Λεπτό προς λεπτό ο Τελικός της Eurovision!

19.05.2013
Στην ώρα του ξεκίνησε και ο Μεγάλος Τελικός της EUROVISION που διοργανώνεται για 58η χρονιά και φέτος φιλοξενείται στο Μάλμε της Σουηδίας, μετά την περσινή νίκη της Loreen που κέρδισε τις καρδιές της Ευρώπης με το Euphoria και με ιστορικό ρεκόρ από 12άρια!

Στην έναρξη βλέπουμε μία κάμπια να μεταμορφώνεται σε πεταλούδα και να ξεκινά το ταξίδι της από το Μπακού, όπου έγινε η Eurovision του 2012, για να φτάσει στο Μάλμε.

Η αυλαία ανοιγει με παρέλαση των χωρών με τη σειρά εμφάνισής του στον διαγωνισμό. Οι εκπρόσωποι των χωρών περπάτησαν πάνω σε μία γέφυρα, η οποία είναι προσομοίωση της γέφυρας που ενώνει τη Δανία με τη Σουηδία. Μουσικό χαλί στην παρέλαση, ο ύμνος για τον διαγωνισμό που έγραψαν τα μέλη των ABBA, Benny Anderson και Björn Ulvaeus, σε συνεργασία με τον καταξιωμένο dj και παραγωγό Avicii.

Η ΝΕΤ μεταδίδει απευθείας τον Τελικό, σε σχολιασμό της Μαρίας Κοζάκου και του Γιώργου Καπουτζίδη. Επιπλέον ο τελικός μεταδίδεται σε εικόνα υψηλής ευκρίνειας (High Definition) από την ERT HD, δορυφορικά από την ERTworld, ραδιοφωνικά από το Πρώτο και το Δεύτερο Πρόγραμμα, τη «Φωνή της Ελλάδας», το «ΦΙΛΙΑ» και τους 19 Περιφερειακούς Σταθμούς της Ε.ΡΑ.

Βασική παρουσιάστρια η Πέτρα Μέντε, μία εξαιρετικά δημοφιλής παρουσιάστρια, η καλύτερη μάλιστα για πολλούς παρουσιάστρια που εχει περάσει απο τη Eurovision!

Για δέκατη συνεχόμενη φορά, από το 2004 που διοργανώθηκε ημιτελική βραδιά στο πλαίσιο του Διαγωνισμού Τραγουδιού της EUROVISION, η Ελλάδα είναι στον Μεγάλο Τελικό. Φέτος μετά από απόφαση των αρμόδιων -και όχι μετά απο κλήρωση- θα εμφανιστεί στην 21η θέση.

Πώς ψηφίζουμε:

Στον Τελικό οι Έλληνες φίλοι του Διαγωνισμού έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν όποιο τραγούδι επιθυμούν, εκτός από τη συμμετοχή της χώρας μας. Οι τηλεθεατές μπορούν να ψηφίσουν έως 20 φορές το τραγούδι της επιλογής τους, καλώντας στο 9011199ΧΧ (προσθέτοντας τα δύο τελευταία νούμερα που αντιστοιχούν στη σειρά εμφάνισης των χωρών τη βραδιά του Δεύτερου Ημιτελικού) ή στέλνοντας με γραπτό μήνυμα (SMS) στο 19559 με τον κωδικό της χώρας. Η χρέωση για κάθε τηλεφωνική κλήση είναι 0,61 ευρώ και για κάθε SMS 0,615 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Επίσης, για πρώτη φορά φέτος μπορούν να ψηφίσουν με τη χρήση πιστωτικής κάρτας και με τις ίδιες χρεώσεις, μέσα από την ειδική εφαρμογή για συσκευές ios και android "Eurovision Song Contest – The Official App", που μπορούν να κατεβάσουν δωρεάν από την επίσημη ιστοσελίδα του Διαγωνισμού, στη διεύθυνση www.eurovision.tv/static/app/index.html.
Οι τηλεθεατές μπορούν να ψηφίσουν αμέσως μετά την παρουσίαση των τραγουδιών, σε χρονικό διάστημα που θα ανακοινωθεί από τους παρουσιαστές.

Και ξεκινάμε:
Πρώτη στη σκηνή η Γαλλία με την Amandine Bourgeois με το L'enfer Et Moi. Η Γαλλία ως μία απο τις big 5, δηλαδή τις χώρες που ίδρυσαν τον διαγωνισμό, δεν συμμετείχε σε κανένα Ημιτελικό, αλλά πέρασε απευθείας στον Τελικό. Ως χώρα έχει κερδίσει πέντε φορές, τελευταία φορά όμως το 1977. Η Amandine Bourgeois, που ονειρευόταν ένα ντουέτο με τη Whitney Houston, είναι η νικήτρια του γαλλικού Super Idol.

Λιθουανία δεύτερη με τον Andrius Pojavis, νικητή από τον Α' Ημιτελικό, που τραγουδάει από τα 5 του χρόνια. Something ερμηνεύει ο Andrius που μοιράζει το χρόνο του μεταξύ Ιταλίας και Λιθουανίας.

Τρίτη η Μολδαβία με την Aliona Moon και το O Mie. Η Aliona έκανε πέρυσι φωνητικά στον φετινό της πιανίστα... κατά τα άλλα, είναι η τραγουδίστρια με τη φούστα που μεγαλώνει, μακραίνει, φωτίζει, φλέγεται...

Η gay friendly Krista Siegfrids από τη Φινλανδία στη σκηνή, που παρακαλάει τη φίλη της να την παντρευτεί... Marry Me, τραγουδάει, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στο φινλανδικό Κοινοβούλιο που απαγόρεψε τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Η Ισπανία παίρνει τη σκυτάλη με τους ESDM και το Contigo Hasta El Final (With You Until The End), η οποία Ισπανία μέχρι πριν την έναρξη του Τελικού ήταν τελευταία στα προγνωστικά με απόδοση γύρω στο 500. Είναι η πρώτη χώρα που κέρδισε δύο συνεχόμενες φορές τη Eurovision, το '68 και το '69, αλλά απο τοτε δεν έχει ξανακερδίσει ποτέ.

Για το Βέλγιο ο 18χρονος Roberto Bellarosa με το Love Kills. Ο Roberto είναι ο νικητής του The Voice της χώρας του. Oσο για τη Eurovision, παρόλο που το κομμάτι δεν ήταν στα φαβορί, κατάφερε να προκριθεί στον Τελικό.

Η Εσθονία παρουσιάζει την Birgit που τραγουδάει το Et Uus Saaks Alguse. Pop Idol στην χώρα της, τραγουδίστρια της χρονιάς και πρωταγωνίστρια στη Μελωδία της Ευτυχίας, η Birgit θεωρεί ότι το σημαντικότερο που της συμβαίνει είναι η εγκυμοσύνη της, και το γεγονός ότι σε 5 μήνες θα γίνει μαμά... (και καλά κάνει!)

Η Λευκορωσία φέρνει στη σκηνή την Alyona Lanskaya με το Solayoh. Η Alyona είχε κερδίσει και πέρυσι τον εθνικό τελικό, αλλά είχε ακυρωθεί λόγω καταγγελιών για νοθεία και έτσι προσπάθησε και φέτος... και τα κατάφερε.

NEWS ALERT: Ο Ηλίας Κόζας, μόλις ανέβασε στο λογαριασμό του στο facebook το εξής μήνυμα: "Πάμε για το τελευταίο τσιγάρο...!!!! Κοιτάξτε να το απολαύσετε όσο κι εμείς...!!!! τα κεφάλια πάνω τώρα...!!!"

Μάλτα με το Tommorow από τον Gianluca, που άφησε για λίγο τη ρουτίνα του νοσοκομείου που εργάζεται (είναι χειρούργος) και ήρθε να τραγουδήσει μπροστά σε εκατομμύρια τηλεθεατές... Η Μάλτα δεν έχει κερδίσει ποτέ τον διαγωνισμό.

Η Ρωσία έχει σειρά, που σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιέυθηκε νωρίτερα, είναι και η χώρα που θα κερδίσει τον διαγωνισμό, όπως συμπεραίνεται από προχωρημένους αλγόριθμούς και υπερ-μαθηματικά του καθηγητή Μοριακής Γενετικής Derek Gatherer... (για να δούμε). Η δημοσιογράφος Dina Garipova (νικήτρια του ρωσικού The Voice) τραγουδάει What If, ένα κομμάτι ρωσο-σουηδικής συνεργασίας.

H Γερμανία με τη Natali Horler με το project των Cascada ανεβαίνει στη σκηνή με το Glorious... 5 δίσκοι και πωλήσεις πάνω από 20 εκατομμύρια αντιτυπα παγκοσμίως. Σε μας η Horler έγινε γνωστή πριν λιγες μέρες με την ανακάλυψη της γυμνής της φωτογράφησης για λογαριασμό του Playboy πριν δύο χρόνια.

Αρμενία με οικολογική συνειδηση. Lonely Planet τραγουδούν οι Dorians, που σχηματίστηκαν to 2008. Το 2009 κέρδισαν το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου καλλιτέχνη στα μουσικά βραβεία της Ρωσίας.

Να και το outsider μας... Η Ολλανδία με τη φωνάρα (θα το λέμε μέχρι τελικής πτώσης) της 38χρονης Anouk (9 βραβεία Εdison (τα Ολλανδικά Grammy) και 2 βραβεία MTV), που άλλοι λατρεύουν κι άλλοι απορούν τι της βρίσκουμε... Birds και μια ερμηνεία ό,τι πρέπει για μουσική επένδυση ταινίας, όχι στο σινεμά όμως - ζωντανά στη σκηνή της Eurovision...

H Ρουμανία φέρνει τον Cezar σε λίγο απο δράκουλα και λίγο από όπερα να ερμηνεύει It's My Life. Με βραβείο από τη Μουσική Ακαδημία Giuseppe Verde του Μιλάνο ο κόντρα τενόρος Cezar εκπροσωπεί τη Ρουμανία, χώρα που έχει στο ιστορικό της δύο πέμπτες θέσεις.

NEWS ALERT: Οι αποδόσεις αυτή τη στιγμή, 23.12:
Ανέβηκε στην τρίτη θέση η Ρωσία και στην έκτη η Ελλάδα, ενώ η Δανία και η Νορβηγία παραμένουν στις δύο πρώτες θέσεις.


Το βαρύ πυροβολικό για τη συνέχεια. Η Μεγάλη Βρετανία φέρνει στη σκηνή τη Bonnie Tyler που φιλοδοξεί με το Believe In Me να κατακτήσει για έκτη φορά την πρώτη θέση. Αυτή τη στιγμή πάντως τα προγνωστικά τη θέλουν στη 16η θέση με απόδοση 70.

Η οικοδέσποινα Σουηδία με τον Robin Stjernberg και το You. Το 2006 ο Robin κέρδισε τον διαγωνισμό ταλέντων στο Μάλμε και έγινε μέλος του γκρουπ What's Up. H Σουηδία έχει βγει 5 φορές πρώτη και 2 φορές τελευταία.

Ουγγαρία με τον ByeAlex και το Kedvesem (Zoohacker Remix) στη συνέχεια. Η Ουγγαρία μετράει 11 συμμετοχές, ενώ η καλύτερη θέση που έχει κατακτήσει είναι η 4η το 1994. Το κομμάτι βρέθηκε σχεδόν τυχαία στον τελικό, αφού οι άνθρωποι της δισκογραφικής εταιρείας του τραγουδιστή έστειλαν τη συμμετοχή χωρίς καν να του το πουν εκ των προτέρων.

Η Δανία, το απόλυτο φαβορί, ανεβάζει στη σκηνή την πριγκίπισσα Emmelie de Forest που ερμηνεύει ξυπόλυτη το Only Teardrops. Η Εmmelie ξεκίνησε να τραγουδάει στα 9 της χρόνια. Η Δανία με 42 συμμετοχές, έχει κερδίσει δύο φορές (1963 και 2000). Θα κερδίσει άραγε και τρίτη?

Ισλανδία με τον Eythor Ingi και το Ég Á Líf. Ο πρωταγωνιστής του Jesus Christ Superstar τραγουδάει πως είναι ζωντανός...
Είναι η 26η συμμετοχή της χώρας, χωρίς να έχει κερδίσει ποτέ, με καλύτερη θέση τη 2η το 2009.

NEWS ALERT: Η Δέσποινα Βανδή στέλνει από το τουίτερ της, τη θετική της ενέργεια στην Ελλάδα, ενώ ο Κωνσταντίνος Χριστοφόρου θεωρεί μεγάλο συν γι αυτή τη Eurovision τη συμμετοχή της Bonnie Tyler.

Η έκπληξη των τελευταίων ημερών. Το Αζερμπαϊτζάν μας λέει Hold Me με τον Farid Mammadov. Σε μουσική του Δημήτρη Κοντοπουλου και σκηνοθεσία του Φωκά Ευαγγελινού, ο Farid παλεύει με τον εαυτό του σε ένα δρώμενο που εκτυλίσσεται εντός και εκτός κουτιού...

Koza Mostra feat. Agathon Iakovidis με το Alcohol Is Free στην 21η θέση!
Η πιο κεφάτη παρέα του διαγωνισμού είναι στη σκηνή. Μουσική του Ηλία Κόζα και στίχοι του Στάθη Παχίδη. Σκηνική παρουσία από τη Μαρία Λυραράκη και ... Ska, συρτάκι, μπαγλαμάς, φούστες, μουστάκι... όλα στη σκηνή! Καλή μας επιτυχία!!!

Ουκρανία. Ενα ακόμη φαβορί για φέτος. Η καλλιγραμη Zlata Ognevich ερμηνεύει Gravity.
Εντεκα συμμετοχές για την Ουκρανία στην ιστορία του διαγωνισμού με μία πρωτιά το 2004 με την αξέχαστη (!) Ρουσλάνα που έκλεψε τη νίκη από τον Σάκη! (όχι που δε θα αναφέραμε τον Σάκη!)

Ο 24χρονος Ιταλός Marco Mengoni τραγουδάει L'Essenziale. Το τραγούδι είναι και αυτό που νίκησε στον διαγωνισμό του Σαν Ρέμο. Η Ιταλία έχει 38 συμμετοχές και 2 πρωτιές, το 1964 και το 1990. Ο Marco Mengoni είναι ο πρώτος ιταλός τραγουδιστής που κέρδισε το βραβείο Best European Act στα ευρωπαϊκά MTV Music Awards.

Ο 24χρονος Ιταλός Marco Mengoni τραγουδάει L'Essenziale. Το τραγούδι είναι και αυτό που νίκησε στον διαγωνισμό του Σαν Ρέμο. Η Ιταλία έχει 38 συμμετοχές και 2 πρωτιές, το 1964 και το 1990. Ο Marco Mengoni είναι ο πρώτος ιταλός τραγουδιστής που κέρδισε το βραβείο Best European Act στα ευρωπαϊκά MTV Music Awards.
Ο 24χρονος Ιταλός Marco Mengoni τραγουδάει L'Essenziale. Το τραγούδι είναι και αυτό που νίκησε στον διαγωνισμό του Σαν Ρέμο. Η Ιταλία έχει 38 συμμετοχές και 2 πρωτιές, το 1964 και το 1990. Ο Marco Mengoni είναι ο πρώτος Ιταλός τραγουδιστής που κέρδισε το βραβείο Best European Act στα ευρωπαϊκά MTV Music Awards.

H Nορβηγία με την Margaret Berger μας ταϊζει αγάπη... I Feed You My Love. 3 νίκες συνολικά, αλλά και τις περισσότερες τελευταίες θέσεις μετράει η Νορβηγία... έντεκα στον αριθμό!

Γεωργία με τους Nodi Tatishvili & Sophie Gelovani και το Waterfall. Η Γεωργία μετράει μόλις 6 συμμετοχές, ενώ τους περισσότερους πόντους της δίνει στην Ουκρανία. Συνθέτης του τραγουδιού, ο Thomas G:Son, συνθέτης του Euphoria που κέρδισε πέρυσι.

Για το τέλος η πολυνίκης του θεσμού (7 φορές πρώτη) Ιρλανδία. Η χώρα των ρεκόρ, εκτός από τις πρωτιές μετράει: όλες τις νίκες με μπαλάντα, 4 δεύτερες θέσεις, 18 φορές στην πεντάδα και έχει τις περισσότερες συμμετοχές στο διαγωνισμό (47). Ο Ryan Dolan ερμηνεύει το Only Love Survives.

NEWS ALERT: (23.59)Λίγα λεπτά πριν κλείσουν οι αποδόσεις για τον νικητή της διοργάνωσης, η κατάταξη είναι:
Δανία, Νορβηγία, Ουκρανία, Ρωσία, Αζερμπαίτζάν και η Ελλάδα στην έκτη θέση.

NEWS ALERT: (00.00) @twitter :
Χρήστος Δάντης: Μπράβο ρε Κόζα, συγχαρητήρια και στην Ιταλία για το τεράστιο τραγούδι και τον εξαιρετικό τραουδιστή!
Δέσποινα Βανδή: Ελλάδα, Νορβηγία, Δανία, Αζερμπαίτζάν! Αγαπώ!

Εν τω μεταξύ... ξεκίνησε η ψηφοφορία!

Και όσο τα εκατομμύρια τηλεθεατών ψηφίζουν, η Loreen είναι στη σκηνή για να τραγουδήσει τρία κομμάτια, μεταξύ των οποίων φυσικά και το Euphoria!

12.20 η ψηφοφορία έληξε. Τα αποτελέσματα έχουν διαμορφωθεί...

Highlight της βραδυάς, η μοναδική ζωντανή ερμηνεία του The Winner Takes It All από τη Sarah Dawn Finer.

Ωρα να μάθουμε κι εμείς τις ψήφους:

Οι βαθμοί στην Ελλάδα και τα 8άρια, 10άρια και 12άρια που δόθηκαν είναι:

1. Σαν Μαρίνο: 8 στη Γαλλία, 10 στη Μάλτα, 12 στην Ελλάδα
2. Σουηδία: 8 στην Ολλανδία, 10 στη Δανία, 12 στη Νορβηγία
3. Αλβανία: 8 στην Ουγγαρία, 10 στην Ελλάδα, 12 στην Ιταλία
4. Ολλανδία: 1 στην Ελλάδα, 8 στη Μάλτα, 10 στη Δανία, 12 στο Βέλγιο
5. Αυστρία: 7 στην Ελλάδα, 8 στην Ολλανδία, 10 στην Ιταλία, 12 στο Αζερμπαϊτζάν
6. Ηνωμένο Βασίλειο: 8 στην Ελλάδα, 10 στη Ρωσία, 12 στη Δανία
7. Ισραήλ: 2 στην Ελλάδα, 8 στη Δανία, 10 στην Ουκρανία, 12 στο Αζερμπαϊτζάν
8. Σερβία: 8 στη Ρωσία, 10 στην Ουκρανία, 12 στη Δανία
9. Ουκρανία: 8 στη Μολδαβία, 10 στο Αζερμπαϊτζάν, 12 στη Λευκορωσία
10. Ουγγαρία: 1 στην Ελλάδα, 8 στη Μάλτα, 10 στη Δανία, 12 στο Αζερμπαϊτζάν
11. Ρουμανία: 7 στην Ελλάδα, 8 στη Νορβηγία, 10 στο Αζερμπαϊτζάν, 12 στη Μολδαβία
12. Μολδαβία: 8 στο Αζερμπαϊτζάν, 10 στη Ρουμανία, 12 στην Ουκρανία
13. Αζερμπαϊτζάν: 4 στην Ελλάδα, 8 στη Μάλτα, 10 στη Γεωργία, 12 στην Ουκρανία
14. Νορβηγία: 5 στην Ελλάδα, 8 στην Ολλανδία, 10 στη Μάλτα, 12 στη Σουηδία
15. Αρμενία: 8 στην Ελλάδα, 10 στη Γεωργία, 12 στην Ουκρανία
16. Ιταλία: 7 στην Ελλάδα, 8 στη Νορβηγία, 10 στη Μάλτα, 12 στη Δανία
17. Φινλανδία: 1 στην Ελλάδα, 8 στην Ολλανδία, 10 στην Ουγγαρία, 12 στη Νορβηγία
18. Ισπανία: 8 στη Δανία, 10 στην Ουκρανία, 12 στην Ιταλία
19. Λευκορωσία: 6 στην Ελλάδα, 8 στη Ρωσία, 10 στο Αζερμπαϊτζάν, 12 στην Ουκρανία
20. Λετονία: 1 στην Ελλάδα, 8 στη Νορβηγία, 10 στην Εσθονία, 12 στη Ρωσία
21. Βουλγαρία: 7 στην Ελλάδα, 8 στην Αρμενία, 10 στην Ουκρανία, 12 στο Αζερμπαϊτζάν
22. Βέλγιο: 2 στην Ελλάδα, 8 στην Ουκρανία, 10 στη Δανία, 12 στην Ολλανδία
23. Ρωσία: 8 στο Βέλγιο, 10 στην Ελλάδα, 12 στο Αζερμπαϊτζάν
24. Μάλτα: 4 στην Ελλάδα, 8 στην Ιταλία, 10 στην Ουκρανία, 12 στο Αζερμπαϊτζάν
25. Εσθονία: 8 στη Δανία, 10 στην Ουκρανία, 12 στη Ρωσία
26. Γερμανία: 6 στην Ελλάδα, 8 στην Ισλανδία, 10 στη Δανία, 12 στην Ουγγαρία
27. Ισλανδία: 8 στην Ολλανδία, 10 στη Νορβηγία, 12 στη Δανία
28. Γαλλία: 8 στο Αζερμπαϊτζάν, 10 στην Ιταλία, 12 στη Δανία
29. Ελλάδα: 8 στην Ουκρανία, 10 στη Ρουμανία, 12 στο Αζερμπαϊτζάν
30. Ιρλανδία: 8 στην Ουκρανία, 10 στη Ρωσία, 12 στη Δανία
31. Δανία: 6 στην Ελλάδα, 8 στη Σουηδία, 10 στην Ολλανδία, 12 στη Νορβηγία
32. Μαυροβούνιο: 8 στην Ελλάδα, 10 στη Δανία, 12 στο Αζερμπαϊτζάν
33. Σλοβενία: 8 στην Ιταλία, 10 στη Ρωσία, 12 στη Δανία
34. Γεωργία: 8 στην Ουκρανία, 10 στην Αρμενία, 12 στο Αζερμπαϊτζάν
35. ΠΓΔΜ: 4 στην Ελλάδα, 8 στη Νορβηγία, 10 στην Ιταλία, 12 στη Δανία

Εχουμε νικητή! Η Δανία θα φιλοξενήσει του χρόνου τον 59o διαγωνισμό της Eurovision!

36. Κύπρος: 8 στο Αζερμπαϊτζάν, 10 στην Ουκρανία, 12 στην Ελλάδα
37. Κροατία: 5 στην Ελλάδα, 8 στην Ιταλία, 10 στη Δανία, 12 στην Ουκρανία
38. Ελβετία: 8 στην Ελλάδα, 10 στην Ουγγαρία, 12 στην Ιταλία
39. Λιθουανία: 8 στη Γεωργία, 10 στην Ουκρανια, 12 στο Αζερμπαϊτζάν

Ε.Σ.