Τα μυστικά της τουαλέτας

18.09.2009
Θα ήθελες να ξέρεις τι συμβαίνει μέσα στο σώμα σου χωρίς να επισκεφτείς το γιατρό; Όχι δεν είναι καθόλου δύσκολο. Πάρε το χαρτί υγείας ανά χείρας και κάνε ότι κάνουν οι μανούλες με τα παιδιά τους: παρατήρησε τις εκκρίσεις του σώματος σε τέσσερα βασικά σημεία.

Θα ήθελες να ξέρεις τι συμβαίνει μέσα στο σώμα σου χωρίς να επισκεφτείς το γιατρό; Όχι δεν είναι καθόλου δύσκολο. Πάρε το χαρτί υγείας ανά χείρας και κάνε ότι κάνουν οι μανούλες με τα παιδιά τους: παρατήρησε τις εκκρίσεις του σώματος σε τέσσερα βασικά σημεία.

1. Στην τουαλέτα για το ''χοντρό'' σου

Γιατί υπάρχουν εκκρίσεις εκεί: καθώς κινείται το φαγητό μέσα στα έντερα, τα κύτταρα απορροφούν τα θρεπτικά στοιχεία υγρά που χρειάζεται. Αυτό που μένει και εκκρίνεται είναι τα άχρηστα απορρίμματα κιτρινοπράσινες ή καφετιές χωλοχρωστικές ουσίες

Τι να προσέξεις: όταν πηγαίνεις στην τουαλέτα, άκου καλά. Τα περιττώματα πρέπει να καταδύονται στην λεκάνη σαν επαγγελματίας καταδύτης. Και όχι σαν ατζαμής κολυμβητής. Το σχήμα τους πρέπει να είναι μεγάλο και σφικτό. Για να βοηθήσεις την διαδικασία αυτή, πες ναι σε φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης και στα πολλά υγρά. Σε αντιδιαστολή, η διάρροια αποτελεί μια αντίδραση του οργανισμού σε κάποια τροφική δηλητηρίαση ή ευαισθησία σε γαλακτοκομικά, καφεΐνη, αντιβιοτικά ή στρες. Η διάρροια που επιμένει είναι σημάδι κάποιας σοβαρής ασθένειας και πρέπει να επισκεφτείς τον γιατρό.

2. Στην τουαλέτα για το ''ψιλό'' σου

Γιατί υπάρχουν εκκρίσεις εκεί: η ούρηση εξυπηρετεί δύο σημαντικές λειτουργίες: να φεύγουν τα υγρά και να μην πρηζόμαστε σαν μπαλόνια, και να αποβάλλονται οι παραπανίσιοι ηλεκτρολύτες όπως το νάτριο.

Τι να προσέξεις: το χρώμα των ούρων μπορεί να ποικίλει ανάλογα με την φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείς ή τις τροφές που έχεις καταναλώσει. Συνήθως είναι ανοιχτού κίτρινου χρώματος. Αν το βαθύ σκούρο κίτρινο , πιθανότατα υποφέρεις από αφυδάτωση και πρέπει να καταναλώσεις περισσότερο νερό. Αν το χρώμα γίνει πράσινο, ροζ ή κόκκινο επισκέψου το γιατρό.

3. Το κεράκι στα αυτιά:
Γιατί υπάρχουν εκκρίσεις εκεί: το κερί των αυτιών είναι ένα μείγμα που έχει σαν βάση το νερό και ενυδατώνει αλλά και προστατεύει τον ευαίσθητο ιστό των αυτιών. Το κερί περιέχει ένζυμα που μπορούν να σκοτώσουν τα κακά βακτήρια. Αν υποθέσουμε ότι το αυτί χωρίζεται σε 3 κομμάτια, το κερί φτιάχνεται στο εξωτερικό 1/3 του ακουστικού διαύλου.
Τι να προσέξεις: τίποτα απολύτως. Το κερί εξυπηρετεί τον σκοπό του και δεν χρειάζεται να το ξεφορτώνεσαι σαν μανιακή. Αν τώρα έχεις τόσο πολύ κερί, που δυσκολεύει την ακοή και σε ταλαιπωρεί, απομάκρυνέ το με την κατάλληλη μπατονέτα. Ακόμα, μπορείς να ρίξεις λίγο νερό στο αυτί για να μαλακώσει το κερί και να είναι πιο εύκολο να βγει προς τα έξω με φυσικό τρόπο.

4. Τα κακάδια της μύτης
Γιατί υπάρχουν εκκρίσεις εκεί: η μύτη σου παράγει ένα τέταρτο μύξας καθημερινά με σκοπό να ενυδατωνεί τον αέρα που μπαίνει στα πνευμόνια και για να απομακρύνει την βρωμιά και τα μικρόβια έπειτα. Όταν ο αέρας είναι ξηρός, η μύξα γίνεται συμπαγής. Αν είσαι κρυωμένη ή υποφέρεις από κάποια αλλεργία ή μόλυνση, παράγεις παραπανίσια ποσότητα μύξας για να βοηθήσεις τον οργανισμό να αποβάλλει τον ιό, τους μικροοργανισμούς ή τις αλλεργιογόνες ουσίες που σε ταλαιπωρούν.
Τι να προσέξεις: αν η μύξα σου είναι χρώμα κίτρινου ή πράσινου για παραπάνω από μια εβδομάδα και συνοδεύεται με πόνο στην μύτη ή πυρετό, μπορεί να υποφέρεις από κάποια μόλυνση. Αν τα κακάδια που εκκρίνονται είναι αυξημένα και επιμένουν, ενυδάτωσε τα ρουθούνια, κάνοντας πλύση με το εξής μείγμα: Ανακάτεψε 200 γραμμάρια νερού με μισό κουταλάκι αλατιού σε ένα μπουκάλι. Έπειτα, ψέκασέ το στην μύτη και πιες άφθονο νερό. Μην ''σκάβεις'' την μύτη με τα δάχτυλά σου, αφού ο ιστός στην περιοχή είναι ευαίσθητος, τραυματίζεται εύκολα και καταλήγεις με ματωμένη μύτη.

Κ.Π