Η Ελένη Ψυχούλη μαγειρεύει του καλού καιρού

20.05.2013
Οι µέρες του καλοκαιριού σε ένα µικρό χωριό του Πηλίου, πλάι στη θάλασσα. Η δηµοσιογράφος Ελένη Ψυχούλη φωτογραφίζεται, µαγειρεύει και διηγείται τις διακοπές στο πατρογονικό εξοχικό, χωρίς µακιγιάζ και χωρίς στάιλινγκ.

Οι µέρες του καλοκαιριού σε ένα µικρό χωριό του Πηλίου, πλάι στη θάλασσα. Η δηµοσιογράφος Ελένη Ψυχούλη φωτογραφίζεται, µαγειρεύει και διηγείται τις διακοπές στο πατρογονικό εξοχικό, χωρίς µακιγιάζ και χωρίς στάιλινγκ.
Ένα οδοιπορικό στα µποστάνια, στα παλιά κουζινάκια, στα τραπεζώµατα και τις συνταγές, στις βόλτες στο βουνό και τη θάλασσα που γεµίζουν την κατσαρόλα µε τις παραμελημένες νοστιµιές της άγριας φύσης. Όλη η ζωή της λιτότητας και της απλής ευτυχίας, που αποτυπώνει το χρώµα και το φως του ελληνικού Αυγούστου, όπως το είδε ο φακός του Μάκου και όπως το σχεδίασε ο Αλέξανδρος Ψυχούλης, σε ένα βιβλίο-ιστορία µιας παρέας που διαβάζεται σαν άλµπουµ διακοπών και τρώγεται σαν ένα ταψί γεµιστά, µε ντοµάτες κοµµένες κατευθείαν από το µποστάνι.
Η Ελένη Ψυχούλη γεννήθηκε το 1963 στον Βόλο. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Πανεπιστήµιο της Αθήνας, σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου και κλασικό πιάνο στο Εθνικό Ωδείο και στην Ecole Normale του Παρισιού. Εργάστηκε για 16 χρόνια ως βοηθός του γλύπτη Τάκη, µε ειδίκευση στις εκδόσεις καταλόγων και τις δηµόσιες σχέσεις. Έζησε για 10 χρόνια στο Παρίσι. Μετέφρασε 10 βιβλία από τα γαλλικά για τις εκδόσεις Λιβάνη. Το 1999 ανέλαβε τη στήλη για το εστιατόριο «Πείνα» του «Symbol», ενθέτου της εφηµερίδας «Επενδυτής». Για 4 χρόνια είχε την ευθύνη της στήλης για το εστιατόριο στο «Κάπα», ένθετο της «Καθηµερινής», και για 4 επίσης χρόνια τη στήλη για το εστιατόριο στο εβδοµαδιαίο «Down-town» της Imako. Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της εφηµερίδας «Πρώτο Θέµα» έγραφε τη στήλη για το εστιατόριο στο κυριακάτικο ένθετο. Επίσης, είχε την ευθύνη των γαστρονοµικών κοµµατιών στο περιοδικό «Blue» της αεροπορικής εταιρείας Aegean και σε όλα τα έντυπα των Ειδικών Εκδόσεων στις εκδόσεις Imako. Εργάστηκε ως συντάκτρια στο «View» της «Καθηµερινής» και στον «Γαστρονόµο» της ίδιας εφηµερίδας, από την αρχή της έκδοσής τους µέχρι τον Νοέµβρη του 2007. Για 5 χρόνια είχε την ευθύνη όλων των γαστρονοµικών κοµµατιών, των γαστρονοµικών ενθέτων και τη στήλη για το εστιατόριο στο περιοδικό «Esquire» των εκδόσεων Imako, καθώς και στο περιοδικό «Nitro». Για 1 χρόνο συνεργάστηκε ως γαστρονοµική συντάκτρια στη free press εφηµερίδα «Lifo». To 2004, εργάστηκαν ως γαστρονοµική συντάκτρια στο περιοδικό «Ευ Ζην». Tα 4 τελευταία χρόνια εργάζεται ως γαστρονοµική συντάκτρια στο περιοδικό «Homme» και στα ειδικά ένθετα της εφηµερίδας «Ηµερησία». Εργάζεται ως ειδική συντάκτρια στο «Βήµα Γκουρµέ» και ως γαστρονοµική συντάκτρια στα περιοδικά «Βηµαγκαζίνο», «V men», τα ταξιδιωτικά ένθετα της εφηµερίδας «Τα Νέα» και του «Μaison & Dé-co-ration» και ως ειδική συνεργάτρια στο πε-ριοδικό «Cook Book», ένθετο του «Έθνους». Συνεργάζεται σε µόνιµη βάση µε το περιοδικό «Olive» µε ειδική στήλη για το εστιατόριο. Το 2009 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο από τις εκδόσεις Φερενίκη µε τίτλο «25 σεφ σε 25 λεπτά». Έχει συνεργαστεί ως µόνιµη συντάκτρια µε τα περιοδικά «Marie Claire», «Maison & Décoration», «Votre Beau-té», «Celebrity», «Pink», «Passport», «Grazia» και «Free». Έχει επίσης προλογίσει βιβλία µε θέµα τη µαγειρική. Έχει συµµετάσχει σε τηλεοπτικές εκποµπές, στο σαββατοκυριακάτικο µαγκαζίνο της ΝΕΤ µε θέµατα γαστρονοµίας το 2005, στη ΝΕΤ και τον ΑΝΤ-1 στη δεκαετία του ’90.Aπό τον Οκτώβρη του 2010 παρουσιάζει και επιµελείται την καθηµερινή εκποµπή του ΣΚΑΪ «Σεφ στον αέρα» και εργάζεται µε πάθος για το site της www.pirouni.gr.
ΙΝFO:
Tίτλος: Η Ελένη Ψυχούλη μαγειρεύει του καλού καιρού
Συγγραφέας: Ελένη Ψυχούλη
ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 19,90€ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΜΑΪΟΣ 2013