Βικτωρία Ταγκούλη: Η ανάγκη για δημιουργία δεν έχει... κρίση

28.01.2014
Το «Τετράδιο» είναι η νέα, ξεχωριστή συναυλιακή πρόταση που έχουν ετοιμάσει η Βικτωρία Ταγκούλη με τον συνθέτη Χρίστο Θεοδώρου, με βασικό άξονα το ομώνυμο άλμπουμ «Τετράδιο», σε μουσική Χρίστου Θεοδώρου και στίχους Μιχάλη Γελασάκη.

Το «Τετράδιο» είναι η νέα, ξεχωριστή συναυλιακή πρόταση που έχουν ετοιμάσει η Βικτωρία Ταγκούλη με τον συνθέτη Χρίστο Θεοδώρου, με βασικό άξονα το ομώνυμο άλμπουμ «Τετράδιο», σε μουσική Χρίστου Θεοδώρου και στίχους Μιχάλη Γελασάκη.

Οι σελίδες αυτού του συναυλιακού «Τετραδίου» κρύβουν αρκετές συγκινήσεις: τα σκηνοθετικά ευρήματα του Γιώργου Σαχίνη και τις καινούργιες εκπληκτικές διασκευές μεγάλων τραγουδιών, που δηλώνουν με σαφήνεια το καλλιτεχνικό στίγμα της ξεχωριστής αυτής ερμηνεύτριας.

Τη Βικτωρία συνοδεύει επί σκηνής το γυναικείο κουαρτέτο εγχόρδων Piu Mosso Quartet, η Ευφροσύνη Τσαρουχά στο κοντραμπάσο ενώ στο πιάνο, το μεταλλόφωνο και τα κρουστά, ο σταθερός συνεργάτης της Βικτωρίας Ταγκούλη, συνθέτης Χρίστος Θεοδώρου.

Στο πλαίσιο των εμφανίσεών της, η Βικτωρία βρήκε λίγο χρόνο να απαντήσει στις ερωτήσεις μας για το νέο της μουσικό εγχείρημα:

e-go: Νέο άλμπουμ με τίτλο «Τετράδιο», που κυκλοφόρησε από τη Phonograph. Τι συγκινήσεις κρύβουν οι "σελίδες" του και ποιες είναι οι κύριες διαφορές του από τις προηγούμενες δουλειές σας;

Όλη η διαδικασία της δημιουργίας του δίσκου είχε πολλές συγκινήσεις – και η στιγμή που πρωτάκουσα τα τραγούδια στην πιάνο- φωνή εκδοχή τους και αργότερα στο στούντιο όταν μπήκαμε να ηχογραφήσουμε όλοι μαζί, εγώ, ο Χρίστος Θεοδώρου στο πιάνο και το κουαρτέτο. Η κυριότερη διαφορά του από τους προηγούμενους δίσκους βρίσκεται κυρίως στην ενορχήστρωση. Εδώ χρησιμοποιήσαμε φυσικά όργανα και καθόλου ηλεκτρισμό.

e-go: Ποια τραγούδια - σε τίτλους- είναι τα αγαπημένα σας από το Τετράδιο και γιατί;

Με δυσκολία θα μπορούσα να ξεχωρίσω - τις «Διαπιστώσεις», τη «Βραδινή έξοδο», το «Αποτύπωμα» και την «Αγκαλιά». Οι «Διαπιστώσεις» με εκφράζουν πολύ αυτή την περίοδο στιχουργικά. Τα υπόλοιπα είναι από τα πολύ αγαπημένα μου.


e-go. Ποιες προσωπικότητες της μουσικής σκηνής σάς έχουν επηρεάσει κατά τη διάρκεια των χρόνων;

Δεν νιώθω να έχω επηρεαστεί από κάποιον. Μου αρέσει να ακούω πολλά είδη μουσικής και να παρακολουθώ καλλιτέχνες και μέσα από όλα αυτά, διαμορφώνω τη δική μου αισθητική.


e-go. Πώς είναι η συνύπαρξη στη σκηνή με το γυναικείο κουαρτέτο εγχόρδων Piu Mosso Quartet;

Υπέροχη! Έχουμε ταιριάξει απόλυτα επάνω στη σκηνή. Είναι τέσσερα πολύ ταλαντούχα κορίτσια και νιώθω πολύ τυχερή που τις γνώρισα και συνεργάζομαι μαζί τους.

e-go. Έχετε κάποιο αγαπημένο άκουσμα/καλλιτέχνη αυτή την εποχή;

Ακούω αρκετά ξένη μουσική, για παράδειγμα Leonard Cohen, Rufus Wainwright, Nora Jones και κλασική μουσική.

e-go. Αισθάνεστε ότι έχει αλλάξει η ψυχολογία του θεατή, λόγω της κρίσης; Έχει δυσκολέψει και η δική σας έμπνευση λόγω των κοινωνικών συνθηκών;

Σίγουρα η ψυχολογία του κόσμου είναι αλλαγμένη λόγω της δύσκολης κατάστασης που περνάμε. Η ανάγκη όμως για δημιουργία, δεν επηρεάζεται από καμία κρίση και κανέναν οικονομικό παράγοντα. Ο άνθρωπος που έχει μέσα του την ανάγκη να δημιουργήσει, βρίσκει πάντα τρόπους να το κάνει, γιατί δεν είναι θέμα επιλογής αλλά ύπαρξης.

e-go. Έχει και θετικά στοιχεία (ίσως) η κρίση;

Φυσικά και έχει. Πρώτα πρώτα αναθεωρούμε πράγματα που είχαμε δεδομένα. Επειδή τίποτα δεν είναι πια σίγουρο, τολμάμε περισσότερο να ακολουθήσουμε τα όνειρα μας.

e-go. Το διαδίκτυο έχει αλλάζει τον τρόπο που προωθείτε τα τραγούδια σας;

Το διαδίκτυο αποτελεί πολύ σημαντικό μέσο επικοινωνίας, με μεγάλη δύναμη, γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να διαφημίσουμε και να προωθήσουμε τη δουλειά μας πιο εύκολα απ’ ότι παλιότερα.


e-go. Τι θα συμβουλεύατε σε έναν νέο δημιουργό που θέλει να ξεκινήσει να γράφει το δικό του «τετράδιο» στη σημερινή ελληνική μουσική σκηνή.

Να ακούσει την καρδιά του και το κάνει χωρίς κανέναν ενδοιασμό.

e-go. Επόμενα σχέδια;

Τα άμεσα σχέδιά μας είναι: στις 31 Ιανουαρίου παίζουμε στη Σπάρτη στο Veil café bistro, στις 16 Φεβρουαρίου στο Passport στον Πειραιά και στις 23 Φεβρουαρίου και 2 Μαρτίου στην Κόκκινη Σβούρα στο Χαλάνδρι.

Χριστίνα Τσατσαράγκου

[email protected]