Η αστική καλλιγραφία ενός Έλληνα designer!

08.04.2013
Δεν γνωρίζαμε τον όρο «Urban Calligraphy» (Αστική Καλλιγραφία), μέχρι που μάθαμε για τον Έλληνα designer Σίμο Συλαϊδη, και είδαμε το βιντεάκι του για το «THE SKYFALL PROJECT» με μουσικό χαλί την Αντέλ.

Δεν γνωρίζαμε τον όρο «Urban Calligraphy» (Αστική Καλλιγραφία), μέχρι που μάθαμε για τον Έλληνα designer Σίμο Συλαϊδη, και είδαμε το βιντεάκι του για το «THE SKYFALL PROJECT» με μουσικό χαλί την Αντέλ.

Urban Calligraphy είναι ο όρος που περιγράφει την καλλιγραφία σε αστικά, περιαστικά ή και αγροτικά περιβάλλοντα, σε τοπία που θυμίζουν πόλη ή βρίσκονται στο κέντρο μιας μεγάλης πρωτεύουσας. Είναι η καλλιγραφία που ξεφεύγει από τη διαδικασία που απαιτεί μελάνι και χαρτί και "εκθέτει τον εαυτό της" σε δημόσιους χώρους, εγκαταλελειμμένα κτήρια, δρόμους και οποιοδήποτε άλλο location μέσα σε ένα αμιγώς αστικό περιβάλλον, με τη χρήση πρώτων υλών που δεν περνούν καν από το μυαλό σας!

Ο Σίμος Συλαΐδης είναι ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από την "Urban Calligraphy", και είναι η αγάπη του για τα γράμματα ως χαρακτήρες, αλλά και για τα ταξίδια στα πιο τρελά μέρη του πλανήτη, που δημιούργησαν στο μυαλό του το όραμα, το πάθος και την επιθυμία να ανακαλύψει και να διαδώσει αυτή τη νέα και εντελώς ανατρεπτική πλευρά της καλλιγραφίας. Άλλωστε ο ίδιος, έχει ταξιδέψει σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης για να διδαχτεί την καλλιγραφία στο φυσικό της περιβάλλον. Το όραμα του Σίμου για έναν brand new κόσμο της καλλιγραφίας, στηρίζεται στις αρχές της ηρεμίας και της συμμετρίας και στην ουσία πρόκειται για μια πρόταση του ίδιου για μια εκ των έσω αλλαγή του κόσμου. Καμια φορά, το όνειρο ενός ανθρώπου έχει τη δυναμική να κάνει την αλλαγή, και το όνειρο του Σίμου δίνει μια νέα αρχή στη συγκεκριμένη τέχνη, δίνει ζωή σε ένα νέο κίνημα που πλέον μετρά χιλιάδες υποστηρικτές παγκοσμίως.

Who is Who

Ο Σίμος Συλαϊδης (a.k.a. Simon Silaidis) είναι ένας designer, σχεδιαστής, ένα οραματιστής, ένας πρωτοπόρος, που δραστηριοποιείται ενεργά στον χώρο τα τελευταία 12 χρόνια. Θα εντοπίσετε το έργο του σε εγκαταλελειμμένα μέρη, στους δρόμους και τους τοίχους σε Ευρώπη και Ασία. Η αγάπη του για τα γράμματα, τον έσπρωξε στη δημιούργία του δικού του στυλ καλλιγραφίας και στη συνέχεια τον έβγαλε στους δρόμους για να πραγματοποιήσει το δικό του Urban Calligraphy project. Το στυλ του είναι ένα mix από δυτική, ασιατική και αραβική καλλιγραφία. Ο Σίμος, αναδυκνύει εγκαταλελειμμένα αστικά περιβάλλοντα, δημιουργώντας επάνω τους (σε τοίχους, δάπεδα κ.ο.κ) αστικά αριστουργήματα με τη χρήση του δικού του προσωπικού στυλ. Όταν δημιουργεί στο στούντιο, ο Σίμος χρησιμοποιεί μελάνι και bamboo pens (γραφίδες από μπαμπού), όταν όμως βγαίνει έξω, οι βούρτσες και οι τεράστιες σκούπες αποτελούν τις πρώτες του ύλες. Η απήχησή του στα social media είναι πρωτοφανής, ενδεικτικά αναφέρουμε πως τα posts του μετρούν χιλιάδες likes από τις πρώτες κιόλας ώρες που ανεβαίνουν σε Facebook ή instagram. (Circle of life: 17600 likes, Viva La Revolution: 21.800 likes, Salvation: 15.430 likes, Lifeline: 18.463 likes, Silence: 16.412 likes)

THE SKYFALL PROJECT

Ζώντας σε μια ανέλπιδη εποχή, ο Simon βρίσκει λόγο να ελπίζει με το Skyfall και δημιουργεί ένα εντυπωσιακό βίντεο, για να μας παρουσιάσει τη μαγεία της αστικής καλλιγραφίας. Η Καλλιγραφία του τον οδηγεί από τους αιθέρες σε μια ελεύθερη πτώση στα αστικά περιβάλλοντα που πρέπει να επιβιώσουμε. Με έναν αγνό και μαγικό τρόπο καταφέρνει να μας παγιδεύσει στον κόσμο των γραμμάτων του, προσδοκώντας να μεταφέρει το μήνυμα της αλλαγής και της ελπίδας. "Αυτό είναι το τέλος, κράτησε την αναπνοή σου και μέτρησε μέχρι το δέκα, νοιώσε τη γη να γυρνά κι έπειτα άκουσε την καρδιά μου να εκρήγνυται", Adele.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ: