Πρεμιέρα με μήνυμα Γιάλομ στην ΔΕΘ

16.05.2013
Με ένα μήνυμα -μέσω skype- του καθηγητή Ψυχιατρικής και συγγραφέα, Ιρβιν Γιάλομ, όχι όμως και του ιστορικού Μαρκ Μαζάουερ, που την τελευταία στιγμή ακύρωσε την εμφάνισή του, εγκαινιάζεται την Πέμπτη 16 Μαίου η 10η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, στους χώρους της Διεθνούς Εκθεσης.

Με ένα μήνυμα -μέσω skype- του καθηγητή Ψυχιατρικής και συγγραφέα, Ιρβιν Γιάλομ, όχι όμως και του ιστορικού Μαρκ Μαζάουερ, που την τελευταία στιγμή ακύρωσε την εμφάνισή του, εγκαινιάζεται την Πέμπτη 16 Μαίου η 10η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, στους χώρους της Διεθνούς Εκθεσης.
Ο Γιάλομ θα στείλει το μήνυμά του στη διάρκεια της τελετής εγκαινίων αργά το απόγευμα, ενώ δεν θα γίνει η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα την ανεξιθρησκεία, που είχε προαναγγείλει με τυμπανοκρουσίες ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας, πριν από λίγο καιρό και στην οποία θα συμμετείχε τόσο ο Αμερικανός ψυχίατρος όσο και ο Μαζάουερ.
Από σήμερα και μέχρι την Κυριακή πάνω από 200 εκδοτικοί οίκοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό δίνουν ραντεβού στα περίπτερα της ΔΕΘ, μαζί με πολιτιστικούς οργανισμούς και πνευματικούς φορείς, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει 170 εκδηλώσεις με τη συμμετοχή περίπου 100 Ελλήνων και 30 ξένων συγγραφέων.
Εννιά Βρετανοί συγγραφείς
Τιμώμενη χώρα η Βρετανία, που στέλνει στη Θεσσαλονίκη εννιά σημαντικούς συγγραφείς, ανάμεσά τους η Βικτόρια Χίσλοπ, ο Τζόναθαν Κόου, η Ρέιτσελ Κασκ, ο Μάικλ Αρντίτι, η Σούζαν Τζόινσον κ.ά. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη Βρετανία, το Κ.Θ.Β.Ε. παρουσιάζει τη θεατρική δράση «Love or Nothing» σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου. Πρόκειται για μια σκηνική σύνθεση με αποσπάσματα από θεατρικά έργα του Σαίξπηρ, με κοινό θεματικό άξονα τη διαπραγμάτευση του έρωτα.
Με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Καβάφη, η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου διοργανώνει ένα ειδικό θεματικό αφιέρωμα για τον αλεξανδρινό ποιητή, το οποίο περιλαμβάνει συζητήσεις, στρογγυλά τραπέζια, μουσική βραδιά, προβολή ντοκιμαντέρ, αλλά και έκθεση με ανέκδοτο υλικό και προσωπικά του αντικείμενα, ενώ για τον Καβάφη θα μιλήσει -μεταξύ άλλων- ο Αιγύπτιος μεταφραστής του, αντιπρύτανης του πανεπιστημίου του Καΐρου, Χάμντι Ιμπραχίμ.
Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών - Ιδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη του Α.Π.Θ., τιμά τον κλασικό φιλόλογο και ελληνιστή, Δημήτρη Μαρωνίτη, την Κυριακή το μεσημέρι στο περίπτερο 13, σε μια εκδήλωση που θα κλείσει με θεατρική ανάγνωση αποσπασμάτων από τη μετάφρασή του στην «Οδύσσεια».
Για δεύτερη χρονιά φέτος η ΔΕΒΘ φιλοξενεί το Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Ποίησης, που διοργανώνει η Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων. Στο 2ο Διαβαλκανικό Φεστιβάλ συμμετέχουν ποιητές από 9 βαλκανικές χώρες, ενώ την Ελλάδα εκπροσωπούν οι: Σπ. Βρεττός, Δ. Καρατζάς, Η. Νικοπούλου, Μ. Πρατικάκης, Κλ. Σωτηριάδου. Στην καθιερωμένη Παιδική Γωνιά, που επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες παιδιά, θα γίνουν 55 εκδηλώσεις (παρουσιάσεις βιβλίων, συναντήσεις, θεατρικά και εικαστικά δρώμενα), από εκδοτικούς οίκους και συνεργαζόμενους φορείς, με την παρουσία 35 συγγραφέων και εικονογράφων, αλλά και 5 σεμινάρια για δασκάλους, γονείς και φοιτητές.
Από τις άλλες εκδηλώσεις ξεχωρίζει ένα στρογγυλό τραπέζι-σεμινάριο Κινέζων και Ελλήνων εκδοτών, που οργανώνει η Γενική Διεύθυνση Τύπου και Εκδόσεων Κίνας με τη συμμετοχή 10 κρατικών στελεχών και περίπου 40 Κινέζων εκδοτών, με στόχο την προώθηση των ελληνο-κινεζικών εκδοτικών ανταλλαγών.