Untrained: Η Lucy Guerin στην Πειραιώς

29.05.2013
Έχετε αναρωτηθεί τι είναι αυτό που τελικά μας γοητεύει στις παραστάσεις χορού; Είναι οι αριστοτεχνικά εκτελεσμένες κινήσεις βιρτουόζων επαγγελματιών; Θα μπορούσε να είναι οι ειλικρινείς και φιλότιμες προσπάθειες καθημερινών ανθρώπων που δεν έχουν καμία σχέση με το χορό και καταθέτουν στη σκηνή ό,τι καλύτερο μπορούν;

Έχετε αναρωτηθεί τι είναι αυτό που τελικά μας γοητεύει στις παραστάσεις χορού; Είναι οι αριστοτεχνικά εκτελεσμένες κινήσεις βιρτουόζων επαγγελματιών; Θα μπορούσε να είναι οι ειλικρινείς και φιλότιμες προσπάθειες καθημερινών ανθρώπων που δεν έχουν καμία σχέση με το χορό και καταθέτουν στη σκηνή ό,τι καλύτερο μπορούν;
Είναι ο θαυμασμός του εξαιρετικού και υψηλού ή η συμπάθεια, η ταύτιση και η κατανόηση της προσπάθειας, που μας ευφραίνουν σε μία παράσταση;
Με αυτό το ερώτημα καταπιάνεται η Αυστραλιανή χορογράφος Λούσυ Γκιερέν (Lucy Guerin), που ανοίγει φέτος την αυλαία του Φεστιβάλ Αθηνών, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα την παράσταση Untrained, στις 1 & 2 Ιουνίου, στην Πειραιώς 260.

Στην παράσταση, δύο επαγγελματίες χορευτές και δύο ερασιτέχνες (χωρίς καμία χορευτική προπαίδεια) συνυπάρχουν επί σκηνής προσπαθώντας και οι τέσσερις να διερευνήσουν την ορχηστική τέχνη, ξεκινώντας από το βασικό κινησιολογικό λεξιλόγιο του Χορού και σταδιακά εφαρμόζοντας πιο εξεζητημένες εντολές. Τόσο οι επαγγελματίες, όσο και οι ερασιτέχνες χορευτές, προσπαθούν να μιμηθούν οι μεν τους δε, προκαλώντας ενδιαφέροντα συμπεράσματα στους θεατές που παρακολουθούν μπροστά τους όλα τα στάδια προσέγγισης της τέχνης: από την απολύτως τεχνική και συνειδητή έως την απόλυτα αυθόρμητη.

Η παράσταση, πολλές φορές γίνεται διασκεδαστική (όταν π.χ. οι ερασιτέχνες χορευτές προσπαθούν να μιμηθούν τους επαγγελματίες αλλά και το αντίστροφο), συναρπαστική (όταν π.χ. βιώνει ο θεατής την αφοσίωση των δύο αρχάριων στο σκοπό τους), βαθειά ανθρώπινη, σε κάθε περίπτωση πολύ ενδιαφέρουσα (όταν διανθίζεται με μη χορευτική ακολουθία προσωπικών αφηγήσεων των χορευτών, που συντελεί στο να συνειδητοποιήσει ο θεατής ότι μπροστά του απρόσμενα, αυθόρμητα και σταδιακά ξεδιπλώνονται 4 πορτρέτα διαφορετικών προσωπικοτήτων, που κάθε ένα προσλαμβάνεται από το κοινό, από διαφορετική οπτική και με διαφορετικές απαιτήσεις).

Για την παράσταση, η Guerin πραγματοποιεί συχνά audition, αναζητώντας καθημερινούς ανθρώπους που δεν γνωρίζουν καθόλου χορό και έχουν τη διάθεση να χρωματίσουν χωρίς επιφυλάξεις, με τον προσωπικό τους τόνο, την παράσταση. Όπως η ίδια σημειώνει, οι συντελεστές της αυτοί, σύντομα αντικαθίστανται από άλλους, τη στιγμή που –αναπόφευκτα- χάνουν την αγνότητα του αρχάριου και μυούνται στα μυστικά του χορού.

Το Untrained έχει μία απρόσμενη γοητεία, στην οποία δύσκολα μπορεί κανείς να αντισταθεί. Και έχει σαφείς αναφορές στο μεταμοντέρνο κίνημα που διέτρεξε το χορό στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του 1960, στις παραστάσεις στο Judson Church Hall του Greenwich Village αλλά και στο ντανταϊσμό, καθώς δίνει ρόλο στο «απλό και καθημερινό» σώμα για να διερευνήσει πώς ανταποκρίνεται σε ένα απαιτητικό κινητικό υλικό.


Η γεννημένη στην Αδελαΐδα Lucy Guerin, έχει συνεργαστεί (μεταξύ άλλων) με τους Tere O’Connor και Deborah Hay, έζησε 7 χρόνια στη Νέα Υόρκη και ίδρυσε το 2002 στην Μελβούρνη την ομάδα χορού Lucy Guerin, με σκοπό να πειραματιστεί στη θεματική και εκφραστική του σύγχρονου χορού. Έχει συνεργαστεί με γνωστές Ομάδες στην Αυστραλία και αλλού (Chunky Move, Dance Works Rotterdam, Ricochet και Mikhail Baryshnikov’s White Oak Dance Project κ.α.) και έχει βραβευτεί επανειλημμένως.
Το Untrained έχει παρουσιαστεί στα μεγαλύτερα φεστιβάλ της Αυστραλίας, στο Χονγκ Κόνγκ, στο Ρίο ντε Τζανέιρο, στη Νέα Υόρκη κ.α.


Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Lucy Guerin
Ερμηνεύουν: Ross McCormack, Alisdair Macindoe, Jake Shackleton, Michael Dunbar
Μουσική: Duplo Remote
Παραγωγή/Διεύθυνση σκηνής: Matthew Scott for Megafun



ΙΝFO:
Πότε: 1 & 2 Ιουνίου 2013, 21:00

Που: ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260, Κτίριο H
Ώρα Έναρξης: 21:00
Τιμές εισιτηρίων: 15 € (κανονικό), 10 € (μειωμένο), 5 € (φοιτητικό, άνω 65), 5 € (ανέργων, ΑΜΕΑ)

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
- Τηλεφωνικά με πιστωτική κάρτα & πληροφορίες : 210 32 72 000
- Μέσω Internet www.greekfestival.gr
- Από τα Εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών :
ΚΕΝΤΡΙΚΑ: Πανεπιστημίου 39 (εντός στοάς Πεσμαζόγλου)
Δευτέρα - Παρασκευή 09.00 -17.00 Σάββατο 09.00-15.00
ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ: Δευτέρα - Κυριακή 09.00-14.00 και 18.00 -
21.00
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ: Δευτέρα - Πέμπτη 09.00 - 19.00
Παρασκευή - Σάββατο 09.00 -21.00
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260: Δύο ώρες πριν από την έναρξη της παράστασης.
Εισιτήρια πωλούνται επίσης από τα βιβλιοπωλεία ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ και
τα καταστήματα PUBLIC.

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΜΕΙΩΜΕΝΗΣ ΤΙΜΗΣ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ. Ισχύουν για παιδιά και νέους από 6 έως 18 ετών, φοιτητές, πολύτεκνους, στρατιώτες, άτομα άνω των 65 ετών.
ΜΕΙΩΜΕΝΑ. Ισχύουν για ηθοποιούς, χορογράφους, σκηνοθέτες, θεατρολόγους με ενημερωμένη κάρτα του Σωματείου τους για τις παραστάσεις στους χώρους της Πειραιώς 260.
ΑμεΑ. Ισχύουν για τα άτομα με 67% και άνω αναπηρία καθώς και για ένα συνοδό σε προβλεπόμενες θέσεις με εισιτήριο φοιτητικής τιμής.
ΑΝΕΡΓΩΝ. Ισχύουν για ανέργους με ενημερωμένη κάρτα ΟΑΕΔ για περιορισμένο αριθμό θέσεων.