Το φενγκ σούι των διακοπών και της επιστροφής

09.08.2010
Τι ωραίο πράγμα οι διακοπές! Και μόνο στο άκουσμα της λέξης έχεις ένα χαμόγελο μέχρι τ’ αυτιά; Μήπως όμως συχνά η περίοδος ξεκούρασης τελειώνει απότομα με την επιστροφή στο σπίτι και εσύ αρνείσαι πεισματικά να δεχθείς ότι έχεις επιστρέψει στην άσφαλτο και πρέπει να αφήσεις πίσω σου το πλακόστρωτο;

Τι ωραίο πράγμα οι διακοπές! Και μόνο στο άκουσμα της λέξης έχεις ένα χαμόγελο μέχρι τ’ αυτιά; Μήπως όμως συχνά η περίοδος ξεκούρασης τελειώνει απότομα με την επιστροφή στο σπίτι και εσύ αρνείσαι πεισματικά να δεχθείς ότι έχεις επιστρέψει στην άσφαλτο και πρέπει να αφήσεις πίσω σου το πλακόστρωτο; Για να παρατείνουμε, λοιπόν, ουσιαστικά τη διάρκειά τους, αρκεί να συμβουλευτούμε το φενγκ σούι. Διάβασε παρακάτω πώς θα καταφέρεις να κάνεις το καλοκαίρι να κρατήσει πολύ περισσότερο!

Να αφήσω πίσω μου συντρίμμια;
Πριν φύγεις για τις διακοπές σου, καλό είναι να τακτοποιήσεις κάθε εκκρεμότητα που θα μπορούσε να δεσμεύσει τη σκέψη και μέρος της-πολύτιμης- ενέργειάς σου. Αν σκέφτεσαι ότι έπρεπε να τις έχετε διευθετήσει, μπορεί να πάρεις μαζί στις βαλίτσες των διακοπών σου και... εσωτερική αναστάτωση, που ίσως σε κάνει ευάλωτη σε μικροατυχήματα ή σε επηρεάσει ψυχολογικά κατά την επιστροφή, πράγμα που καθόλου δε το θες. Ποιος θέλει να γυρίσει στις σκοτούρες και τα τρεχάματα;
Για να ευχαριστηθείς, λοιπόν, τόσο τις διακοπές σου όσο και την επιστροφή σου, ξεκίνησε από το σπίτι σου:
Πρώτ’ απ’ όλα, άφησε -πριν φύγεις για το νησί- το χώρο σου τακτοποιημένο και προετοίμασε τον έτσι ώστε με την επιστροφή σου να αισθάνεσαι ότι σε καλωσορίζει, σε υποδέχεται στη θαλπωρή και την αφθονία του. Αν υπάρχουν φυτά, ζήτα από ένα δικό σου άνθρωπο να τα φροντίζει όσο θα λείπεις, για να μη μαραθούν. Είναι σημαντικό τα φυτά να διατηρούν τη ζωντάνια και την ενέργειά τους, για να φροντίζουν με τον τρόπο τους τον περιβάλλοντα χώρο, που επηρεάζει κι εσένα.

Γεια σας, ήρθαμε!
Όταν φτάσεις στον προορισμό σου, δοκίμασε τα εξής:

1. Άναψε ένα αρωματικό στικ ή κάψε λίγο φασκόμηλο και άνοιξε όλα τα παράθυρα, ώστε να ανανεωθούν ο αέρας και η ενέργεια στο χώρο.

2. Φώτισε την εξώπορτα και βάλε τη δική σου αισθητική πινελιά με ένα διακοσμητικό που σε εκφράζει ή, απλώς, ένα λουλούδι. Ο φωτισμός είναι βασικός παράγοντας του φενγκ σούι και έχει πραγματικά τη δυνατότητα να μεταμορφώσει ένα συνηθισμένο χώρο σε μαγικό! Εσωτερικά το φως των κεριών δίνει μια αίσθηση θαλπωρής και κάνει πιο οικείο το περιβάλλον. Επίσης, μετριάζει την επιρροή του βασικού φωτισμού, που μπορεί να είναι «σκληρός» και να δημιουργεί υπερένταση, όπως γίνεται συνήθως με τις λάμπες φθορίου. Μην ξεχνάς, φυσικά, την επιρροή των κεριών στη δημιουργία ρομαντικής ατμόσφαιρας, που είναι απαραίτητη όταν πηγαίνουμε διακοπές με το σύντροφό μας. Αντί για κεριά μπορείς να χρησιμοποιήσεις φωτιστικό από ορυκτό αλάτι που, εκτός από την εκπομπή ήπιου φωτισμού, ιονίζει την ατμόσφαιρα, κάτι που βοηθάει σημαντικά στη διατήρηση της εσωτερικής ισορροπίας και της αυτοσυγκέντρωσης.

3. "Ντύσε" με μουσική το χώρο, για να εξασφαλίσεις την αρμονία στη ροή της ενέργειας. Ανάλογα με τη διάθεσή σου και τις ακουστικές προτιμήσεις σου, φυσικά, άφησε σε χαμηλή ένταση την αγαπημένη σου μελωδία ή ρυθμό να διαχέεται στο περιβάλλον. Ο ήχος ενός μελωδού, τον οποίο μπορείτε να κρεμάσετε σε περάσματα, πόρτες, εσωτερικές ή εξωτερικές, και μπαλκονόπορτες, σε συνδυασμό με την κίνηση, ενεργοποιεί θαυμάσια τη ροή της ενέργειας μέσα στο χώρο. Αντίστοιχα, ένα μικρό σιντριβάνι είναι ιδανικό για να καλύψει την ανάγκη του τελευταίου για κίνηση και ήχο.

4. Χρησιμοποίησε ριχτάρια ή ένα κομμάτι ύφασμα, για να βλέπεις συνεχώς τα αγαπημένα σου χρώματα. Στους καναπέδες ή στο κρεβάτι, ακόμα και πάνω στα παραθυρόφυλλα, απαλύνουν τις σκληρές γραμμές των επίπλων και τονίζουν την αρμονία.

Και... καλή ξεκούραση!

Η μεγάλη επιστροφή
Η στιγμή του γυρισμού έφτασε, λοιπόν, αλλά το μυαλό σου είναι ακόμη στα μιχίτο, τα κλαμπίδια και τις αμμουδιές! Φυσική η αντίδραση, βέβαια, αφού με το που θα περάσεις το κατώφλι της πόρτας του σπιτιού σου, αρχίζουν να σε πιέζουν οι υποχρεώσεις και οι εκκρεμότητες που έχουν συσσωρευτεί κατά το διάστημα της απουσίας σου και όχι μόνο. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να το αντιμετωπίσεις αυτό;

Σύμφωνα με το φενγκ σούι, είναι σημαντικό ο πρώτος που θα ανοίξει την πόρτα για να μπει στο σπίτι να έχει μαζί του ένα καλάθι με φρούτα, βότανα, ακόμα και λαχανικά ή μπαχαρικά, σημαίνοντας έτσι ότι το σπίτι θα έχει πάντα αφθονία αγαθών για τους κατοίκους, δηλαδή εσένα και την παρέα σου. Είναι εξίσου σημαντικό να ανάψεις αρωματικά στικ ή να κάψεις φασκόμηλο σε όλα τα δωμάτια.
Έπειτα από κάποιες ημέρες απουσίας από τη βάση μας (ειδικά μετά τις διακοπές) είναι φυσικό να βλέπουμε τα πράγματα, δηλαδή τη διακόσμηση, τη διάταξη των επίπλων ή τα χρώματα που έχουμε χρησιμοποιήσει, κάπως διαφορετικά. Είναι ευκαιρία να εκμεταλλευτείς αυτή τη διαφορετική οπτική, για να αξιολογήσεις πώς θα ήθελες το χώρο σου και τι θα μπορούσες να κάνεις πρακτικά για να τον βελτιώσεις. Αφού τακτοποιήσεις τις βαλίτσες και χαλαρώσεις λιγάκι , πέρασε 10-15 λεπτά σε κάθε δωμάτιο, χαλαρώνοντας και κάνοντας στον εαυτό σου τις εξής ερωτήσεις:

1.Πώς χρησιμοποιώ το χώρο αυτό;(π.χ. γραφείο, υπνοδωμάτιο κ.λπ.)

2. Ολοκληρώνω επιτυχώς τις δραστηριότητές μου;(π.χ. αν είναι γραφείο, έχω την απαραίτητη συγκέντρωση; Ολοκληρώνω τις εργασίες μου εγκαίρως;)

3. Τι θα αφαιρούσα;

4. Τι θα ήθελα να προσθέσω;

5. Τι θα άλλαζα;(π.χ. χρώματα, διάταξη επίπλων, κουρτίνες)

6. Είμαι ευτυχισμένη στο χώρο αυτό;


Δεν έχεις παρά να σημειώσεις σε ένα χαρτί τις απαντήσεις σου! Θα εκπλαγείς πραγματικά από τις παρατηρήσεις σου και από το πόσο απλά, αλλάζοντας κάποια πραγματάκια, μεταβάλλονται ο τρόπος που νιώθεις και η καθημερινότητά σου.

Πρώτ’ απ’ όλα, ξεκίνα από την κύρια είσοδο: Είναι ικανοποιητικός ο φωτισμός; Μήπως υπάρχουν πολλά διακοσμητικά ή φυτά που εμποδίζουν την εισροή της ενέργειας; (Η αξιολόγηση αυτή γίνεται τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.) Αν είναι εξωτερική η πόρτα, μήπως χρειάζεται σκέπαστρο;

Μετά σειρά έχει το υπνοδωμάτιο: Μήπως τα χρώματα είναι πολύ ζωηρά; Υπάρχουν καθρέφτες; Αν το πρωί που σηκώνεσαι από το κρεβάτι αισθάνεσαι κουρασμένη, χρειάζεται οπωσδήποτε να κάνεις κάποιες αλλαγές (π.χ., αν υπάρχουν βιβλιοθήκες με πολλά βιβλία ή τηλεόραση, στερεοφωνικό, Η/Υ, η ενέργεια του χώρου δεν θα σου επιτρέπει να χαλαρώσεις όσο και αν καταβάλεις φιλότιμες προσπάθειες).

Συνέχισε στο χώρο που ξεκουράζεσαι μετά τη δουλειά ή όπου περνάς τον περισσότερο χρόνο όταν βρίσκεσαι στο σπίτι (εκτός του ύπνου φυσικά) και επικεντρώσε την προσοχή σου στα στοιχεία του χώρου που σε ευχαριστούν. Στόχος σου είναι να αναδείξεις τη θετική ενέργεια που ασκούν πάνω σου (π.χ. αν είναι ένας πίνακας, τόνισε τον με ένα κάδρο, αν είναι η θέα που έχεις από το παράθυρο τόνισε τη με πλούσιες κουρτίνες).

Ολοκληρώνοντας τα παραπάνω βήματα, μπορείς να προγραμματίσεις τις αλλαγές που θέλεις να κάνεις, ανανεώνοντας έτσι την ενέργεια του σπιτιού σου αλλά και τη διάθεσή σου, για να αντιμετωπίσεις τη ρουτίνα της καθημερινότητας, που μετά τις διακοπές φαντάζει... βουνό.

Από την Ειρήνη Γκαργκατσούγια

Επιμέλεια: Ελένη Αναστασάκη