Κύριος Κ: "Με είπαν χλιδάνεργο & απολιτικ "

23.09.2011
Ο Κύριος Κ είναι πολλά περισσότερα από ότι φαντάζεστε.

Ο Κύριος Κ είναι πολλά περισσότερα από ότι φαντάζεστε. Μία σύντομη κουβέντα μαζί του, έστω και ηλεκτρονικά, φανερώνει ένα πλάσμα που ξέρει πού ακριβώς πατάει και τί συμβαίνει τόσο στον κόσμο γύρω του όσο και στον κόσμο μέσα του, με απόλυτη επίγνωση του status quo παρά το νεαρό της ηλικίας του. Είναι από τους καλλιτέχνες που με έκαναν να πω ότι την επόμενη συνέντευξη τη θέλω τετ α τετ ..να μπορέσω να τον κοιτάω στα μάτια, να δω αυτά που βλέπει. Ευχαριστούμε πολύ.

Ε.Σ.

Το "Παρε τα Μάτια μου και Κοίτα" είναι το δεύτερο single από το άλμπουμ "Εδώ είναι το σπιτι μου". Υποψιάζομαι ότι δε σου αρέσουν οι ταμπέλες, αλλά σε τι ύφος θα έλεγες ότι κινείται ο δίσκος? Πώς θα τον περιέγραφες σε κάποιον μιλώντας γι αυτή τη δουλειά?
Αυτή όντως είναι μία δύσκολη απάντηση πάντα. Δεν είμαι σίγουρος αν μπορείς να εξηγήσεις τη μουσική. Κινείται σε ένα Rock περιβάλλον ή και Post Punk όπως έχει πει κάποιος. Θα προσπαθήσω να σου απαντήσω με έναν πρόσφατο στίχο από ένα πολύ φρέσκο τραγούδι μου που μεταξύ άλλων λέει:
“...δεν είναι η μουσική κουβέντα για να γίνεται.
Δεν ξέρω καν τι είναι κι αν ανταποκρίνεται.
Ή κάνε τη γαργάρα ή αν καταπίνεται,
κράτησε μόνο τη δροσιά όταν σου δίνεται”

Έχεις αγαπημένο σημείο -αν όχι τραγούδι-, του άλμπουμ?
Μπορεί.
“Το πλάνο δεν άλλαξε, δεν υπάρχει πλάνο”

Τι έχεις ετοιμάσει για το live στο ΚοοΚοο? Θα ακολουθήσουν άλλες εμφανίσεις? Υπάρχει κάτι προγραμματισμένο?
Όλα κρέμονται από μία κλωστή! Το πιθανότερο είναι να δείτε διαμορφωμένη τη σκηνή του KOO KOO σαν το σαλόνι του σπιτιού μου και παρέα με την μπάντα μου να παρουσιάζουμε το άλμπουμ. Μπορεί και όχι. Αφού παίξουμε μέχρι τελευταίας ρανίδος το δίσκο, θα παίξουμε και μερικά παλαιότερα κομμάτια αλλά και δύο τρία lost takes του άλμπουμ συν κάποια covers από Black Keys, I got you on tape και άλλα. Ετοιμάζω μία σειρά εμφανίσεων όχι πολύ αργότερα αλλά δεν είναι ανακοινώσιμος ο χώρος ακόμα. Με τον Sillyboy θα παίξουμε στον Σπόρο στο Χαλάνδρι στις 26. Να και μία ημερομηνία.

Με τι ακούσματα μεγάλωσες?
Κυρίως με ότι θεωρούσα Rock μουσική κάθε εποχή. Κάποια στιγμή θυμάμαι να κολλάω με πολύ διαφορετικά πράγματα, κάτι θα κουβαλάω και από 'κει. Πάντως ο δίσκος που πρωτομπόλιασε πράγματα στο κεφάλι μου ήταν το Electric Ladyland του Hendrix.

Πες μας ένα δίσκο που άκουσες πρόσφατα και τον ζήλεψες για την αρτιότητα του συνολικά.
Δεν ξέρω αν τον ζήλεψα για την αρτιότητά, έχασα τον ύπνο μου όμως, με τον πρώτο των Grinderman.

Νιώθεις πιο οικεία με τη σύνθεση της μουσικής ή με το γράψιμο των στίχων ενός κομματιού?
Όσο περνάει ο καιρός νιώθω άνετα και με τα δύο. Η αλήθεια είναι ότι ο στίχος στα πρώιμα χρόνια έπαιζε σημαντικό ρόλο στο μυαλό και την καρδιά μου. Συνθήκη που ισχύει και τώρα βέβαια, έχω αρχίσει όμως να παίρνω και πιο προσωπικα την μελωδικότητα των αράδων μου.

Το "Κλείστε το γενικό", με αφορμή τις νέες πολιτικές εξελίξεις, θα γίνει το σύνθημα της καθημερινότητας μας... Είσαι πολιτικό ον? Ψηφίζεις στις εκλογές?
Αν σκεφτείς ότι ο δίσκος ήταν για κυκλοφορία 3 χρόνια πριν, το μόνο που μπορώ να φανταστώ για την όποια πολιτική θέση του, είναι ότι τα αποτελέσματα ενός κοινωνικού αναβρασμού αποτυπώνονται από νωρίς πάνω μας, χωρίς να χρειάζεται να παραακολουθούμε απαραίτητα τους τηλεοπτικούς ρυθμούς της επικαιρότητας. Ήμουν γενιά των 700 ευρώ πολύ πριν το πουν οι ειδήσεις. Έγινα των 500 επίσης πολύ πριν. Με είπαν χλιδάνεργο, απολιτικ και ότι άλλο φαντάζεσαι. Υπάρχει όμως πάντα και η σκοπιά των Arctic Monkeys που λέει “Whatever they say I am I am Not”.

Σε ποιον θα έδινες τα μάτια σου να δει τον κόσμο όπως εσύ?
Στον αδερφό μου.

Ποιο - πού είναι τελικά το σπίτι σου? Στην Αθήνα, στην Κρήτη, στο μυαλό σου, στις αναμνήσεις σου? Κάπου αλλού?
Σημειακά στον Κόκκινο Μύλο αλλά δεν έχει και πολύ σημασία. Εμείς είμαστε το σπίτι μας. Αυτό προσπαθήσαμε και με τον εικαστικό Γ. Πετρή να δώσουμε σαν αίσθηση στο εξώφυλλο, γράφοντας αυτή τη φράση στο σώμα μου. Σε ένα πιο ελεύθερο κείμενο που γράφω τελευταία και ευελπιστώ να ολοκληρώσω κάποτε, δανείζομαι τον διπλό Αγγλικό τρόπο γραφής του “Σπιτιού” δηλαδή “Home” και “House”. Δύο λέξεις σαν δίδυμα αδερφάκια με τόσο διαφορετικό χαρακτήρα. Είμαι πιο κοντά στην μετάφραση της πρώτης, που δεν έχει να κάνει με ντουβάρια και πόρτες.

Αν είχες την ευκαιρία να βάλεις ένα cd να παίξει σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας στα πλαίσια ενός υποτιθέμενου μαθήματος Μουσικής Εκπαίδευσης, ποιο θα ήταν αυτό?
Τον καινούριο δίσκο του “Ανάφλεξη” που τα λέει ωμά και άκρως Ελληνικά. Μετά βλέπουμε...

*****

Μην τον χάσετε στο KOO KOO (Ιάκχου 17, στο Γκάζι) την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου στις 22:30

Είσοδος 12 ευρώ με ποτό

www.kyriosk.gr