Φιντέ Κιοκσάλ: «Ευχαριστώ κε Πλέσσα»

02.04.2012
Μια αιθέρια φωνή από το Αιγαίο, εκλεκτοί καλεσμένοι και μελωδίες από την Tουρκία και την Ελλάδα γίνονται ένα εκρηκτικό χαρμάνι, την Πέμπτη 5 Απριλίου, στη σκηνή του πολυχώρου Passport στον Πειραιά.

H Fide Köksal (Φιντέ Κιοκσάλ) μετά την επιτυχημένη συνεργασία της με τον μεγάλο συνθέτη Μίμη Πλέσσα στο album «Bridges», μάς δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε την πλούσια Τουρκική και Ελληνική μουσική κληρονομιά παρουσιάζοντας τα καινούργια της τραγούδια σε δικούς της στίχους και μουσική από τους Νίκο Κυπουργό, Γιώτη Κιουρτσόγλου, Fide Köksal, Markosyan, Μίμη Πλέσσα, Νάσο Σωπύλη, Ζωή Τηγανούρια.

Η Fide Köksal γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σμύρνη. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, ενώ παράλληλα παρακολουθούσε μαθήματα μουσικής στην Ακαδημία των Τεχνών Müjdat Gezen. Το 2004 συνέχισε τις σπουδές της στο Istanbul University Conservatory στο τμήμα του Μουσικού Θεάτρου και το 2006 ήρθε στην Ελλάδα όπου, παράλληλα με την καριέρα της στο τραγούδι, συμμετείχε στην τηλεοπτική σειρά «Ματωμένα Xώματα», όπου συνεργάστηκε με το Γιώργο Νταλάρα και τραγούδησε δύο τραγούδια του Βασίλη Δημητρίου, σε δικούς της στίχους.

Το 2010, σε συνεργασία με τον Μίμη Πλέσσα, κυκλοφόρησε το πρώτο της CD με τίτλο «Bridges», βασισμένο σε υπέροχες μελωδίες του συνθέτη και στίχους αποδομένους στην Τούρκικη γλώσσα ενώ μέσα στο 2012 αναμένεται να κυκλοφορήσει η νέα της δουλειά με μουσική δική της και των Μίμη Πλέσσα, Νίκου Κυπουργού, Γιώτη Κιουρτσόγλου, Νάσου Σωπύλη, Ζωής Τηγανούργια, και άλλων και στίχους της Fide.

Μια αξιαγάπητη ύπαρξη, η Φιντέ απάντησε σε μερικές ερωτήσεις μας πριν από την εμφάνισή της στο Passport...


e-go.gr: Ήρθες στην Ελλάδα για το «Fame Story» και παρέμεινες. Πες μας τι σε τράβηξε, αλλά και τι αντιπάθησες, σε αυτή τη χώρα.

Ήρθα στην Ελλάδα τελείως αναπάντεχα στη ζωή μου και ήταν μια περιπέτεια. Ήταν έκπληξη το γεγονός ότι αποφάσισα να μείνω, και μέσα στα έξι χρόνια που τραγουδώ γνώρισα φοβερούς μουσικούς, έκανα δυνατές φιλίες και ταξίδεψα πολύ για συναυλίες. Γνωρίζοντας την ελληνική κουλτούρα καλύτερα, κατάλαβα πόσο μοιάζουμε οι Έλληνες και οι Τούρκοι και πόσο φιλικοί είναι οι δύο λαοί. Μου άρεσε αυτό και δεν ήταν πολύ δύσκολο για μένα να συνηθίσω τη ζωή στην Ελλάδα. Ποτέ δεν αισθάνθηκα ξένη, και δεν μπορώ να βρω κάτι να σας πω που με ενοχλεί τόσο πολύ. Ίσως γιατί είμαι τόσο πολύ συγκεντρωμένη στο τραγούδι και τη σύνθεση και είμαι πραγματικά ευχαριστημένη με όλα όσα κάνω, ώστε μπορώ να ανεχθώ τις δυσκολίες που έρχονται στο δρόμο μου.

e-go.gr: Πώς προέκυψε αυτή η μουσική συνάντηση της τούρκικης με την ελληνική μουσική στο ρεπερτόριό σου; Μιλούν και τα δύο είδη στην καρδιά σου;

Όταν πρωτοήρθα στην Ελλάδα, δεν ήξερα τη γλώσσα, ούτε τόσα πολλά για την ελληνική μουσική και παράδοση. Έμαθα ελληνικά σε 6 μήνες και μόλις άρχισα να καταλαβαίνει τους ελληνικούς στίχους και τη μουσική, άρχισα να αντιλαμβάνομαι τις ομοιότητες που έχουμε σας λαοί... και τώρα πια απολαμβάνω να τραγουδώ και ελληνικά και τουρκικά εξίσου.

e-go.gr: Γεννήθηκες στη μυθική Σμύρνη. Τι αναμνήσεις έχεις από τη γενέτειρά σου;

Την οικογένειά μου που ακόμα ζει εκεί, την παιδική μου ηλικία, τα σχολικά χρόνια, φίλοι, το φαγητό της μαμάς και της γιαγιάς μου. Τη θέρμη και την ασφάλεια του να βρίσκεσαι κοντά σε οικογένεια και καλούς φίλους.

e-go.gr: Πώς σου φαίνεται η ελληνική σύγχρονη μουσική. Και ποιους καλλιτέχνες θαυμάζεις;

Έχω υπάρξει πολύ τυχερή και συνεργάστηκα με μεγάλους Έλληνες καλλιτέχνες, και φυσικά μου αρέσει και η εναλλακτική ελληνική μουσική σκηνή. Μια και το στιλ μου περιλαμβάνει και μοντέρνα και παραδοσιακά στοιχεία, θα μπορούσα να συνεργαστώ με πολλούς καλλιτέχνες από πολλά είδη.


e-go.gr: Πώς ήταν η «χημεία» σας με τον μεγάλο συνθέτη μας, Μίμη Πλέσσα, με τον οποίο συνεργαστήκατε για το άλμπουμ «Bridges»;

Όταν γνώρισα τον Μίμη Πλέσσα, περίμενα έναν πολύ σοβαρό και απόμακρο καλλιτέχνη, και βρήκα αντιθέτως έναν φιλικό και ζεστό άνθρωπο. Μου έδωσε την έγκρισή του και τη στήριξή του στο να γράψω τουρκικούς στίχους στα πολύ γνωστά και επιτυχημένα κομμάτια του. Ήταν πάντα γεμάτος ιδέες και ενέργεια κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων και έμαθα πολλά δουλεύοντας μαζί του. Είχα αξέχαστες στιγμές στις κοινές εμφανίσεις μας, τραγουδώντας τα κομμάτια του στο πιάνο. Το να γράφεις κομμάτια και να είσαι ερμηνευτής ενός τέτοιου σημαντικού συνθέτη είναι προνόμιο και τιμή για εμένα. Ευχαριστώ κε Πλέσσα.

e-go.gr: Τι θα ακούσουμε στην εμφάνισή σου στο PassPort?

Θα ακούσετε πολλά νέα κομμάτια από το νέο άλμπουμ μου, αλλά και τραγούδια από το «Bridges». Για το νέο μου άλμπουμ έχω γράψει στίχους στα τουρκικά, ελληνικά και αγγλικά σε μουσική: Μίμη Πλέσσα, Νίκου Κυπουργού, Γιώτη Κιουρτσόγλου, Ζωής Τηγανούρια, Armenak Markosyan, Dogan Sovuksu, Νάσου Σωπύλη και δικής μου.


e-go.gr: Τι πιστεύετε για τους διαγωνισμούς τραγουδιού; Θα συμμετείχες σε έναν διαγωνισμό όπως π.χ. η Eurovision;

Οι διαγωνισμοί τραγουδιού είναι καλοί για να δίνουν κίνητρο στους καλλιτέχνες να δημιουργούν νέα κομμάτια και να προωθούν τη δουλειά τους. Η Eurovision, από την άλλη, είναι περισσότερο ένα τηλεοπτικό σόου, το οποίο πιστεύω ότι δεν ταιριάζει και δεν αντιπροσωπεύει το στιλ που υπηρετώ…

e-go.gr: Σου αρέσουν οι ζωντανές εμφανίσεις;

Λατρεύω τις ζωντανές εμφανίσεις, τα live. Η επαφή και η ανταλλαγή ενέργειας με το κοινό δεν συγκρίνεται με τίποτε άλλο. Ακόμα και όταν δεν καταλαβαίνουν τους στίχους, μπορώ να δω στα μάτια τους, τη χαρά, τη λύπη, τον ενθουσιασμό και καμιά φορά τη μελαγχολία … αυτό σημαίνει ότι η μουσική δεν έχει σύνορα!



e-go.gr: Τι θα λέγατε για τους Έλληνες αυτές τις δύσκολες πολιτικά-οικονομικά στιγμές;


Τι μπορώ να πω; Δεν είναι η θέση μου τέτοια ώστε να δίνω συμβουλές, αλλά είναι καλό πιστεύω να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να το δείχνουμε στις εκλογές!

e-go.gr: Μελλοντικά βήματα;

Δουλειά… δουλειά… δουλειά :) Θέλω να συνεχίσω να δημιουργώ, να γράφω νέα κομμάτια και να εμφανίζομαι σε όλο τον κόσμο. Όταν θα βρω και λίγο χρόνο θα κάνω κάποιες κινήσεις για… οικογένεια!

Επιμέλεια Χριστίνα Τσατσαράγκου