Φεστιβαλ Αθηνών: Καλοκαίρι με Κιμούλη, Αλκίνοο και Σαββόπουλο

05.04.2013
Όλα θα τα δούμε μάλλον στο Φεστιβάλ Αθηνών και πιο συγκεκριμένα στα φετινά Επιδαύρια, καθώς ο Σάκης Ρουβάς «φλερτάρει» έντονα με το ρόλο του Διονύσου στις «Βάκχες», ο Γιώργος Κιμούλης θα υποδυθεί την παιδοκτόνο Μήδεια, ενώ φουστάνι θα φορέσει ο Γιώργος Κωνσταντίνου ως Λυσιστράτη!

Όλα θα τα δούμε μάλλον στο Φεστιβάλ Αθηνών και πιο συγκεκριμένα στα φετινά Επιδαύρια, καθώς ο Σάκης Ρουβάς «φλερτάρει» έντονα με το ρόλο του Διονύσου στις «Βάκχες», ο Γιώργος Κιμούλης θα υποδυθεί την παιδοκτόνο Μήδεια, ενώ φουστάνι θα φορέσει ο Γιώργος Κωνσταντίνου ως Λυσιστράτη!

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Εθνους ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Γιώργος Λούκος, εργάζεται οργανωμένα, συστηματικά και αποτελεσματικά, κάνοντας έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να ολοκληρώσει όσο γίνεται νωρίτερα το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.
Επίδαυρος
Μέχρι τώρα ξέρουμε πως το Εθνικό Θέατρο «κατεβαίνει» στην Επίδαυρο με δύο έργα που δεν παρουσιάζονται συχνά. Ο Αργύρης Ξάφης θα είναι ο Ηρακλής στις «Τραχίνιες» του Σοφοκλή που θα σκηνοθετήσει ο Θωμάς Μοσχόπουλος (στη διανομή και οι Φ. Κομνηνού, Αν. Μάσχα, Κ. Μπερικόπουλος, Α. Καλαϊτζίδου, Γ. Χρυστόμου, Θ. Τοκάκης). Εικοσαμελής ο ανδρικός θίασος του ευριπίδειου «Κύκλωπα» σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου με τον Ν. Καραθάνο στον πρωταγωνιστικό ρόλο (μαζί του οι Ν. Χατζόπουλος, Δ. Πιατάς). Φουστάνι θα φορέσει ο Γιώργος Κωνσταντίνου ως Λυσιστράτη, στην ομώνυμη αριστοφανική κωμωδία, υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα του Σωτήρη Χατζάκη (παραγωγή «Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος»). Ο Γιώργος Κιμούλης θα υποδυθεί τη «Μήδεια» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου, σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα καλλιτεχνικά «στοιχήματα» του καλοκαιριού. Στον αμιγώς ανδρικό θίασο και οι Τ. Νούσιας, Οδ. Παπασπηλιόπουλος.
Ο Διονύσης Σαββόπουλος θα είναι ο σκηνοθέτης (και ο ερμηνευτής της Παράβασης) του αριστοφανικού «Πλούτου», με τον Ν. Κουρή ως Πλούτο και την Αμ. Μουτούση ως Πενία. Μ. Παπαδημητρίου και Χρ. Λούλης κρατούν τους ρόλους του Καρίωνα και του Χρεμύλου, αντίστοιχα. Τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη σκηνοθετεί ο Θοδωρής Αμπαζής, παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, με τις Αν. Κοκκίνου (Εκάβη), Κ. Διδασκάλου (Ελένη), Κ. Καβούνη (Αθηνά). Σημαντική στιγμή των Επιδαυρίων θα είναι η αναβίωση της «Σαμίας» του Μενάνδρου, από τον «Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου», μια παράσταση ιστορική κι από τις καλύτερες της τελευταίας 20ετίας. Η φινετσάτη καθαρεύουσα του Γιάννη Βαρβέρη στη μετάφραση και η σκηνοθεσία της Εύης Γαβριηλίδη θα ξαναφέρουν τον Αλκίνοο Ιωαννίδη στο σημείο της αφετηρίας του: τον ρόλο του Μοσχίωνα, με τον οποίο έκανε το καλλιτεχνικό του ντεμπούτο.
Για την όγδοη παραγωγή, εάν κι εφόσον υπάρξει, τρεις είναι οι επικρατέστερες προτάσεις: η μουσική εκδοχή των «Βακχών», με τον λαμπερό Σάκη Ρουβά στον ρόλο του Διόνυσου (Πενθέας ο Ομ. Πουλάκης), σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη, με ζωντανή μουσική κι «έγχρωμο» χορό. «Αγαμέμνων» του Αισχύλου προτείνει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης, σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη, με τους Μ. Χατζησάββα, Κ. Καραμπέτη, Ν. Ψαρρά. «Ελένη» είναι η συμπαραγωγή των ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας και Αγρινίου, με σκηνοθέτη τον Βασίλη Νικολαΐδη και τους Π. Ζούνη, Αν. Καφετζόπουλο.
Φεστιβάλ Αθηνών
Με άξονα την ελληνική δραματουργία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν και κάποιες ξένες παραγωγές, το Φεστιβάλ Αθηνών, εκτός από την εμβληματική «Πειραιώς 260», ανοίγεται (όπως έχει κάνει με επιτυχία και στο παρελθόν) και σε άλλους χώρους. Ετσι το θεατρόφιλο κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή στο Αίθριο του Μουσείου Μπενάκη, σε σκηνοθεσία Νατάσας Τριανταφύλλη, με τη Λένα Παπαληγούρα στον ομώνυμο ρόλο. Στα παλιά σφαγεία μας οδηγεί η πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση της «Μπιζού ντε Καντ» και του Γιάννη Σκουρλέτη. Ο τελευταίος σκηνοθετεί τη «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη, σε μια παράσταση σε συμπαραγωγή με το «Ιδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη». Στο ρόλο της Στέλλας η Λ. Δροσάκη. Ο Νίκος Χατζόπουλος και ο Ακύλλας Καραζήσης συσκηνοθετούν και πρωταγωνιστούν στο «Ερωτας και ραδιουργία» του Φρίντριχ Σίλερ, που θα ανέβει στην «Πειραιώς 260». Μαζί τους οι Μ. Σκουλά, Χ. Φραγκούλης και Π. Ακλίδη. Σε ρόλο σκηνοθέτη δοκιμάζεται η Μαρία Πρωτόπαππα.
Ο Λευτέρης Βογιατζής πραγματοποιεί ένα παλιό του όνειρο, σκηνοθετεί τον «Οιδίποδα τύραννο» του Σοφοκλή (Γ. Γάλλος, Μ. Σκουλά). Σχεδόν δεδομένη θεωρείται η υπερπαραγωγή «Ιλιάδα» του Στάθη Λιβαθινού με τις 24 ραψωδίες, σε μετάφραση Δ. Μαρωνίτη. Ανάμεσα στις ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσες προτάσεις του Φεστιβάλ είναι το πρότζεκτ του Παντελή Δεντάκη (σε μια ιδέα της Ελίτας Κουνάδη), για το θρυλικό ταξίδι του «Ματαρόα» (τα Χριστούγεννα του 1945 μετέφερε στο Παρίσι περίπου 200 Ελληνες, νέους επιστήμονες και καλλιτέχνες, μακριά από την περιπέτεια του Εμφυλίου, ως υποτρόφους του Γαλλικού Ινστιτούτου). Από τα ισχυρά χαρτιά του αθηναϊκού προγραμματισμού (εφόσον δεν παρουσιαστεί στη Μικρή Επίδαυρο) είναι ο «Κοινός Λόγος» της Ελλης Παπαδημητρίου, σε σκηνοθεσία Β. Θεοδωρόπουλου, με τους Λ. Κονιόρδου, Ελ. Κοκκίδου, Ελ. Ουζουνίδου, Μ. Κατσανδρή και Τ. Παλαιολόγου.
Ηρώδειο
Ο «Ιπτάμενος Ολλανδός» του Ρίχαρντ Βάγκνερ (στο πλαίσιο του έτους Βάγκνερ - 200 χρόνια από τη γέννησή του) που παρουσιάζεται στο Ηρώδειο από την «Εθνική Λυρική Σκηνή» (σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών) είναι η παράσταση που περιμένουν οι φίλοι της όπερας. Τη σκηνοθεσία και τα σκηνικά υπογράφει ο Γιάννης Κόκκος και η μουσική διεύθυνση είναι του Λουκά Καρυτινού (πρεμιέρα, το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου). Τέλος Ιουλίου ανεβαίνει η δεύτερη παραγωγή της ΕΛΣ, η «Μαντάμ Μπατερφλάι» του Τζάκομο Πουτσίνι, σε σκηνοθεσία Ούγκο ντε Ανα (υπέγραφε την περυσινή «Τόσκα»), σε μουσική διεύθυνση Μύρωνα Μιχαηλίδη.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ