Εύα Κοτανίδη: Μια παράσταση γένους θηλυκού

18.02.2014
Την τελευταία φορά που την είδαμε στο θέατρο ήταν μία από τις υπέροχες ηρωίδες του Σάκη Σερέφα στο "Θα σε πάρει ο δρόμος" κι έδωσε μία από τις καλύτερες της ερμηνείες. Πάντα διακριτική και δυναμική είναι μία από τις πιο συμπαθείς ηθοποιούς της γενιάς της.

Την τελευταία φορά που την είδαμε στο θέατρο ήταν μία από τις υπέροχες ηρωίδες του Σάκη Σερέφα στο "Θα σε πάρει ο δρόμος" κι έδωσε μία από τις καλύτερες της ερμηνείες. Πάντα διακριτική και δυναμική είναι μία από τις πιο συμπαθείς ηθοποιούς της γενιάς της.

Η Eύα Κοτανίδη αυτή την περίοδο πρωταγωνιστεί στην παράσταση "Woman" η οποία στηρίχθηκε σε δική της ιδέα και ύστερα από προσωπική έρευνα δύο χρόνων έγραψαν το κείμενο μαζί με τον Γιώργο Κοτανίδη και τον Μάνο Καρατζογιάννη κάνοντας μια αναδρομή για την πορεία της Γυναίκας μέχρι σήμερα και η τελική διαμόρφωση έγινε από όλη την ομάδα.

Χωρίς καμία διάθεση για φεμινιστικές υπερβολές και μια συμβατική προσέγγιση της θέσης της στη σύγχρονη κοινωνία έφτιαξαν μία παράσταση αφιερωμένη σ' εκείνη που ο James Brown έχει πει πως It's a man's world, this is a man's world but it wouldn't be nothing without a woman or a girl. Οι παρακάτω γραμμές είναι οι απαντήσεις στην e-go ανάκριση.

Ποιες ήταν οι πρώτες σκέψεις και οι παγίδες που θέλατε να αποφύγετε όταν αρχίσατε να φτιάχνετε το "Woman";
Προσπαθήσαμε να αποφύγουμε να κάνουμε μια παράσταση για το φεμινιστικό κίνημα, μια παράσταση που να περιορίζεται θεματολογικά στον αγώνα της γυναίκας για την ισότητα. Η παράσταση αγγίζει πολλά άλλα θέματα πέραν αυτού. Επίσης το να κάνουμε ένα θεατρικό ντοκιμαντέρ.

Οι συγγραφείς του αρχικού κειμένου είστε μια γυναίκα και δύο άντρες. Ποιες είναι οι διαφορές στην οπτική σας;
Η τελική διαμόρφωση του κειμένου ανήκει σε όλη την ομάδα συνεργατών, άντρες και γυναίκες, που παθιάστηκαν όλοι το ίδιο με το θέμα κι έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό κι όλη τους τη δημιουργικότητα. Ήμουν τυχερή που κατά τη διάρκεια της αρχικής διαμόρφωσης είχα τον Μάνο Κατατζογιάννη και το Γιώργο Κοτανίδη πάνω από το κείμενο γιατί εκείνοι ήταν πιο αντικειμενικοί από μένα και με βοήθησαν να επιλέξω με πιο συγκεκριμένη οπτική. Ο τρίτος άντρας που προστέθηκε στην ομάδα σύνθεσης-συγγραφής, ο Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, έπαιξε τον πλέον καθοριστικό ρόλο έτσι ώστε να πω, να πούμε αυτά που θέλουμε να πούμε χωρίς να γινόμαστε διδακτικοί.

Ποια είναι τα βασικά στοιχεία που θέλατε να αναδείξετε στην παράσταση;
Τη διαδρομή της γυναίκας και πως έφτασε εδώ που είναι σήμερα.

Μουσικές, κείμενα και καλλιτέχνες σας ενέπνευσαν…
Η απάντηση σ'αυτή την ερώτηση είναι επί σκηνής!

Ένα top 5 με τους ωραιότερους θεατρικούς γυναικείους ρόλους.
Κλυταιμνήστρα, Μάγκυ από τη Λυσσασμένη γάτα του Τένεσι Ουίλιαμς, Αντιγόνη, Σολάνζ από τις Δούλες του Ζενέ, Βιόλα από τη Δωδέκατη νύχτα του Σαίξπηρ. Ευτυχώς που με περιορίσατε στους top 5 γιατί αυτή η λίστα δεν έχει τελειωμό.

Πώς θα περιγράφατε τη σύγχρονη γυναίκα; Συμφωνείτε πως οι «παραδοσιακοί» ρόλοι των γυναικών και ανδρών έχουν ανατραπεί;
Ναι, έχουν σίγουρα ανατραπεί οι ρόλοι κι είμαστε ακόμα αμήχανες μ'αυτή την ανατροπή πιστεύω. Η αμηχανία -απέναντι στο ρόλο της- είναι νομίζω η λέξη που χαρακτηρίζει τη σύγχρονη γυναίκα.

Πρόσφατα η μικρή Malala Yousafzai από το Πακιστάν έβγαλε βιβλίο και υπερασπίστηκε το δικαίωμα στη μόρφωση αλλά και τη βελτίωση της ζωής των γυναικών. Σε αρκετές χώρες οι γυναίκες δεν έχουν ούτε τα βασικά δικαιώματα. Πώς θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε ουσιαστικά αυτή την κατάσταση;
Πώς αλλιώς να βοήθησουμε αν όχι με τον τρόπο που το κάνετε κι εσείς η ίδια αυτή τη στιγμή. Μιλώντας γιατί και παροτρύνοντας τις γυναίκες της Δύσης να διαχειρίζονται την ελευθερία τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο... Δεν είναι δεδομένη.

Η έννοια της ισότητας των φύλων έχει κάνει προόδους με τα χρόνια ή θεωρείτε πως έχει μείνει στη θεωρία;
Σαφέστατα κι έχει κάνει προόδους. Τεράστιες θα έλεγα. Απλώς υπάρχουν ακόμα κοινωνίες που είναι πιο πατριαρχικές από άλλες...


*Info παράστασης:
Θέατρο Τέχνης “Κάρολος Κουν” | Φρυνίχου 14, Πλάκα | 210 3222464-3236732

Πρόγραμμα παραστάσεων και τιμές εισιτηρίων:
Τετάρτη στις 20.00 | Τιμές: 15 ευρώ γενική είσοδος και 10 ευρώ φοιτητικό
Πέμπτη στις 21.00 | Γενική είσοδος 10 ευρώ
Παρασκευή στις 21.00 | Τιμές: 15 ευρώ γενική είσοδος και 10 ευρώ φοιτητικό
Σάββατο απογευματινή στις 18.00 | Τιμές: 15ευρώ γενική είσοδος & 10€ φοιτητικό
Σάββατο βραδινή στις 21.00 | Τιμές: 18 ευρώ γενική είσοδος και 15 €φοιτητικό
Κυριακή στις 20.00 | Τιμές: 18 ευρώ γενική είσοδος και 15€ φοιτητικό.
Ώρες ταμείου: Δευτέρα – Κυριακή 10.00-13.00 & 17.00 – 22.00

Κική Παπαδοπούλου