Τα 12 κλειδιά της ευτυχίας

24.05.2013
Ο δρόμος για την προσωπική ολοκλήρωση περνάει μέσα από τη φιλοσοφία της Ανατολής. Ανακαλύψτε με τη βοήθειά της και σύμφωνα με το έτος της γέννησής σας πώς μπορείτε να βελτιώσετε το χαρακτήρα και τη ζωή σας.

Από τον Θανάση Διαμαντόπουλο

O καθηγητής Πολ Έκμαν δεν θα ξεχάσει ποτέ τη συγκλονιστική εμπειρία που έζησε στο εργαστήριό του στην Καλιφόρνια. Εκεί όπου υπέβαλε έναν Θιβετιανό μοναχό, τον Οζέρ, σε ένα τεστ διαχείρισης συναισθημάτων. Ο Οζέρ κάθισε, καλυμμένος με αισθητήρες, ενώ τον βιντεοσκοπούσαν κάμερες. Αυθόρμητα ο Έκμαν προκάλεσε έναν πυροβολισμό δίπλα στο αυτί του μοναχού. Αποτέλεσμα; Τίποτα. Ούτε μια απότομη κίνηση. Ο Έκμαν δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να υπάρξει άνθρωπος με τέτοιο αυτοέλεγχο, αλλά ο Οζέρ άκουσε την εκπυρσοκρότηση σαν να βρισκόταν σε απόσταση, χωρίς να σταματήσει να χαμογελάει. Το μυστικό του; Είχε βυθιστεί σε κατάσταση «χαρούμενου διαλογισμού». Μια άσκηση που αλλάζει ακόμα και τον εγκέφαλο!

Όταν στέλνεται μικρή ηλεκτρική εκκένωση σε κάποιον που δεν ασχολείται με το διαλογισμό, η περιοχή του εγκεφάλου που έχει σχέση με τον πόνο δραστηριοποιείται πριν από την άφιξη της αίσθησης του πόνου, ενώ αυτή διαρκεί για ώρα μετά. Αντίθετα, γι’ αυτόν που ασχολείται με το διαλογισμό, η ίδια περιοχή είναι αδρανοποιημένη πριν και μετά την ηλεκτρική εκκένωση. Επιπλέον, ο αριστερός προμετωπιαίος φλοιός, η περιοχή του εγκεφάλου που αφορά τα θετικά συναισθήματα, είναι πιο ανεπτυγμένη σ’ αυτόν. Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλός του είναι πιο διαυγής και ανοιχτός στην ευτυχία.

Δεν είναι απαραίτητο να ανήκει κανείς σε κάποιο δόγμα για να λειτουργήσει μια τέτοια μεταμόρφωση. Ο Αμερικανός γιατρός Τζον Κάμπατ-Ζιν ήταν ο πρώτος που πρότεινε το διαλογισμό ως φάρμακο σε καρδιακούς που βρίσκονται στα πρόθυρα του χειρουργείου. Υποστηρίζει ότι θεραπεύει το 78% από αυτούς χωρίς χειρουργείο ή φάρμακα. Έπειτα από οκτώ εβδομάδες και 20 λεπτά διαλογισμού την ημέρα τα αποτελέσματα ήταν: μείωση του στρες, ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού, ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, περιορισμός της επανεμφάνισης της κατάθλιψης (που φτάνει το 20% αντί για το 70% που εντοπίζεται σε όσους δεν κάνουν διαλογισμό). Ο Κάμπατ-Ζιν εμπνεύστηκε από το βουδισμό, το ζεν και τη γιόγκα, γιατί όλες αυτές οι ανατολικές μορφές πνευματικότητας έχουν τον ίδιο σκοπό: να απελευθερώσουν το άτομο από κάθε μορφής ταλαιπωρία.

Άστρα και ευτυχία
Τον ίδιο στόχο έχει και η αστρολογία. Όταν ένας Ινδός αστρολόγος ασχολείται με την περίπτωση ενός επισκέπτη του, αποδίδει καταρχήν σημασία στο Κεφάλι του Δράκου, το «κλειδί» που οδηγεί στην ευτυχία.

Η Μπαγκαβάντ Γκίτα, το φημισμένο ινδικό ιερό κείμενο, περιγράφει αυτή την ευτυχία ως «μια γαλήνη τόσο ισχυρή που ακόμα και απεριόριστες ταλαιπωρίες δεν μπορούν να την ταράξουν». Εδώ δεν πρέπει να υπάρξουν παρεξηγήσεις. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για αδιαφορία. Αυτή η γαλήνη της καρδιάς και του μυαλού δεν διαγράφει τις συγκινήσεις, αλλά, αντιθέτως, εξαφανίζει την ταλαιπωρία, συνδέοντάς μας με ένα κομμάτι φωτεινής και δυναμικής ενέργειας που υπάρχει στον καθένα μας. Το κομμάτι αυτό που εμείς οι Δυτικοί έχουμε την τάση να ονομάζουμε «ψυχή».

Το Κεφάλι του Δράκου υποδεικνύει το μονοπάτι ζωής που θα πρέπει να ακολουθήσουμε ανάλογα με το ζώδιο στο οποίο βρίσκεται. Για να μάθετε το δικό σας, εντοπίστε την ημερομηνία γέννησής σας στον παρακάτω πίνακα και στη συνέχεια ελέγξτε το σχόλιο που υπάρχει σε αυτή τη θέση.

Έχετε το Κεφάλι του Δράκου στον... Κριό

«Η δύναμη και το κουράγιο πηγάζουν από την εμπειρία της πραγματικότητας»
Σουάμι Βιβεκανάντα

Ο δρόμος της σύγχυσης
Η έμφυτη τάση σας να στηρίζεστε στους άλλους. Για παράδειγμα, στο σύντροφό σας, για να βελτιώσετε το επίπεδο της ζωής σας, να αλλάξετε τη λάμπα ή να συμπληρώσετε τη φορολογική σας δήλωση. Προφανώς διευκολύνει τη ζωή σας και σας κάνει πιο χαρούμενους, τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Γιατί κατά βάθος, συνειδητά ή όχι, γίνεστε εξαρτημένοι, κάτι που σταδιακά θα σας κάνει να αισθάνεστε όλο και χειρότερα στη σχέση σας με τον ίδιο σας τον εαυτό.

Το κλειδί της ευτυχίας
Αναλάβετε την υποστήριξη του ίδιου σας του εαυτού. Μην αποφεύγετε να ζήσετε. Αν πέσετε, θα ξανασηκωθείτε. Ακόμα κι αν αυτό απαιτεί κάποια προσπάθεια, κάθε φορά που καταφέρνετε κάτι θα αισθάνεστε απελευθερωμένοι, γεγονός που θα σας δίνει φτερά. Ο δρόμος σας είναι αυτός στον οποίο θα προχωρήσετε με όλο σας το είναι!

Έχετε το Κεφάλι του Δράκου στον... Ταύρο

«Όταν ανοίγω την καρδιά και το πνεύμα μου, θεωρώ τους ανθρώπους φίλους. Είναι πολύ χρήσιμο. Στη συνέχεια, αν η κατάσταση αλλάζει, έχω πάντα την ελευθερία να προσαρμόζω τη συμπεριφορά μου στην κάθε συγκυρία»
Δαλάι Λάμα

Ο δρόμος της σύγχυσης
Η τάση να είστε συνεχώς σε άμυνα. Λιγότερο ή περισσότερο συνειδητά, φοβάστε μονίμως τους χίλιους κινδύνους που θα απειλούσαν τα κοντινά σας πρόσωπα, το σπίτι σας, τα λεφτά σας. Αυτό σας κάνει δύσπιστους απέναντι στους άλλους, κάτι που είναι πολύ άδικο αν δεν το αξίζουν!

Το κλειδί της ευτυχίας
Καλλιεργήστε την εμπιστοσύνη (πρώτα στον εαυτό σας). Είναι μια αλλαγή που γίνεται μόνο βήμα βήμα. Ακόμα και σε στιγμές αμφιβολίας, πρέπει να επαναλαμβάνετε μέσα σας ότι δεν θα... πεθάνετε χίλιες φορές πριν την ώρα σας. Σταματήστε το φόβο που καλλιεργείται από μια ατυχία. Μπορεί να αποβεί χειρότερος και από την ίδια τη συμφορά που σας συνέβη.

Έχετε το Κεφάλι του Δράκου στους... Δίδυμους

«Η ισορροπία περνάει μέσα από τον πλούτο της αισθηματικής σας ζωής»
Σρι Ραμακρίσνα

Ο δρόμος της σύγχυσης
Η τάση να αξιολογείτε τον εαυτό σας από τα φαινόμενα. Είτε αγοράζοντας ένα ωραίο αυτοκίνητο, είτε ένα ρολόι πολυτελείας, είτε πηγαίνοντας σε ακριβά και «σικ» εστιατόρια. Και επίσης, διακρίνετε τις παρέες σας με ποια κριτήρια; Προτιμάτε τους ανθρώπους που σας κάνουν να αισθάνεστε ανώτεροι; Αυτό θα σας προσφέρει στιγμές ικανοποίησης, οι οποίες όμως θα είναι σύντομες. Κανένα από αυτά τα πυροτεχνήματα δεν θα σας χαρίσει το αίσθημα της πληρότητας.

Το κλειδί της ευτυχίας
Η αδελφoσύνη. Όσο λιγότερο ασχολείστε με το να βάζετε τον εαυτό σας στο προσκήνιο τόσο περισσότερο θα αισθάνεστε κοντά στους άλλους. Εξασκηθείτε στο να μην κρίνετε τους ανθρώπους με βάση την εμφάνιση ή το μορφωτικό τους επίπεδο, ανακαλύψτε τη βαθύτερη αξία του καθένα, και θα είστε σε αρμονία.

Έχετε το Κεφάλι του Δράκου στον... Καρκίνο

«Ένα σπίτι με αγάπη είναι το θεμέλιο της ζωής σας»
Δαλάι Λάμα

Ο δρόμος της σύγχυσης
Η επιδίωξη του ελέγχου σε ακραίο βαθμό, είτε αφορά την επαγγελματική σας ζωή είτε τα οικονομικά σας. Πιστεύετε ότι έτσι θα αποφύγετε την ταλαιπωρία, αλλά αυτό είναι λάθος. Το αποτέλεσμα είναι η διαπίστωση ότι η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις, κάτι που αυξάνει το άγχος σας.

Το κλειδί της ευτυχίας
Όσα πάνε και όσα έρθουν. Δώστε σημασία στην προσωπική ζωή σας, στην οικογένεια και στο μέρος όπου ζείτε, το οποίο μπορείτε να μετατρέψετε σε καταφύγιο που σας παρέχει ασφάλεια, ακόμα κι αν δεν είστε πλούσιοι. Αυτά τα δύο δυνατά σημεία, η αγάπη των κοντινών σας προσώπων και το περιβάλλον σας (ο χώρος σας) θα σας εξασφαλίσουν μια σταθερότητα.

Έχετε το Κεφάλι του Δράκου στον... Λέοντα

«Το να έχεις οίκτο για όλα τα πλάσματα είναι καλό, αλλά αυτό που δεν είναι καλό είναι να είσαι σκλάβος αυτού του οίκτου»
Σρι Ορομπίντο

Ο δρόμος της σύγχυσης
Το να θεωρείτε τον εαυτό σας γνώστη. Πιστεύετε ότι ξέρετε καλύτερα από τους άλλους αυτό που τους αφορά, δεν διστάζετε να τους το πείτε ή και να πάρετε τα ηνία από τα χέρια τους. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα βρείτε τίποτα άλλο παρά μια αρμονία εικονική. Θα διαλυθεί όταν διαπιστώσετε πόσο λίγοι άνθρωποι σας είναι ευγνώμονες.

Το κλειδί της ευτυχίας
Εφαρμόζετε τον αλτρουισμό, αλλά με διακριτικότητα. Μην επεμβαίνετε αν δεν σας το ζητάνε. Ζητήστε από το άτομο που βοηθάτε ένα αντάλλαγμα. Έτσι, δεν θα αισθανθεί «χρεωμένο» απέναντί σας. Δεν χρειάζεται να βοηθάτε, ενθαρρύνετε. Μη δίνετε μητρική φροντίδα, επιτρέψτε στον άλλο να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Και μην αποφεύγετε κάθε ευκαιρία που σας δίνεται για να αξιοποιήσετε τα ταλέντα σας, είναι δικαίωμά σας να κάνετε κάτι τέτοιο.

Έχετε το Κεφάλι του Δράκου στην... Παρθένο

«Πάψτε να είστε ευγενικός, να είστε πραγματικός!»
Τόμας ντ' Ανσμπουρ

Ο δρόμος της σύγχυσης
Η καλοσύνη. Μια καλοσύνη που χρησιμοποιείται ως βιτρίνα! Μια καλοσύνη καταναγκαστική, γιατί φοβάστε τις συνέπειες αν τολμήσετε να πείτε κάποια στιγμή κάτι που δεν ικανοποιεί τον άλλο. Αυτή η στάση είναι λαθεμένη και υποσυνείδητα, το ξέρετε, είναι αυτή που υπονομεύει τη βαθύτερη αρμονία σας.

Το κλειδί της ευτυχίας
Μην προσπερνάτε την ίδια σας τη ζωή. Ομολογήστε πως αυτή η «τόσο συμπαθητική» γνωστή σας σας συκοφαντεί, κάνοντας μόνο κακεντρεχή σχόλια, ή ότι αυτός ο συνάδελφος που είναι μονίμως με ένα χαμόγελο στο στόμα ψάχνει ευκαιρία για να πατήσει πάνω σας. Είναι ώρα να κάνετε αυτό που θέλετε και να πείτε αυτό που σκέφτεστε, μέσα στα πλαίσια του σεβασμού προς τους άλλους.

Έχετε το Κεφάλι του Δράκου στον... Ζυγό

«Ένας άνθρωπος είναι πραγματικά δυνατός όταν ομολογεί στον ίδιο του τον εαυτό την αδυναμία του»
Ονορέ ντε Μπαλζάκ

Ο δρόμος της σύγχυσης
Το να παίζετε τους ήρωες. Έχετε την προδιάθεση και ο πειρασμός είναι μεγάλος για εσάς να πάρετε το πεπρωμένο σας στα χέρια σας. Αυτή η συμπεριφορά σας είναι βολική, γιατί από αυτή κερδίζετε εκτίμηση για τον εαυτό σας. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα αυτή θα σας εγκαταλείψει. Παριστάνοντας τους μοναχικούς cowboys ή τις ισχυρές γυναίκες, αποκόβεστε από το περιβάλλον σας.

Το κλειδί της ευτυχίας
Αναγνωρίστε πως έχετε, όπως όλος ο κόσμος, στιγμές αδυναμίας. Και μάθετε να ζητάτε βοήθεια αν είναι απαραίτητο. Δανειστείτε κάποια ευρώ από έναν αγαπημένο φίλο σας, κλάψτε στον ώμο της αδερφής σας, κυρίως στηριχτείτε στο σύντροφό σας. Αυτό θα σας κάνει πραγματικά χαρούμενους.

Έχετε το Κεφάλι του Δράκου στον... Σκορπιό

«Κάθε φορά που ένας άνθρωπος μιλάει σε κάποιον άλλο με αυθεντικό τρόπο, συμβαίνει κάτι που αλλάζει τη φύση των δύο συνομιλητών»
Ζακ Λακάν

Ο δρόμος της σύγχυσης
Η τυφλή εμπιστοσύνη στο καλό σας άστρο. Με το να φαντάζεστε ότι αυτό που θέλετε θα γίνει ως εκ θαύματος ή ότι ο τραπεζικός σας λογαριασμός θα σας σώσει από μόνος του δεν κάνετε τίποτα άλλο από το να προκαλείτε ταλαιπωρία. Αλλά κατά βάθος ξέρετε ότι αυτή η συμπεριφορά δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ’ ό,τι λύνει.

Το κλειδί της ευτυχίας
Μάθετε να δίνετε ψυχή και σώμα για να παίρνετε αυτό που θέλετε. Είστε ικανοί γι’ αυτό! Υπερασπιστείτε τα δικαιώματα και τους στόχους σας χωρίς να υποτιμάτε τις ικανότητές σας ή να αφήνετε τον εαυτό σας να υποτιμηθεί από τους άλλους. Αποδεχόμενοι τη δύναμή σας να κάνετε τα πράγματα να εξελιχθούν, διαλέγετε να εκφραστείτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Έχετε το Κεφάλι του Δράκου στον... Τοξότη

«Μη σκέφτεστε, ερμηνεύετε, κρίνετε, συγκρίνετε, αλλά να βλέπετε αυτό που είναι όπως είναι. Αποδεχθείτε αυτό που είναι. Είναι ο μόνος τρόπος για να το μεταμορφώσετε»
Σουόμι Πρατζνανπάντ

Ο δρόμος της σύγχυσης
Συσσωρεύοντας γνώσεις από βιβλία, μένετε ένας αιώνιος φοιτητής. Στην περίπτωσή σας, η αυθεντική αρμονία περνάει μέσα από τη βιωμένη εμπειρία.

Το κλειδί της ευτυχίας
Αποφύγετε την υπερβολική σκέψη. Βυθιστείτε στο παρόν και παρατηρήστε αυτό που σας συμβαίνει. Περάστε από την άποψη στην αντίληψη. Εξασκηθείτε κατά βάση στο να ονομάζετε τα συναισθήματά σας: Αισθάνεστε στεναχώρια, χαρά, ταπείνωση, θυμό, ανησυχία, ζήλια, έρωτα; Στη συνέχεια, θα μάθετε να θέτετε τις δυνάμεις σας στην υπηρεσία των προτεραιοτήτων σας.

Έχετε το Κεφάλι του Δράκου στον... Αιγόκερω

«Η ελευθερία είναι ένα ρίσκο: αυτό του να είσαι ο εαυτός σου, να αγαπάς χωρίς μέτρο και να επινοείς την ύπαρξή σου ανεξαρτήτως των ήδη γνωστών μονοπατιών»
Φαμπρίς Μιντάλ

Ο δρόμος της σύγχυσης
Η παραμονή σας στο οικογενειακό κουκούλι, το συζυγικό σπίτι ή την αγκαλιά των φίλων. Απέναντι στις δυσκολίες της ζωής, κινδυνεύετε να αποσυρθείτε από το παιχνίδι έτσι ώστε να νιώθετε ότι διαγράφετε κάθε πιθανότητα αποτυχίας. Το να αναζητάτε υποστήριξη και τρυφερότητα από το περιβάλλον σας δεν είναι απαγορευμένο, αλλά το να υπολογίζετε μόνο σ’ αυτό θα σας πνίξει. Πιστεύετε ότι έτσι εξασφαλίζετε την ησυχία σας, αλλά στην ουσία αρνείστε τον ίδιο σας τον εαυτό.

Το κλειδί της ευτυχίας
Πάρτε ρίσκα, δώστε χώρο στο μη αναμενόμενο. Ακόμα κι αν κινδυνεύετε να αποτύχετε, δημιουργήστε τη ζωή που σας ταιριάζει. Αν είστε νοικοκυρά, δουλέψτε, ακόμα και part time. Αν έχετε ήδη εργασία, στοχεύστε πιο ψηλά.

Έχετε το Κεφάλι του Δράκου στον... Υδροχόο

«Ο εγωισμός δεν είναι η αγάπη προς τον εαυτό μας, αλλά ένα άτακτο πάθος του εαυτού μας»
Αριστοτέλης

Ο δρόμος της σύγχυσης
Πολλαπλασιάζετε τις απολαύσεις. Βεβαίως, τα ραντεβού για μασάζ, οι επισκέψεις στο κομμωτήριο, οι έξοδοι με φίλους, η αγορά ενός ωραίου αυτοκινήτου ή το παιχνίδι της αποπλάνησης με το άλλο φύλο αποφέρουν μια ορισμένου επιπέδου αίσθηση του «ευ ζην». Αλλά έτσι θα μείνετε φυλακισμένοι μιας λανθάνουσας αίσθησης του ανικανοποίητου. Μπορεί να έχετε μια αίσθηση πληρότητας, αλλά το πνεύμα και η καρδιά σας μένουν άδεια.

Το κλειδί της ευτυχίας
Αφιερώστε περισσότερες ουσιαστικές ώρες στους άλλους. Επενδύοντας το χρόνο σας σε δραστηριότητες αλληλεγγύης, δίνοντας για παράδειγμα λίγο από το χρόνο σας σε φτωχά παιδιά ή σε απομονωμένους ηλικιωμένους, θα βρείτε την εσωτερική αρμονία. Το να χαρίσετε ένα ειλικρινές χαμόγελο στη φουρνάρισσα ή στον ταχυδρόμο είναι επίσης καλό.

Έχετε το Κεφάλι του Δράκου στους... Ιχθύς

«Η φύση του ανθρώπου είναι ένα αδιαπέραστο μυστήριο, ακόμα και για τον ίδιο τον άνθρωπο, όταν αυτός φωτίζεται μόνο από τη λογική»
Ζαν Μπατίστ λε Ροντ ντ' Αλαμπέρ

Ο δρόμος της σύγχυσης
Ο εξορθολογισμός των πάντων. Είναι μια ενστικτώδης τάση σας στην οποία δεν μπορείτε να αντισταθείτε. Έχετε ανάγκη να πιστεύετε σε έναν κόσμο χωρίς μυστήριο, όπου όλα μπορούν να αναλυθούν και να έχουν μια εξήγηση. Αλλά κατά βάθος νιώθετε ότι βρίσκεστε σε σύγχυση και ότι η λογική δεν είναι ο μόνος οδηγός. Για παράδειγμα, η ηθική συμπεριφορά μέσα από τις πιο υψηλές μορφές της, τη συμπόνια, την αφοσίωση και τη θυσία είναι μια πρόκληση για τη λογική.

Το κλειδί της ευτυχίας
Σπάστε τον κύκλο των βεβαιοτήτων σας. Αναρωτηθείτε, ανακαλύψτε την έκπληξη που υπάρχει στα συνηθισμένα γεγονότα ή στα καθημερινά πράγματα. Κατανοήστε ότι το πραγματικό είναι πιο ευρύ απ’ όσο φαντάζεστε και αποδεχθείτε το ως γεγονός που δεν αλλάζει. Συγκεκριμένα, μην αρκείστε στο να αναλύετε ξερά τη συμπεριφορά των γύρω σας. Το να αγαπάτε σημαίνει ότι αντιλαμβάνεστε πως δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

Τεχνική σημείωση

Το Κεφάλι του Δράκου είναι ένα ουράνιο σημείο. Εκείνο όπου η τροχιά του φεγγαριού γύρω από τη Γη διασταυρώνεται με την τροχιά της Γης γύρω από τον Ήλιο, όταν το φεγγάρι κατευθύνεται προς τα βόρεια.

Αντιθέτως, η Ουρά του Δράκου ορίζεται από τη διασταύρωση της τροχιάς του φεγγαριού με την τροχιά της Γης, όταν το φεγγάρι κατευθύνεται προς τον νότο. Το Κεφάλι και η Ουρά του Δράκου σχηματίζουν τον άξονα του Δράκου ή αλλιώς τον άξονα του πεπρωμένου.