβολέα. Και ευτυχώς υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να το ισχυροποιήσουμε και να εξασφαλίσουμε έτσι τη μέγιστη δυνατή προστασία.

Μέτρα προσωπικής υγιεινής: γίνε σχολαστική

1. Πλύσιμο χεριών: πλένουμε τα χέρια μας με ζεστό νερό και σαπούνι για 10-15 δευτερόλεπτα προτού φάμε, πιούμε, καπνίσουμε ή πλύνουμε τα δόντια μας ή μετά τη χρήση τουαλέτας, όταν φταρνιζόμαστε ή φυσάμε τη μύτη μας, όταν αγγίζουμε επιφάνειες σε πολυσύχναστα μέρη ή ερχόμαστε σε επαφή με ασθενείς. Τα σκουπίζουμε με καθαρή πετσέτα, χαρτί κουζίνας ή χαρτομάντιλο.

2. Άπλυτα χέρια; Μακριά από το πρόσωπο! Τα δάχτυλα μολύνονται εύκολα με ιούς, είτε αγγίζοντας αντικείμενα είτε κάνοντας χειραψίες. Αν μετά τρίψουμε ή αγγίξουμε τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια μας, τότε οι ιοί μεταφέρονται μέσα στον οργανισμό μας.

3. Καθαρά ρούχα: πλένουμε και σιδερώνουμε καλά τα ρούχα μας, γιατί μπορεί να είναι φορείς ιών και μικροβίων. Όσα δεν πλένονται τακτικά, όπως παλτά ή μπουφάν, πρέπει να αερίζονται μετά τη χρήση τους. Επιμελές καθάρισμα και αερισμό χρειάζονται επίσης παπούτσια, πετσέτες, κλινοσκεπάσματα, στρώματα και χαλιά.

4. Αλατόνερο: οι ρινικές πλύσεις και οι στοματικές γαργάρες με αλατόνερο προκαλούν ήπια αντισηψία. Επιπλέον, το αλατόνερο διαλύει και κάνει πιο ρευστή τη βλέννα, οπότε δεν διευκολύνεται ο πολλαπλασιασμός ιών και μικροβίων.

5. Πάντα καινούργιο χαρτομάντιλο: ένα απλό φτάρνισμα απελευθερώνει πάνω από 100.000 σταγονίδια, που μπορεί να μολύνουν τα πάντα σε ακτίνα αρκετών μέτρων. Για να μη διασπείρουμε τον ιό, φυσάμε τη μύτη μας ή βήχουμε σε χαρτομάντιλο, το οποίο πετάμε άμεσα σε κάδο απορριμμάτων.

Συνήθειες και τρόπος ζωής: αποφεύγουμε τις υπερβολές

1. Καθαρός αέρας: αποφεύγουμε - στο μέτρο του εφικτού - το συγχρωτισμό με πολλά άτομα, σε περιόδους έξαρσης των ιώσεων και την κοινή χρήση αντικειμένων με ήδη πάσχοντες. Μεριμνούμε για την τακτική ανανέωση του αέρα σε κλειστούς χώρους και δεν καπνίζουμε ή τουλάχιστον το περιορίζουμε δραστικά.

2. Άσκηση με μέτρο: ενώ η ήπια καθημερινή άθληση είναι εξαιρετικά ωφέλιμη, η πολύ έντονη σωματική επιβάρυνση και η παρατεταμένη γυμναστική μπορεί να εξαντλήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να μας κάνουν πιο ευάλωτες στις ιώσεις.

3. Περισσότερη χαλάρωση: το αυξημένο άγχος, η συνεχής πίεση και η κακή ψυχική διάθεση καταστέλλουν τη φυσική άμυνα. Αντίθετα, η ψυχική ηρεμία και η καλή διάθεση, που επιτυγχάνονται με ευχάριστες, χαλαρωτικές δραστηριότητες (χόμπι, διαλογισμό, αναπνευστικές ασκήσεις, γιόγκα, ακόμα κι ένα ζεστό μπάνιο) επιδρούν ευεργετικά.

4. Ποιοτικότερος ύπνος: ο επαρκής, ξεκούραστος ύπνος καθιστά το ανοσοποιητικό πιο ανθεκτικό και πιο αποδοτικό. Στον αντίποδα, τα προβλήματα ύπνου και τα συχνά ξενύχτια δημιουργούν σωματική κακουχία και δυσλειτουργίες που μειώνουν την αμυντική μας ικανότητα.

Από την Κυριακή Μαυρίδου