(Συνέντευξη)Imam Baildi: Βουτιά στη μαρμίτα τους!

07.09.2011
Ιμάμ Μπαιλντί: Συνταγή της τουρκικής κουζίνας το οποίο επίσης παρασκευάζεται στην Ελληνική, στη Βουλγαρική και την Αλβανική κουζίνα. Το όνομά του σημαίνει «ο Ιμάμης λιποθύμησε» επειδή, σύμφωνα με το μύθο γύρω από το φαΐ αυτό, ένας ιμάμης που το δοκίμασε για πρώτη φορά, έχασε τις αισθήσεις του. Οι Imam Baildi μας ανακατεύουν όλους στο καζάνι τους, χορεύουμε κυριολεκτικά στο ταψί τους, οι πενιές μπερδεύονται με τα beat, τις κιθάρες και τις συγχρονες μελωδίες και στην κουζίνα γίνεται πανηγύρι. Κι αν λυποθυμήσουμε χαλάλι. Θα χουμε περάσει τόσο καλά που δε θα μας νοιάζει τίποτα.

Ιμάμ Μπαιλντί: Συνταγή της τουρκικής κουζίνας το οποίο επίσης παρασκευάζεται στην Ελληνική, στη Βουλγαρική και την Αλβανική κουζίνα. Το όνομά του σημαίνει «ο Ιμάμης λιποθύμησε» επειδή, σύμφωνα με το μύθο γύρω από το φαΐ αυτό, ένας ιμάμης που το δοκίμασε για πρώτη φορά, έχασε τις αισθήσεις του. Οι Imam Baildi μας ανακατεύουν όλους στο καζάνι τους, χορεύουμε κυριολεκτικά στο ταψί τους, οι πενιές μπερδεύονται με τα beat, τις κιθάρες , τους μίκτες, οο σεφ είναι ο Μπάμπης του "Ρεμπέτικου" και στην κουζίνα γίνεται πανηγύρι. Κι αν λιποθυμήσουμε χαλάλι.

Μετά από τόσα samples και διασκευές, ποιος θα θέλατε να διασκευάσει κάποιο δικό σας κομμάτι;
Οι Diplo & Santogold.

Τα ρεμπέτικα και τα παλιά λαϊκά έχουν μία διαχρονικότητα την οποία δύσκολα βλέπεις σε πιο καινούρια κομμάτια. Τι μπορεί να κάνει ένα κομμάτι ν’ ακούγεται και να συγκινεί ακόμα και μετά από χρόνια;
H ατμόσφαιρα των παλιών τραγουδιών, η ακρίβεια των στίχων που αναφέρονται σε στιγμές που όλοι έχουμε ζήσει.

Κλασσικές κόντρες: Χιώτης ή Τσιτσάνης;
Δεν τίθεται θέμα να επιλέξεις. Ο Χιώτης σε εκπλήττει κάθε φορά με την εξέλιξη της μελωδίας και την ενορχήστρωση, και ο Τσιτσάνης με το συγκινησιακό φορτίο και τη σύνδεση μελωδίας ? στίχου.

Αν πρωταγωνιστούσατε στο «Ρεμπέτικο» ποιος χαρακτήρας θα θέλατε να ήσασταν;
Μάλλον ο Μπάμπης, ο ανεκπλήρωτος έρωτας της Νίνου.

Χρησιμοποιείτε πολύ την τεχνολογία για τις μουσικές παραγωγές σας. Ποιο είναι το τελευταίο tech κόλλημα σας;
Τo decapitator από την soundtoys ένα plugin που αναπαράγει τον ήχο από αναλογικά saturators.

Ο μπαμπάς ήταν ο ιδιοκτήτης ενός από τα πιο παλιά και θρυλικά δισκάδικα της Αθήνας. Ποιο είναι το τελευταίο cd /βινύλιο που αγοράσατε;
Το Rubber Soul των Beatles.

Τι μουσικές παίζατε με τις μπάντες που είχατε πριν τους Imam Baildi;
Και στις μπάντες που είχαμε παλιότερα χρησιμοποιούσαμε samples, αλλά κυρίως από ξένη μουσική. Το γενικότερο στυλ ήταν πιο πολύ funk -reggae ενώ πήγαινε και προς trip-hop σε κάποια κομμάτια. Είχαμε και μια άλλη μπάντα που παίζαμε πιο electro κομμάτια.

Ποιο θα ήταν το ιδανικό soundtrack που θα μπορούσε να συνοδεύει έναν τσελεμεντέ με συνταγές μαγειρικής;
The George Benson Cookbook;-)

*Ψάξε, ψάξε και θα τους βρεις:

-Στη σκηνή της Τεχνόπολης την δεύτερη μέρα του Ark festival (13/9) παρέα με τις συμμορίες των Maraveyas Ilegal, Νατάσσα Μποφίλιου, Μόνικα και Gaudi.

-Στο θέατρο Βράχων ως guests της Ελεωνόρας Ζουγανέλη

-Στην myspace κουζίνα τους

Κική Παπαδοπούλου