Χρήστος Λαϊνάς: Ονειροπαγίδες κι αγάπες γλυκιά μου

20.01.2012
Τον έχουμε συνδέσει με τις πιο αθώες μουσικές αναμνήσεις των ποπροκάδικων 90's όταν με την Παυλίνα και τ' άλλα παιδιά μας προστάτευε από τα κακά όνειρα με εμπνευσμένες στιγμές του πενταγράμμου τους. Τώρα κάποια χρόνια φοράει φτερά και μετά πιστεύει πως η αγάπη θα λάμψει πάνω απ' όλους φτιάχνει ανεμώνες με τον Jay Dilla, γυρίζει around the world με τους Daft Punk να κινούν τα χέρια και τα πόδια του. Α και προσκυνάει τ' αμερικάνικα Burger. Ο Χρήστος Λαϊνάς μένει μαζί με τον Coti K σ' εκείνη τη μεριά της μουσικής Αθήνας που δε χρειάζεται να φλυαρούν για το πόσο καλοί μουσικοί είναι και τη σημασία του να είσαι πραγματικά κουλ.Το ξέρεις από πάντα.

Τον έχουμε συνδέσει με τις πιο αθώες μουσικές αναμνήσεις των ποπροκάδικων 90's όταν με την Παυλίνα και τ' άλλα παιδιά μας προστάτευε από τα κακά όνειρα με εμπνευσμένες στιγμές του πενταγράμμου τους. Τώρα κάποια χρόνια φοράει φτερά και μετά πιστεύει πως η αγάπη θα λάμψει πάνω απ' όλους φτιάχνει ανεμώνες με τον Jay Dilla, γυρίζει around the world με τους Daft Punk να κινούν τα χέρια και τα πόδια του. Α και προσκυνάει τ' αμερικάνικα burger. Ο Χρήστος Λαϊνάς μένει μαζί με τον Coti K σ' εκείνη τη μεριά της μουσικής Αθήνας που δε χρειάζεται να φλυαρούν για το πόσο καλοί μουσικοί είναι και τη σημασία του να είσαι πραγματικά κουλ.Το ξέρεις από πάντα.

Τελικά μέσα σ’ όλη αυτή την αρνητική και μίζερη κατάσταση που επικρατεί, πιστεύεις πραγματικά ότι τελικά.. "Η αγάπη θα λάμψει";
Πιστεύω ότι μόνο στα δύσκολα βλέπουμε και μπορούμε να ξεχωρίσουμε πραγματικά το καλό απ 'το κακό για παράδειγμα. Αν δεν υπήρχε το ένα δεν θα μπορούσαμε να αντιληφθούμε το άλλο.

Μια εικόνα που θυμάσαι από κάθε κομμάτι του δίσκου:
Η θλίψη το βράδυ: Βράδυ πολύ αργά στο δωμάτιο μου “παίζοντας” με το πικ απ και το old trusty EMU sampler μου.

Η αγάπη θα λάμψει: Ενθουσιασμένος ο αδελφός μου μπαίνει στο studio και με ρωτάει τι είναι αυτό που ακούγεται!

Το τραγούδι του δάσους: Μεσημέρι στο δωμάτιο μου εγώ, το πικ απ,το EMU και το vocoder μου.

Στο κάμπινγκ: Ο αδελφός μου και εγώ στο κάμπινγκ της Καλογριάς πολλά χρόνια πριν με μια κιθάρα και μια μελωδικά χειροκροτούμενοι από οικογένεια Γάλλων πίσω από νωπές κρεμασμένες πετσέτες.

Ηλιαχτίδα: MPC δανεικό sampler και εγώ κλεισμένος για ακόμη μια φορά στο δωμάτιο μου “γράφοντας” κανονικά τον ξάδελφο μου που έχει έρθει να με δει μετά από πολύ καιρό!

Σύνορα: Καλοκαίρι, Σαρωνίδα στο σπίτι των γονιών μου με απίστευτη θέα τον Σαρωνικό και το ηλιοβασίλεμα μαγειρεύω πίνω κρασί και γράφω μουσική.

Η περιπλάνηση: Μεθυσμένοι εγώ και η κοπέλα μου τότε γράφουμε φωνητικά για αυτό το κομμάτι.

Ανεμώνες : Jay Dilla για πάντα!

Μέρος δεύτερο: Αιφνιδιάζω τον Coti και μιά απλή επίσκεψη στο σπίτι του καταλήγει στο studio παίζοντας ο ίδιος εντελώς ανορθόδοξα κόντρα μπάσο.

Τι κρατάς από την μίνι καλοκαιρινή περιοδεία στην Αμερική με τους The Mess with Julia;
Η Αμερική είναι μία πολύ όμορφη χώρα και ιδιαίτερα το Maine θα έλεγα... Ατελείωτες ώρες μέσα στο βαν με πράγματα που είναι έτοιμα να μας πλακώσουν, Τάρανδος στην μέση ενός επαρχιακού δρόμου με τα πόδια του βουτηγμένα στην πάχνη, 3:00 το βράδυ σε κίτς καζίνο στο Κονέκτικατ δίπλα μου στον κουλοχέρη Γιαπωνέζος 70 χρονών με σωληνάκια στην μύτη καθισμένος σε αναπηρικό καροτσάκι με μπουκάλες οξυγόνου, live στο Brooklyn. Πανέμορφη Φιλαδέλφεια και σκαλιά του Rocky, Ουρανοξύστες..και φυσικά Burger για πάντα και μόνο...είναι δυνατόν; Kαι όμως είναι!

Ποιο ήταν το πιο γοητευτικό πράγμα στον τρόπο που φτιάχνονταν οι μουσικές των 90’s που δεν θα το ζήσουν ποτέ εκείνες των 00’s;
Κάθε εποχή κρύβει και τις δικές της ομορφιές που δεν φαίνονται απαραίτητα την στιγμή που συμβαίνουν. Θέλω να πω ότι και τώρα δημιουργούνται όμορφοι δίσκοι από ωραίους ανθρώπους σε ωραίο κλίμα. Ίσως αυτό που έχει γίνει πολύ βαρετό είναι το mainstream το οποίο έχει καταντήσει φτηνό supermarket που προσπαθεί με κάθε χυδαίο τρόπο να σε πείσει για το αντίθετο με διαφόρων ειδών προσφορές και φανταχτερά περιτυλίγματα. Επίσης θα ήθελα να βλέπω πιο συχνά νέους ανθρώπους να απαρνιούνται “δεδομένα ¨για τους καιρούς μας “τερτίπια” της αγοράς του στυλ talent shows και άλλα τέτοια αστεία. Κανένα talent show δεν γεννάει καλλιτέχνες, διασκεδαστές ίσως...πόσο μάλλον καλή μουσική.

Μαζί με τους υπόλοιπους (διάσπαρτους στο εξωτερικό)Ονειροπαγίδα ετοιμάζετε καινούριο άλμπουμ. Υπάρχουν σχέδια για επιστροφή της μπάντας;
Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για πραγματική επιστροφή αλλά σίγουρα για έναν καινούργιο δίσκο ο οποίος δεν είναι μακριά στο να τελειώσει. Υπολογίζω ότι το φθινόπωρο θα έχετε νέα μας.

Με τι ακριβώς ασχολείται η "Onefingermusic" που έχετε με τον Coti Κ;
Η “Onefingermusic” είναι μια εταιρεία που παράγει μουσική για διαφημιστικά στην τηλεόραση για ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, παραγωγές δίσκων και γενικότερα θα έλεγα οτιδήποτε έχει σχέση με τον ήχο.

Το βίντεo κλιπ (ξένο ή ελληνικό) με την ωραιότερη ιστορία;
Daft Punk “Around the world”. Κάθε χαρακτήρας του χορευτικού μιμείται κινησιολογικά κάποιο όργανο του track! Δεν υπάρχει πιο όμορφη ιστορία από αυτήν κατά την γνώμη μου.

Θα έδινες ποτέ κομμάτι σε πολιτική καμπάνια;
χα.. καλό!



*Ψάξε, ψάξε και θα τον βρεις:

-Στα δισκάδικα και στα Online ράφια της Inner Ear με το άλμπουμ "Η αγάπη θα λάμψει"

-Στη facebook σελίδα του

Κική Παπαδοπούλου