[Συνέντευξη] Ο Νίκος Πιλάβιος μιλάει στο παιδί που κρύβουμε μέσα μας

17.01.2012
Ο «Παραμυθάς», ο κατά κόσμον Νίκος Πιλάβιος, βρίσκεται «εδώ» για όποιον τους δύσκολους αυτούς καιρούς που διανύουμε, διατηρεί ακόμα την ευαισθησία και την αθωότητα της παιδικής του ηλικίας και δεν τον έχουν «στεγνώσει» τα γεγονότα.

Στο άκουσμα της λέξης Παραμυθάς, μία γλυκιά νοσταλγία πλημμυρίζει όλους, όσοι είχαμε την τύχη να απολαύσουμε τις εκπομπές του στη δεκαετία του ‘80.
Ο «Παραμυθάς», ο κατά κόσμον Νίκος Πιλάβιος, βρίσκεται «εδώ», για όποιον διατηρεί ακόμα την ευαισθησία και την αθωότητα της παιδικής του ηλικίας και δεν τον έχουν «στεγνώσει» τα γεγονότα της δύσκολης αυτής εποχής που διανύουμε. Με ένα αισιόδοξο χαμόγελο, συνεχίζει να αιωρείται πάνω από τα κεφάλια μας για να μας υπενθυμίζει πως πρέπει να βλέπουμε και να ζούμε τη ζωή μας σαν ένα ξεχωριστό, δικό μας παραμύθι, πως δεν πρέπει να αφήνουμε να ατροφήσει η καρδιά μας.

Με αφορμή τις "Ιστορίες της καρδιάς", το νέο του βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη είχαμε μία ζεστή και επίκαιρη συζήτηση μαζί του.

e-go: Γιατί ονομάσατε τις ιστορίες σας «Ιστορίες Καρδιάς»; Τι θα βρούμε μέσα σ΄ αυτές τις ιστορίες;
Νίκος Πιλάβιος: Γιατί όλες οι ιστορίες, μιλάνε για άνοιγμα καρδιάς των ηρώων τους είτε αυτό γίνεται για να εκδηλωθούν αισθήματα είτε για να βρεθεί η ψυχική ενέργεια που θα δώσει τη δύναμη να αντιμετωπιστεί, ας πούμε, κάποιος φόβος. Σ’ αυτές τι ιστορίες, θα βρει κανείς την άποψη ότι ίσως να έχουμε υπερεκτιμήσει τη σκέψη –δηλαδή τη λογική- και να έχουμε αφήσει να ατροφήσει η καρδιά, δηλαδή το αίσθημα, η αγάπη.

e-go: Η γενιά του ’80 μεγάλωσε μαζί σας και όλοι σάς κρατάμε σαν μια γλυκιά ανάμνηση μέσα μας. Πως βλέπετε την εξέλιξη αυτής της γενιάς; Έχει απομείνει λίγη από την αθωότητα εκείνης της εποχής;
Ν.Π: Αν κρίνω από τα μάτια των μεταξύ τριάντα και σαράντα πέντε, που με συναντούν, θα πρέπει να υπάρχει ακόμα ένα κομμάτι στην καρδιά τους που έχει σωθεί κάτι από την αθωότητα της παιδικής τους ηλικίας.

e-go: Πώς μπορεί ο «Παραμυθάς» Νίκος Πιλάβιος να «μιλήσει» σήμερα στη γενιά του ’80, σε μια γενιά που σήμερα βιώνει μία από τις τραγικότερες και κρισιμότερες περιόδους της μεταπολίτευσης;
Ν.Π: Ο «Παραμυθάς»/Νίκος Πιλάβιος είναι αυτό που είναι και βρίσκεται «εκεί» για όποιον μέσα σε αυτές τις στιγμές που λέτε, διατηρεί ακόμα την ευαισθησία και την αθωότητα της παιδικής του ηλικίας και μπορεί να βλέπει τα πράγματα με την καρδιά του, χωρίς να τον έχουν «στεγνώσει» τα γεγονότα. Είναι κάτι σαν μια εξοχική θέα: άλλοι περνάνε και στέκονται και την κοιτάζουν κι άλλοι προσπερνάνε χωρίς να γυρίζουν το κεφάλι, λες και δεν υπάρχει.

e-go: Πού βρίσκεται τελικά το αντίδοτο ενάντια στη μαζική κατάθλιψη των ημερών μας;
Ν.Π: Νομίζω ότι βρίσκεται στο να δούμε ότι αυτή η ζωή πρέπει να έχει και κάποια άλλη διάσταση από εκείνη που κάποτε η γενιά μου ονόμαζε: «μαμ, κακά, κοκό και νάνι».

e-go: Πιστεύετε πως ένας σύγχρονος «Παραμυθάς» θα μπορούσε το ίδιο εύκολα να αγγίξει τις ψυχές των σημερινών παιδιών που κατακλύζονται από εικόνες και πληροφορίες;
Ν.Π: Τελικά –προς μεγάλη μου έκπληξη- φαίνεται πώς μπορεί. Ευτυχώς, άκουσα το γιο μου -που πια είναι ο σκηνοθέτης, παραγωγός και animator της εκπομπής του «Παραμυθά»- και τα 26 καινούργια επεισόδια που κάναμε πέρσι για την Ε.Ρ.Τ. έχουν ακριβώς την ίδια απλότητα που είχαν και πριν 30 χρόνια και τα σημερινά παιδιά αντιδρούν ακριβώς όπως τότε, παρόλο το βομβαρδισμό που τους γίνεται από την τηλεόραση, με παιδικές εκπομπές πολύπλοκης προηγμένης τεχνολογίας!

e-go: Αισθάνεστε πως σας εκφράζει περισσότερο να απευθύνεστε με την αφήγησή σας στους ενήλικες ή στα παιδιά;
Ν.Π: Στα παιδιά και στους ενήλικες που εξακολουθούν να έχουν ένα παιδί μέσα τους.

e-go: Σχεδιάζετε κάτι καινούριο; Πίσω από τι θα δούμε στο μέλλον τον Παραμυθά;
Ν.Π: Ναι. Γράφω άλλο ένα βιβλίο με ήρωα τον «Παραμυθά», ενώ προσπαθώ να κάνω μια ταινία με τον ίδιο ήρωα και ίσως να κάνω και μια σειρά θεατρικών παραστάσεων για παιδιά. Αλλά εκτός από τον «Παραμυθά», ταυτόχρονα συνεχίζω να κάνω μεταφράσεις βιβλίων του φιλόσοφου Κρισναμούρτι, ενώ σχεδιάζω να γράψω και ένα βιβλίο που να έχει θέμα τη γνωριμία μου μαζί του.

Γεωργία Οικονόμου

[email protected]