Η όμορφη Σμύρνη αναβιώνει στην Πειραιώς

30.05.2013
Μία πόλη σύμβολο, η Σμύρνη, γίνεται πρωταγωνίστρια του έργου «Ω Σμύρνη μου, όμορφή μου Izmir», που έρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών από το τουρκικό Θέατρο Πέρα, στις 5 & 6 Ιουνίου 2013, στην Πειραιώς 260 (Η).

Μία πόλη σύμβολο, η Σμύρνη, γίνεται πρωταγωνίστρια του έργου «Ω Σμύρνη μου, όμορφή μου Izmir», που έρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών από το τουρκικό Θέατρο Πέρα, στις 5 & 6 Ιουνίου 2013, στην Πειραιώς 260 (Η).
Το έργο διαδραματίζεται στη Σμύρνη το 1923, ένα χρόνο αφότου η πόλη έχει καεί ολοσχερώς και ενώ έχει τελειώσει η μεγάλη μικρασιατική αναμέτρηση. Τα γεγονότα είναι καταιγιστικά και η ζωή των ανθρώπων που έχει πληγωθεί βαθιά από τους απανωτούς πολέμους και τις εχθροπραξίες, αλλάζει ριζικά.
Η Συνθήκη της Λωζάνης απαιτεί την ανταλλαγή πληθυσμών και αυτό το συγκλονιστικό γεγονός γίνεται η αφορμή για να μεταφερθούμε ως θεατές στην έπαυλη της οικογενείας Βλαστού, μιας ευκατάστατης ελληνικής οικογένειας με ρίζες στην Ανατολία, που εξαναγκάζεται να εγκαταλείψει τη ζωή, την περιουσία και τις αναμνήσεις της για να βρεθεί βιαίως στην Ελλάδα.

Η ιστορία της οικογένειας, είναι ουσιαστικά η ιστορία των Ελλήνων της περιοχής. Αναμνήσεις ενός μεγαλειώδους παρελθόντος, ανθρώπινες απώλειες στους απανωτούς πολέμους και στις εχθροπραξίες, μικρές και μεγαλύτερες τραγωδίες ανθρώπων που υπήρξαν στενά δεμένοι με την οικονομία, την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής.

Παράλληλα, παρακολουθούμε τις ζωές των Τούρκων, που είναι μάρτυρες των ίδιων ιστορικών γεγονότων, που τα έχουν ζήσει από τη δική τους σκοπιά, με τις δικές τους απώλειες και τη δική τους συναισθηματική φόρτιση.

Η πρότερη αρμονική συνύπαρξη των εθνών έχει δώσει τη θέση της στις συγκρούσεις, στην απόλυτη οδύνη, στα ματαιωμένα όνειρα. Και η Σμύρνη, από αμάλγαμα διαφορετικών πολιτισμών, εθνικοτήτων, θρησκειών, γίνεται το σύμβολο της διάψευσης.
Τουρκικά και ελληνικά τραγούδια που ερμηνεύονται επί σκηνής ως μέρος της δραματικής πλοκής, αποδεικνύουν και υπογραμμίζουν τη σχέση μεταξύ των δύο πολιτισμών και την αλληλεπίδραση των ανθρώπων, που για τόσους αιώνες έζησαν στενά.


Το Θέατρο Πέρα ιδρύθηκε την περίοδο 2000 – 2001, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Νεσρίν Καζάνκαγια (Nesrin Kazankaya) και δραστηριοποιείται στην Κωνσταντινούπολη. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, έχει συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ και περιοδεύει ανά τον κόσμο. Η Νεσρίν Καζάνκαγια είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης, διδάσκει θέατρο, είναι μεταφράστρια και θεατρικός συγγραφέας. Έχει υπάρξει Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Κρατικού Θεάτρου Κωνσταντινούπολης και είναι μόνιμο μέλος του Κρατικού Θεάτρου Τουρκίας.




Σκηνοθεσία: Νεσρίν Καζάνκαγια
Βοηθός σκηνοθέτη: Ζεϊνέπ Οζντέν
Δραματουργία: Σαφάκ Ερουγιάρ
Σκηνικά: Μπασάκ Οζντογάν
Κοστούμια: Φατμά Οζτούρκ
Φωτισμοί: Ζεϊνέπ Οζντέν

Ερμηνεύουν
Αϊσάν Σουμερτζάν, Μουχάμμετ Ουζουνέρ, Νεσρίν Καζάνκαγια, Ντέφνε Χαλμάν / Μπασάκ Μεσέ, Εμρέ Τσακμάν, Ντογάν Ακντογάν, Λίντα Τσαντίρ, Ιλκέρ Γιγέν, Σελίν Σεβντάρ, Ασίρ Άκκαγια

INFO:
Διάρκεια: 2:10’

Πότε: 5 & 6 Ιουνίου 2013, 21:00

Που: Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260, Κτίριο H
Ώρα Έναρξης: 21:00
Έναρξη προπώλησης: 20 Μαΐου
Τιμές εισιτηρίων: 20 € (κανονικό), 15 € (μειωμένο), 10 € (φοιτητικό, άνω 65), 5 € (ανέργων, ΑΜΕΑ)

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
- Τηλεφωνικά με πιστωτική κάρτα & πληροφορίες : 210 32 72 000
- Μέσω Internet www.greekfestival.gr
- Από τα Εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών :
ΚΕΝΤΡΙΚΑ: Πανεπιστημίου 39 (εντός στοάς Πεσμαζόγλου)
Δευτέρα - Παρασκευή 09.00 -17.00 Σάββατο 09.00-15.00
ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ: Δευτέρα - Κυριακή 09.00-14.00 και 18.00 -
21.00
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ: Δευτέρα - Πέμπτη 09.00 - 19.00
Παρασκευή - Σάββατο 09.00 -21.00
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260: Δύο ώρες πριν από την έναρξη της παράστασης.
Εισιτήρια πωλούνται επίσης από τα βιβλιοπωλεία ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ και
τα καταστήματα PUBLIC.

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΜΕΙΩΜΕΝΗΣ ΤΙΜΗΣ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ. Ισχύουν για παιδιά και νέους από 6 έως 18 ετών, φοιτητές, πολύτεκνους, στρατιώτες, άτομα άνω των 65 ετών.
ΜΕΙΩΜΕΝΑ. Ισχύουν για ηθοποιούς, χορογράφους, σκηνοθέτες, θεατρολόγους με ενημερωμένη κάρτα του Σωματείου τους για τις παραστάσεις στους χώρους της Πειραιώς 260.
ΑμεΑ. Ισχύουν για τα άτομα με 67% και άνω αναπηρία καθώς και για ένα συνοδό σε προβλεπόμενες θέσεις με εισιτήριο φοιτητικής τιμής.
ΑΝΕΡΓΩΝ. Ισχύουν για ανέργους με ενημερωμένη κάρτα ΟΑΕΔ για περιορισμένο αριθμό θέσεων.