Σκιές σε... άκρως προσωπικές στιγμές

11.06.2013
Στο οπτικοασκουστικό έργο/ εγκατάσταση της Μαρίας Μιτζάλη, το μπάνιο ως κοινή καθημερινή πρακτική της ζωής, αποτελεί έναν ύμνο στο ανθρώπινο σώμα, αναδεικνύοντας τη σχέση μαζί του αλλά και το φθαρτό και πεπερασμένο χαρακτήρά του.

Στο οπτικοασκουστικό έργο/ εγκατάσταση της Μαρίας Μιτζάλη, το μπάνιο ως κοινή καθημερινή πρακτική της ζωής, αποτελεί έναν ύμνο στο ανθρώπινο σώμα, αναδεικνύοντας τη σχέση μαζί του αλλά και το φθαρτό και πεπερασμένο χαρακτήρά του.

Στο έργο αυτό, μία σειρά ατόμων επέτρεψαν στη καλλιτέχνη και εικαστικό Μαρία Μιτζάλη να τους αποτυπώσει μέσα από το φακό της στις προσωπικές τους στιγμές- στιγμές τόσο κοινές βιωματικά για όλους μα και τόσο προσωπικές ταυτόχρονά.

Το έργο δίνει έμφαση στο σώμα ως μάρτυρα του ορίου της ανθρώπινης ύπαρξης και συνδέει την έννοια του μπάνιου με στιγμές απομόνωσης από το σύνολο, που το καθιστά χωρο περισυλλογής και ενδοσκόπησης. Αβίαστα κάτω από το ντους χωρις φόβο, χωρίς ντροπή και χώρις τύψεις έρχεται μια μικρη στιγμή αυτογνωσίας που δεν ειναι άλλο από εξαγνισμός και συμφιλίωση με αυτό που απορρίπτουμε, αυτο που διώχνουμε, αυτο που ο Γιουνγκ χαρακτήρισε ως Σκιά.

Το έργο αυτό σχεδιάστηκε και παρουσιάστηκε αρχικά ως In Situ εγκατάσταση στα Λουτρα Παράδεισος (Μπεϋ Χαμάμ) στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης το 2012. Το έργο βρίσκεται αυτή τη φορά στο κέντρο της Αθήνας με στόχο να προσεγγίσει διαφορετικό κοινό στα πλαίσια της περιήγησής του και σκοπό τη δημιουργία ενός χώρου στο κέντρο της πόλης της Αθήνας αφιερωμένου σε αυτή την ιδιωτική "ιεροτελεστία".

Ο τόπος πραγματοποίησης του έργου επιλέχθηκε με μεγάλη προσοχή.Ο ίδιος ο θεατής καλείται όχι μόνο να παρακολουθήσει το έργο αλλά να το εντάξει στο σύνθετο και πολύμορφο ψηφιδωτού του αθηναϊκού κέντρου με όλες τις αντιθέσεις, τα οξύμωρα μέσα από τα οποία συντίθεται, αλλά και να κατανοήσει το έργο σε συνάρτηση με τον χώρο πραγματοποίησής του δίνοντας όμως όλη τη προσοχή και το βάρος στο άτομο, σε καθένα από εμάς όπως ακρθώς συμβαίνει και στο έργο που είναι ανθρωπομορφικό και λιτό.

Συντελεστές έργου:
Ιδέα, εκτέλεση, δημιουργία: Μαρία Μιτζάλη (http://mariamitzali.com/atonement/)
Τεχνική διεύθυνση παραγωγής: 2monochannels (www.2monochannels.com)
Τεχνικός σχεδιασμός: Ηρακλής Λαμπρόπουλος, Γιώργος Λαμπρόπουλος
Editing: Αλέξης Κανάκης
Ειδικές κατασκευές (για το In situ εργο στη Θεσσαλονίκη): Δημήτρης Σταματάκης
Προγραμματισμός: Βασίλης Μπούκης
Πρωτότυπη μουσική: Σπύρος Μοσχούτης (www.spyrosmoschoutis.com)

Μοντάζ προωθητικού βίντεο: Νίκος Πάστρας (www.nikospastras.com)
Επίβλεψη περιοδείας-προώθησης & πωλήσεων: Αλέξανδρος Βρεττός
(www.connectcp.org/AlexandrosVrettos)
Kαλλιτεχνική σύμβουλος και επικοινωνία : Eύα Κέκου

INFO:
Εξιλέωση της Σκιάς | Shadow Atonement : Οπτικο-ακουστική εγκατάσταση Μαρία Μιτζάλη
Τεχνικός σχεδιασμός-παραγωγή: 2monochannels
Μουσική: Σπύρος Μοσχούτης
Χώρος πραγματοποίησης έργου: Κέντρο ελληνικής παράδοσης, Μητροπόλεως 59 - Στοά Πανδρόσου 36, Μοναστηράκι

Εγκαίνια: 11 Ιουνίου, 21:30
Το έργο θα πραγματοποιηθεί στη ταράτσα του καφενείου
"Η ωραία Ελλάς", είσοδος μέσα από το καφενείο το διάστημα 11-16 Ιουνίου βραδινές ώρες.
Ωρες λειτουργίας 21:00-23:30