Ημέρα Αγάπης

31.03.2010
Ημέρα παραδοσιακή το Πάσχα, κυρίως όμως ημέρα αγάπης, είναι μια καλή ευκαιρία για συγγενείς και αγαπημένα πρόσωπα να συγκεντρωθούν γύρω από το γιορτινό τραπέζι για να ανταλλάξουν ευχές και να μοιραστούν το λουκούλλειο πασχαλινό γεύμα. Φέρτε την άνοιξη, λοιπόν, στο τραπέζι σας με απλές και εύκολες λύσεις.

Η άνοιξη στο πασχαλινό τραπέζι

Στο κέντρο του τραπεζιού τοποθετήστε μια μεγάλη τρίπατη πιατέλα γλυκού, την οποία μπορείτε να στολίσετε με ποτηράκια του λικέρ που καθένα θα περιέχει ένα μπουμπούκι. Αν θέλετε, μπορείτε να συνδυάσετε το χρώμα των λουλουδιών με το τραπεζομάντιλο και τα πιάτα.

Στρώστε το καλό σας λινό τραπεζομάντιλο σε λευκό χρώμα με λευκό σερβίτσιο και προσθέστε μερικές χρωματιστές πινελιές με πράσινα πιάτα για τη σαλάτα, ροζ ποτήρια, χρωματιστά αβγά και πολύχρωμες καρτούλες για τους καλεσμένους σας.

Φτιάξτε μόνη σας τις καρτούλες με τα ονόματα των καλεσμένων σας χρησιμοποιώντας φρέσκες τουλίπες! Αγοράστε τουλίπες σε διάφορα χρώματα και γράψτε το όνομα κάθε καλεσμένου πάνω στο φύλλο με λευκό μαρκαδόρο. Μόλις στεγνώσει το μελάνι, στερεώστε την τουλίπα στην πετσέτα του φαγητού.

Φτιάξτε πρωτότυπα σουπλά από χαρτόνι. Θα χρειαστείτε μερικά κομμάτια λευκό χαρτόνι κομμένο στις διαστάσεις ενός σουπλά. Χρησιμοποιώντας ένα χάρακα και ένα μολύβι φτιάξτε μικρές κουκίδες, σε ίση απόσταση, σε όλη την περίμετρο. Με μια σακοράφα τρυπήστε τα σημεία με τις κουκίδες και περάστε μια λεπτή χρωματιστή κορδέλα μέσα από τις τρύπες. Δέστε τις άκρες σε ένα χαλαρό φιόγκο και στερεώστε μικροσκοπικά αβγουλάκια ή υφασμάτινα λουλούδια.

Αν προτιμάτε τα φρούτα από τα λουλούδια, μπορείτε να φτιάξετε ένα πολύ όμορφο centerpiece για το τραπέζι χρησιμοποιώντας φρέσκα φρούτα εποχής. Διαλέξτε τα φρούτα σε ένα χρώμα που να ταιριάζει με τα υπόλοιπα αξεσουάρ. Κίτρινα λεμόνια, πορτοκάλια, κόκκινα μήλα, πράσινα αχλάδια είναι μερικές ιδέες για ανοιξιάτικα φρούτα.

Συνθέσεις
Ανάλογα με την ατμόσφαιρα που θέλετε να δημιουργήσετε, επιλέξτε και το ντεκόρ. Κλασικές λύσεις είναι τα καλάθια με πασχαλινά αβγά, τα κοτοπουλάκια, τα κουνέλια και βέβαια το κόκκινο χρώμα, που κυριαρχεί παντού. Γιατί όμως να μη δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό φέτος, χωρίς φυσικά να ξεφύγετε από το κλίμα της γιορτής; Δοκιμάστε, για παράδειγμα, να φτιάξετε μια σύνθεση η οποία θα αποτελείται από παραλλαγές πάνω σε ένα θέμα. Αβγά από διαφορετικά υλικά και σε διάφορα μεγέθη, αβγοθήκες, κοτοπουλάκια, κοτούλες, κοκοράκια, που να σχηματίζουν μια αρμονική σύνθεση. Ή κουνέλια: κεραμικά, λούτρινα, σοκολατένια, χάρτινα. Αφήστε ελεύθερη τη φαντασία σας.

Ιδέες με λουλούδια

Γεμίστε ένα κυλινδρικό βάζο με χρωματιστά αβγουλάκια και τοποθετήστε μέσα υφασμάτινα λουλούδια. Αν θέλετε να βάλετε φρέσκα λουλούδια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δύο βάζα, ένα μεγαλύτερο και ένα μικρότερο, το ένα μέσα στο άλλο. Στο μεγαλύτερο θα βάλετε τα χρωματιστά αβγά και στο μικρότερο το νερό με τα λουλούδια σας.

Φτιάξτε μια σύνθεση με φρέσκα λουλούδια για το κέντρο του τραπεζιού με μια μεγάλη ρηχή πιατέλα γεμάτη νερό. Βάλτε μέσα τα λουλούδια αφού κόψετε τα κοτσάνια τους αρκετά κοντά. Τουλίπες, υάκινθοι, νάρκισσοι, ίριδες δημιουργούν μια πολύχρωμη ανοιξιάτικη σύνθεση.

Βότσαλα με ευχές
Ένας απλός και διασκεδαστικός τρόπος για να δώσετε έναν εορταστικό τόνο στο σπίτι είναι να ζωγραφίσετε τις ευχές σας πάνω σε βότσαλα. Χρησιμοποιήστε ειδικά χρώματα μπορείτε να τα βρείτε στα μεγάλα καταστήματα με είδη χαρτικών και ζωγραφικής. Μπορείτε να σχεδιάσετε πασχαλινά αβγά, κοτοπουλάκια, κουνέλια, ανοιξιάτικα λουλούδια, τα οποία θα συνοδέψετε με τις φράσεις «Καλό Πάσχα», «Καλή Ανάσταση», «Χρόνια Πολλά» ή ό,τι άλλο νομίζετε ότι ταιριάζει στην περίσταση. Τοποθετήστε τα βότσαλα ανάμεσα στις γλάστρες στο μπαλκόνι ή στα ράφια της βιβλιοθήκης.

Αγορά
Όποιος ψάχνει... βρίσκει! Τα δώρα της Πασχαλιάς

Το Πάσχα, όπως και όλες οι γιορτινές ημέρες, είναι μια πρόκληση για τους καλλιτέχνες-συνεργάτες των Αιθουσών Τέχνης «Αστρολάβος» για δημιουργία μικρών έργων-εικαστικών δώρων. Λαμπάδες, αβγά, στεφάνια, σταυροί, πασχαλινά στολίδια με υπογραφές γνωστών καλλιτεχνών, αλλά και νέων designers, σε προσιτές τιμές, που φέρνουν κοντά μας το πνεύμα των ημερών. Κοτούλες, λαγουδάκια, αβγουλάκια, λουλούδια σε μέταλλα ζωγραφισμένα από την Κατερίνα Βαβλίτου, ζωάκια και παιχνίδια από παπιέ-μασέ από τους Γιώτα Καλαβρυτινού, Έλενα Δημηροπούλου, Πόλυ Κάνιστρα και πολλές ιδέες για την πασχαλινή διακόσμηση, φτιαγμένα με κέφι και φαντασία (Ηροδότου 11 και Ξανθίππου 11, Κολωνάκι, www.astrolavos.gr).

Στο «Studio E» (Ηροδότου 4, Κολωνάκι) κυριαρχούν η πρωτοτυπία και το χρώμα. Οι βιτρίνες του μοιάζουν πάντα με μικρούς κήπους, ειδικά αυτή την εποχή, που γέμισαν γλαστράκια με υφασμάτινα λουλούδια και φυτά σε όλες τις ποικιλίες. Πρωταγωνιστές στο πασχαλινό τραπέζι το κίτρινο του ήλιου και το πράσινο της φύσης, με συνθέσεις σε στυλ country που μπορούν να περιλαμβάνουν κουνέλια, αβγά, κεράκια, κεραμικές θήκες για αβγά, πασχαλινά ρεσό. Θα βρείτε ακόμα μεγάλη ποικιλία από χαρτοπετσέτες με πασχαλινά μοτίβα, αλλά και κούπες, μπισκοτιέρες και μαξιλάρια για να φέρετε στο σπίτι ανοιξιάτικη πνοή.

Το «Μενελί» είναι ένας αγαπημένος προορισμός κοντά στο Σύνταγμα (Βουλής 45), με πολλές και πολύχρωμες προτάσεις για το σπίτι, όλες τις εποχές. Το πασχαλινό τραπέζι θα αποκτήσει μια ανθισμένη όψη με τα στεφάνια από υφασμάτινα λουλούδια μέσα στο οποίο μπορείτε να τοποθετήσετε ένα κόκκινο ή πράσινο κερί, δημιουργώντας μια σύνθεση. Ένα καλαθάκι σε φωτεινό πράσινο γεμάτο βελούδινα αβγά και στολισμένο με υφασμάτινες πεταλούδες μπορεί να έχει πολλές άλλες χρήσεις, ενώ οι πλαστικοποιημένοι δίσκοι σε δύο μεγέθη με μπορντούρα από ροζ και πράσινα αβγά είναι ένα λιτό στολίδι στο πνεύμα της γιορτής. Μια νέα και πολύ πρακτική ιδέα είναι οι υφασμάτινες διακοσμητικές τραβέρσες από αέρινο υλικό που μοιάζει με χαρτί, αλλά είναι ύφασμα, σε λαμπερά χρώματα και σχέδια.

Ο Κώστας Γκοτσόπουλος και η Ελευθερία Κατσιγαράκη είναι οι ιδρυτές και εμπνευστές του G-Shops. Κατασκευάζουν μικρά και μεγάλα αριστουργήματα από γυαλί που παντρεύουν με άλλα υλικά, δημιουργώντας χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα, τα οποία ξεχωρίζουν τόσο για την πρωτοτυπία όσο και για την ιδιαίτερη λάμψη που εκπέμπουν. Ίσως αυτό να οφείλεται στη φράση που διαβάζουμε ανοίγοντας την ιστοσελίδα του G-Shops «υπάρχει μόνο μια τέχνη, η ζωή», που αποτελεί και την κεντρική ιδέα της δουλειάς τους. Οι εντυπωσιακές πιατέλες προσθέτουν μια πινελιά τέχνης στο arty πασχαλινό τραπέζι. Θα τους βρείτε στην οδό Μοναστηρίου 32-34, Ακαδημία Πλάτωνος, www.g-shops.gr.

Όταν ψάχνετε ένα εκλεκτό δώρο γάμου, μια ποιοτική πρόταση για το καθημερινό ή το γιορτινό τραπέζι ή απλώς ένα αντικείμενο που θα κάνει τη ζωή σας πιο όμορφη, σίγουρα πρέπει να κάνετε μια στάση στο κατάστημα «Προκοπίου», στην οδό Λέκκα 17. Με μακρόχρονη παράδοση στο χώρο του σπιτικού lifestyle και με υπογραφές όπως η Royal Doulton, ο χώρος καλύπτει όλη την γκάμα σε πορσελάνες, ποτήρια, σερβίτσια. Για το πασχαλινό τραπέζι θα βρείτε χαριτωμένα μεταλλικά καλάθια σε σχήμα κόκορα ή κότας, όπου μπορείτε να τοποθετήσετε τα πασχαλινά αβγά, που αργότερα θα χρησιμεύσουν για τα φρούτα ή το ψωμί, κεράκια σε σχήμα πασχαλινού αβγού, δίσκους και σερβίτσια με ανοιξιάτικα ανθισμένα σχέδια (www.procopiou.gr).

All time classic το «Μάτι» στην οδό Πινδάρου 5, που συνδυάζει πάντα το καλό γούστο με επιλογές από την ελληνική παράδοση. Για τις μέρες αυτές θα βρείτε προτάσεις, όπως το αβγό με σχέδιο Κιουτάχειας, από πορσελάνη ζωγραφισμένη στο χέρι, ή οι μικρές αλατιέρες σε σχήμα κοτούλας, από γυαλί σε διάφορα χρώματα, αντίγραφα από αλατιέρες του 1800. Πλούσια σε χρώμα και υφή τα αβγά από φυσητό γυαλί διακοσμημένα με μπρούντζινες λεπτομέρειες διά χειρός Ρόδης Κωνσταντόγλου. Ολοζώντανος μοιάζει ο κόκορας από οπαλίνα, ενώ το ιδιαίτερο τιρκουάζ χρώμα που αποτελεί σήμα κατατεθέν του χώρου φωτίζει «μάτια», κομπολόγια, γούρια, ερμηνεύοντας και εκφράζοντας το ιδιαίτερο άγγιγμα της δημιουργού.