Τριήμερη πλατφόρμα νέων δημιουργών στη Στέγη

21.05.2013
Διευρύνοντας και ενισχύοντας τη στήριξή της στη σύγχρονη ελληνική σκηνή, η Στέγη ανοίγει τις πόρτες της σε νέες θεατρικές ομάδες, με την τριήμερη πλατφόρμα νέων δημιουργών Stage, στις 1,2 και 3 Ιουνίου στη Μικρή Σκηνή.

Διευρύνοντας και ενισχύοντας τη στήριξή της στη σύγχρονη ελληνική σκηνή, η Στέγη ανοίγει τις πόρτες της σε νέες θεατρικές ομάδες, με την τριήμερη πλατφόρμα νέων δημιουργών Stage, στις 1,2 και 3 Ιουνίου στη Μικρή Σκηνή.

Η Στέγη προσφέρει χώρο έκφρασης και διαθέτει την υλικοτεχνική υποδομή και τους χώρους της σε νέους δημιουργούς που θέλουν να πειραματιστούν με σύγχρονα καλλιτεχνικά ιδιώματα, στο επίπεδο τόσο της θεατρικής γραφής όσο και της σκηνικής φόρμας. Στο πρώτο Stage θα παρουσιαστούν πέντε προτάσεις από νεοσύστατες ομάδες και πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες. Πρόκειται για ένα νέο θεσμό που θα επαναλαμβάνεται κάθε δύο χρόνια.
H αξιολόγηση και η καλλιτεχνική επιμέλεια της πρώτης πλατφόρμας νέων καλλιτεχνών έγινε από την Stefanie Carp (διευθύντρια Θεάτρου και Χορού του Wiener Festwochen, Βιέννη), σε συνεργασία με την Ιλειάνα Δημάδη (θεατρολόγο - κριτικό θεάτρου), τον Γρηγόρη Ιωαννίδη (κριτικό θεάτρου και επίκουρο καθηγητή του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών), τον Σάββα Πατσαλίδη (κριτικό θεάτρου και καθηγητή στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) και την Κάτια Αρφαρά (θεατρολόγο, καλλιτεχνική υπεύθυνη του τομέα Θεάτρου και Χορού της Στέγης).
***
Πρόγραμμα Stage
Σάββατο 1 Ιουνίου 2013
19:00 Όποιος ερωτεύτηκε. Ερωτεύτηκε.
Μια σκηνική προπαγάνδα σε 13 μικρά διδακτικά κεφάλαια
Κινούμενη ανάμεσα στα όρια της περφόρμανς και της ζωντανής συναυλίας, της εικαστικής εγκατάστασης και της video-art, η ιδιότυπη μουσικοθεατρική παράσταση της Μαριάννας Τζανή σε συνεργασία με τo συγκρότημα των 2L8 εστιάζει στον έρωτα και την πολιτική ως μορφές αντίστασης στους σκοτεινούς καιρούς μας.
Mια άκρως πρωτότυπη παράσταση, στα όρια του θεάτρου και του συναυλιακού live. Πέντε είναι τα κεντρικά πρόσωπα: Εκείνος και Εκείνη, ένα μυστηριώδες τρίτο πρόσωπο και δύο γελωτοποιοί. Ο ερωτικός μύθος συντίθεται και αποσυντίθεται διαρκώς μέσω της διάδρασης των προσώπων με τους μουσικούς της παράστασης.
Ιδέα & σύλληψη, Δραματουργική Επεξεργασία, Σκηνοθεσία: Μαριάννα Τζανή
Βοηθός Σκηνοθέτη & Βοηθός Παραγωγής: Nικολέττα Δημοπούλου
Βοηθοί Σκηνοθεσίας: Τάσος Δημητρόπουλος, Μιχάλης Πανάδης
Ζωντανή εκτέλεση μουσικής: 2L8
Φωτισμοί: Μαρία Γοζαδίνου
Κοστούμια: Ελισάβετ Ζαχαράκη
Video Art: Γιώργος Μπουγιούκος
Ερμηνεύουν:
Ηθοποιοί: Τάσος Δημητρόπουλος, Μιχάλης Πανάδης, Μαριάννα Τζανή, Φίλιππος Μαγγιώρος, Ελεάννα Μπαιράμογλου
Μουσικοί: Κώστας Βοζίκης (multi-instrumentalist, φωνή), Ηρακλής Ιωσηφίδης (κοντραμπάσο), Άγγελος Μπουρνάς (ηλεκτρική κιθάρα), Ελισσώ Παπαστρατή (βιολί), Μπάμπης Τσινικοσμάογλου (πιάνο), Δημήτρης Αφεΐδης (ντραμς), Γιάννης Τζέκος (ντραμς, νταούλι)
Παραγωγή/Εκτέλεση Visuals: Γιώργος Παπαιωάννου (frameworks)
22:00 My first tic tac of all your seconds
Περφόρμανς για έναν άνδρα και μια γυναίκα. Εκείνος είναι ηθοποιός, εκείνη χορεύτρια. Είναι ερωτευμένοι. Η ανάγκη τους να συναντηθούν φαντάζει σαν το πιο λογικό «θέλω» σε έναν παράλογο κόσμο.
Η παράσταση αποτελεί ένα σχόλιο διαρκείας, βασισμένο στην ιδέα μιας ωρολογιακής βόμβας που, ενώ την ακούμε να χτυπάει, ωστόσο νομίζουμε πως δεν θα σκάσει ποτέ. Έχει ως αφετηρία τη σύγχρονη πραγματικότητα της Ελλάδας.
Αμέσως μετά την παρουσίασή της στο Gessneralle Theater της Ζυρίχης, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Let’s Talk About Money, Honey, η παράσταση της Ειρήνης Σουργιαδάκη, με ερμηνευτές τον Κώστα Κορωναίο και τη Σόνια Ντόβα, δίνει το ηχηρό «παρών» της στο Stage της Στέγης.
Σύλληψη, Κείμενο & Σκηνοθεσία: Ειρήνη Σουργιαδάκη
Μετάφραση από ελληνικά σε αγγλικά: Γιάννης Στεφάνου
Σκηνογραφία & Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα
Χορογραφία: Σόνια Ντόβα
Ηχοτοπίο: Βικτώρια Νταρίλα
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Φωνή ανακοίνωσης: Melissa Vetters
Artwork αφίσας: Γιώργος Τσόπανος
Video trailer: Άρης Μπασιάς
Φωτογραφίες: Περικλής Πραβήτας
Επικοινωνία: Άρης Ασπρούλης
Παίζουν: Κώστας Κορωναίος, Σόνια Ντόβα
Κυριακή 2 Ιουνίου 2013
19:00 Με λένε Παναγιώτη και είμαι Σουηδός
(Α΄ μέρος της τριλογίας “Sweet Home Europa” του Στάθη Γραφανάκη)
Πολιτική παράσταση-δοκίμιο (Essay-Theatre) για έναν ηθοποιό, video προβολές με «ειδικούς» από όλο τον κόσμο και εθελοντές. Θέμα της, η μεταναστευτική πολιτική υπό το πρίσμα της ιδιότητας του Ευρωπαίου πολίτη στη μετά-εθνική Ευρώπη σήμερα.
Η παράσταση της νεανικής ομάδας OST καταπιάνεται με ένα θέμα που σπανίως παρουσιάζεται στο θέατρο: την αμηχανία και την ανικανότητα τόσο των ανθρωπιστικών οργανώσεων όσο και, συνολικά, της Ευρώπης να αντιδράσουν επί της ουσίας στο πρόβλημα των μεταναστών και των προσφύγων από τρίτες χώρες. Κεντρικό πρόσωπο της παράστασης είναι ένας νεαρός γιατρός, εργαζόμενος μέχρι πρόσφατα σε διεθνή ανθρωπιστικό οργανισμό. Ο μονόλογος του κεντρικού ήρωα εναλλάσσεται –μέσω μαγνητοσκοπημένων συνεντεύξεων– με διαλόγους του με ειδικούς σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, με μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, καθώς και με κοινωνικούς και πολιτικούς επιστήμονες. Στο πρόσωπό του σκιαγραφείται ο σύγχρονος Ευρωπαίος πολίτης, ο οποίος αναζητά τη νέα του μετά-εθνική πατρίδα. Ένα νέο, γενναίο πολιτικό θέατρο μοιάζει έτσι να προβάλλει.
Από τo OST Ensemble Berlin – Athen
Σκηνοθεσία: Στάθης Γραφανάκης
Ερμηνεία: Γιώργος Καφετζόπουλος
Έρευνα & Δραματουργία: Γιάννης Αμπατζίδης
Μουσική σύνθεση: Τηλέμαχος Μούσας
Επιστημονική σύμβουλος: Έλενα Σιδέρη
Διεύθυνση επιστημονικής έρευνας: Carolin Phillip
Διεύθυνση παραγωγής: Ιφιγένεια Μακρή
Βοηθός σκηνοθέτη: Αφροδίτη Κατερινοπούλου
Κινηματογραφικό συνεργείο μαγνητοσκόπησης συνεντεύξεων:
Διεύθυνση φωτογραφίας: Ευθυμία Γαλάνη
Κάμερα: Γιάννης Καρύδας
Ήχος: Ευθύμης Δεβριάδης
Post-Produktion: Pan Entertainment
22:00 Ιστορία κατεύθυνσης
Πρωτοσέλιδα που συγκλόνισαν το πανελλήνιο αλλά και ειδήσεις που πέρασαν στα ψιλά των εφημερίδων συνθέτουν το ντοκουμενταρίστικο υλικό αυτής της devised παράστασης.
H παράσταση επιδιώκει να συνθέσει ένα μωσαϊκό της χώρας μέσα από τις μικρές και μεγάλες ιστορίες της. Συνδυάζοντας το γελοίο και το φοβερό, το ασήμαντο και το σπουδαίο, το αστείο και το τραγικό, οι τρεις σκηνοθέτες και ερμηνευτές της παράστασης μάς παρουσιάζουν μια δική τους εκδοχή, διαφωτιστική και συγχρόνως διασκεδαστική, της «Ιστορίας κατεύθυνσης», δηλαδή του γνωστού και προαπαιτούμενου για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια μαθήματος της Γ΄ Λυκείου.
Σύλληψη, Σκηνοθεσία & Ερμηνεία: Ηλίας Βογιατζηδάκης, Μυρτώ Πανάγου, Νατάσα Παπανδρέου
Δραματουργία: Παναγιώτα Κωνσταντινάκου
Σκηνικά & Κοστούμια: Ευαγγελία Κατέχη, Λήδα Δοκουμετζίδη
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Βίντεο: Όλγα Μπρούμα
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Λυμπεροπούλου
Βοηθός δραματουργού: Γεωργία Ψυχογυιού
Φωτογραφίες: Μιχάλης Κυριαζίδης
Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013
19:00 Ζωή
«Άντρας και γυναίκα περνούνε χρόνο μαζί», θα μπορούσε να είναι ο υπότιτλος αυτής της άκρως αφαιρετικής περφόρμανς που διερευνά τη συνύπαρξη σε βάθος χρόνου, μέσω μιας σειράς από καθημερινές και φαινομενικά συνηθισμένες στιγμές. Κι όμως, μέσα σε αυτές ίσως τελικά κρύβεται ολόκληρη η ζωή μας.
Το πέρασμα του χρόνου ανάγεται σε βασικό άξονα της παράστασης. Οι αγκυλώσεις, οι φθορές ή τα λυσίματα που επιφέρει ο χρόνος σε ένα σώμα, η αλλαγή στον ήχο που παράγει και στο πώς κοιτάει το άλλο σώμα, στο πώς και πόσο του μιλάει, γίνονται το υλικό που διερευνούν οι συντελεστές της παράστασης.
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Βουδούρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστίνα Μπιρμπίλη Καραλέκα
Παίζουν: Γιώργος Νούσης, Κατερίνα Πατσιάνη
Σχεδιασμός Φωτισμών: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη
21:00 Συζήτηση με τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης και καλλιτεχνικής επιμέλειας της 1ης πλατφόρμας νέων καλλιτεχνών και τους συντελεστές των παραστάσεων.
ΙΝFO:
Πότε: 1 - 3 Ιουνίου 2013
Που: Μικρή Σκηνή Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών
Πάρκινγκ στη Στέγη
Άνετη & οικονομική στάθμευση εντός του κτιρίου της Στέγης
(είσοδος από την οδό Λεοντίου)
Μόνο 5 € / 3 ώρες
Ωράριο λειτουργίας: Δε.–Κυρ. 08:00 – 01:00
Τηλ.: 2130.023.192