(Συνέντευξη) Neil Codling:"Οι Suede είμαστε σαν οικογένεια"

05.09.2011
Ακόμα κι αν δεν είσαι φανατικός, τους αναγωρίζεις ότι φόρεσαν τη φανέλα της Britpop, την ηλέκτρισαν, ανέβασαν την τιμή της, τη βάρυναν για τους επόμενους διαδόχους κι έγινε sold out από τα ράφια. Ο Roger Daltrey έδωσε την αφορμή για ν' ανέβουν όλοι μαζί στη σκηνή μετά τη διάλυση τους κι οι Suede πήραν την απόφαση να ενωθούν ξανά και να κάνουν μια εορταστική περιοδεία τραγουδώντας όλα όσα σου χει κολλήσει η φωνή του Brett. Λίγες μέρες πριν πατήσουν την Entertainment stage, ακούγεται σε ανοιχτή ακρόαση the Beautiful one Neil Codling..

Ακόμα κι αν δεν είσαι φανατικός, τους αναγωρίζεις ότι φόρεσαν τη φανέλα της Britpop, την ηλέκτρισαν, ανέβασαν την τιμή της, τη βάρυναν για τους επόμενους διαδόχους κι έγινε sold out από τα ράφια. Ο Roger Daltrey έδωσε την αφορμή για ν' ανέβουν όλοι μαζί στη σκηνή μετά τη διάλυση τους κι οι Suede πήραν την απόφαση να ενωθούν ξανά και να κάνουν μια εορταστική περιοδεία τραγουδώντας όλα όσα σου χει κολλήσει η φωνή του Brett. Λίγες μέρες πριν πατήσουν την Entertainment stage, ακούγεται σε ανοιχτή ακρόαση the Beautiful one Neil Codling..

Η τελευταία φορά που ήρθατε ήταν 8 χρόνια πριν. Πως θα είναι η συναυλία τώρα;
Δεν προμοτάρουμε κανένα καινούριο άλμπουμ οπότε θα παίξουμε όλα τα αγαπημένα μας παλιά κομμάτια , κάτι σαν ένα greatest hits live και μία γιορτή για οτιδήποτε έχουμε βγάλει στο παρελθόν.

Πόσο δύσκολο ήταν για σας να διαλέξετε τα κομμάτια που θα παίξετε;
Είναι πάρα πολλά αλλά προσπαθούμε να διαλέξουμε όσα νομίζουμε ότι είναι καλύτερα για live. Το να κάνεις συναυλίες συχνά είναι ο καλύτερος τρόπος να καταλάβεις ποια κομμάτια είναι όντως καλά και τώρα που περιοδεύουμε στην Ευρώπη αντιλαμβανόμαστε ποια τραγούδια αρέσουν πραγματικά στον κόσμο και τα βάζουμε σε μία ενδιαφέρουσα σειρά..ελπίζω!

Το 2000 έφυγες από τη μπάντα και το 2003 η μπάντα διαλύθηκε. Τι σας κινητοποίησε να ξαναφτιάξετε τους Suede;
Ήταν κάτι πολύ απλό..o Roger Daltrey από τους Who έχει τον φιλανθρωπικό οργανισμό Teenage cancer trust και κάθε χρόνο την άνοιξη οργανώνει συναυλίες στο Royal Albert Hall για να μαζέψει χρήματα και κάλεσε τους Suede για ένα live. Οπότε μας μάζεψε όλους ο Brett, μας το πρότεινε και συμφωνήσαμε. Πήγε πάρα πολύ καλά και είχε τρομερό feeling! Είδαμε πως υπάρχει κόσμος που ακούει ακόμα τις μουσικές μας, πολλά νέα παιδιά και συνειδητοποιήσαμε ότι έχουμε πολύ όρεξη να το ξανακάνουμε και πως πολλοί θέλανε να μας δουν να παίζουμε ξανά.

Ποια ήταν η πιο μεγάλη αλλαγή στη μουσική από τότε που οι Suede στάματησαν να υπάρχουν ως μπάντα;
Η κατάσταση στη μουσική άλλαξε πολύ από τότε και κυρίως ο τρόπος που ακούγονται τα άλμπουμ μιας μπάντας. Όλοι άρχισαν να χρησιμοποιούν τα Itunes, να κάνουν download και η κριτική του κόσμου για ένα συγκρότημα στηρίζεται πια από τις συναυλίες τους κι όχι τόσο από τους δίσκους που βγάζει.

Και πως βλέπεις τον εαυτό σου και τις σχέσεις μεταξύ σας τώρα που είστε και πάλι όλοι μαζί;
Κοιταζόμαστε σοτν καθρέφτη και δείχνουμε πολύ μεγαλύτεροι! Ήταν πολύ περίεργο όταν ενωθήκαμε ξανά και ήταν σαν να μην πέρασαν τόσα χρόνια.Οι Suede είναι πιο πολύ σαν οικογένεια κι όταν μια οικογένεια βρίσκεται ξανά μετά από καιρό είναι σα να μην χωρίστηκε ποτέ. Είναι σα να ζεις σε μία φούσκα όπου ο χρόνος δεν περνάει..μ’ αρέσει να το σκέφτομαι έτσι!

Ποιο είναι το άλμπουμ που ακούς περισσότερο κατα τη διάρκεια της περιοδείας σας;
Μόλις γυρίσαμε από την Ασία και ακούμε πολύ Warpaint τους οποίους τους είδαμε live εκεί. Βέβαια αν με ρωτήσεις την επομένη βδομάδα αυτό θα έχει αλλάξει! Ακούω πολλά είδη μουσικής γενικά όπως κι οι υπόλοιποι...Όταν είσαι μέλος μια μπάντας πρέπει να είσαι μεγάλος φαν της μουσικής γενικότερα και νομίζω ότι αν ακούς συνέχεια παλιά πράγματα, μένεις στάσιμος και τρελαίνεσαι.

O Brett Anderson είπε κάποια στιγμή "Music today seems so very worthy, so very dull. Nobody wants to stick their neck out any more, and I think that is a great pity. We did, and we left our mark". Υπάρχει κάποια καινούρια βρετανική μπάντα που ξεχωρίζεις αυτή τη στιγμή;
Βέβαια υπάρχουν πολυ σημαντικές μπάντες όπως οι Chapel club που μ αρέσουν αρκετά. Όσον αφορά την κατάσταση στη μουσική πρόβλημα είναι πως με το Itunes, ο κόσμος παρακολουθεί τα charts και κλικάρει ν’ ακούσει μόνο ό,τι βρίσκεται στο νούμερο ένα δηλαδή π.χ Katy Perry και Lady Gaga οπότε τα κατεβάζουν και διαμορφώνουν τα top10 κάπως έτσι. Έτσι γίνεται κα στην Αγγλία και πιστέυω ότι είναι εντελώς γελοία στατιστικά. Μ’ αυτό τον τρόπο οι ακροατές δε μπορούν να δουν λίγο πιο μακριά και να ψάξουν καλύτερα τι άλλο υπάρχει στη μουσική βιομηχανία κι αυτό είναι ντροπή. Θεωρητικά το ίντερνετ και το downloading θα έπρεπε να σου ανοίγει το μυαλό και να σε βάζει σε μια άλλαη διαδικασία και πλέον μπορείς ν ακούσεις τα πάντα στο youtube, soundcloud κτλ και να τ' αγοράσεις μετά κι έχουν ξεχάσει πως είναι ν αγοράζεις έναν δίσκο.

Αν δεις τα στατιστικά με τα μουσικά γούστα του κόσμου δεν έχουν αλλάξει και πολύ γιατί το ίντερνετ δεν κάνει ας πούμε ότι θα κάνει ένας καλός ραδιοφωνικός σταθμός που αναδεικνύει δάφορους μουσικούς αλλά διατηρεί τους ίδιους και τους ίδιους στις πρώτες θέσεις. Αυτό που πρέπει να κάνεις σαν μουσικός είναι ν αγνοείς τι συμβαίνει στα charts και να κάνεις αυτό που σ αρέσει γιατί δε θα μ επηρεάσει ούτε θ αλλάξει κάτι αν η Katy Perry πάει στην πρώτη θέση. Η συγκεκριμένη σίγουρα ακούει διαφορετικά πράγματα σπίτι της απ’ αυτά που παίζε και δε μπορώ να καταλάβω πως είναι 26 χρονών και τραγουδάει λες και είναι 16!. Όταν πέθανε ο Andy Warhol και όλοι περίμεναν να βρουν σπίτι του όλα αυτά τα γνωστά pop art αριστουργήματα, τελικά βρέθηκαν μπροστά σε μία μεγάλη συλλογή κλασσικής τέχνης.

Ένα καλό που συνέβη στα charts ήταν το άλμπουμ της Adele γιατί ουσιαστικά στηρίζεται στη μουσική της και μόνο κι όχι στην εξωτερική εμφάνιση κτλ.
Όταν ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν το autotune όπως είχε κάνει η Cher ήταν πιο πολύ σαν αστείο αλλά οι περισσότεροι πιο παλιοί ποπ δίσκοι έγιναν έτσι. Τώρα ο Kanye West το επανέφερε, το ακούς ξανά παντού κι έχει καταντήσει βαρετό. Και ξαφνικά εμφανίζεται η Adele που τραβάει τον κόσμο γιατί ακούν στη φωνή την ειλικρίνεια και ταυτίζονται μαζί της όπως θα έκαναν με πιο κλασσικά ακούσματα γιατί δεν είναι τίποτα φτιαχτό πάνω της. Σου θυμίζει καλλιτέχνες όπως η Aretha Franklin ή Dusty Springfield-είναι σύγχρονη και ταυτόχρονα κλασσική με τον ίδιο τρόπο που ήταν κι η Amy Winehouse. Ανεξάρτητα με το πως είσαι και με τι τρόπο τραγουδάς, τα τραγούδια είναι που μετράνε- -τα υπόλοιπα είναι σκουπίδια.

Πλέον τα βίντεο κλιπ είναι αναπόσπαστο κομμάτι των τραγουδιών και κατα κάποιο τρόπο τ’ ακούμε «οπτικά»..
Συμφωνώ. Η νέα γενιά μεγαλώνει βλέποντας κι ακούγοντας πρώτα τα πάντα στο youtube όπως έκανε στα 80’s και τα 90’s το MTV ,το οποίο έχει αλλάξει και δεν υπάρχει πια αποκλειστικά μουσική μόνο Jackass και άλλα τέτοια παρόμοια.

Ποια είναι η ένοχη μουσική σου απόλαυση;
H Dionne Warwick!

Υπάρχουν σχέδια για καινούριο δίσκο;
Ναι..Η συναυλία στην Ελλάδα θα είναι η τελευταία της περιοδείας οπότε μετά θα επιστρέψουμε και θα ξεκινήσουμε να γράφουμε κάποια πράγματα. Δεν έχουμε κανένα σχέδιο ούτε κάποια δισκογραφική εταιρία για να μας αναλάβει ούτε deadlines για το πότε πρέπει να βγουν τα κομμάτια. Γενικά δε θέλουμε να υπάρξει καμία πίεση και να δούμε αν μπορούμε να γράψουμε καλά τραγούδια με περισσότερη άνεση κι ελευθερία.

Σκέφτεσαι ν' αλλάξετε κάπως τον ήχο σας;
Θέλουμε να είναι στο στυλ των Suede αλλά να έχει κι άλλα στοιχεία μέσα. Δεν κοιτάμε ποτέ πίσω γιατί ήταν φανταστικό ό,τι είχε γίνει το '90 με τη Britpop κτλ αλλά νομίζω ότι θα μας τρέλαινε τελείως να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε κάτι ίδιο με τότε. Πρέπει να εξελίσσεσαι σαν καλλιτέχνης και δεν υπάρχει νόημα να κάνεις κάτι τέτοιο Μάλλον οι Village People μπορεί να σκέφτονται έτσι..να ξαναζήσουν τη δόξα του YMCA!

*Ψάξε, Ψάξε και θα τους βρεις:

-Στο τελευταίο live της περιοδείας τους την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου στο Entertainment stage

-Στα επίσημα τους

Κική Παπαδοπούλου