Μπάμπαλη & Etten: Φωνητικά στον Bryan Ferry και... ντροπαλά παραμύθια

24.02.2014
Δύο ερμηνεύτριες αλλά και τραγουδοποιοί της νεότερης γενιάς. Πολύ διαφορετικές, αλλά και «συγγενείς» στα ακούσματα και τις επιρροές τους, επιλέγουν και διασκευάζουν τραγούδια άλλων αγαπημένων γυναικών δημιουργών. Είχαμε τη χαρά και την τιμή να απαντήσουν στις ερωτήσεις μας! Πνευματώδεις και ομιλητικές, με διάθεση να εκφραστούν και να αποκαλύψουν, να εκμυστηρευτούν και να θυμηθούν, απαντούν σε όλα χωρίς ενδοιασμό, σταριλίκι ή βαρεμάρα... Ευχαριστούμε πάρα πολύ και ανυπομονώντας για το Live της Δευτέρας... ξεκινάμε! Ε.Σ.

Πού συναντιέται μουσικά η Λένα Πλάτωνος με την Bjork; Η Αρλέτα με τη Suzan Vega; Η Ελένη Βιτάλη με την Amy Winehouse και η Αφροδίτη Μάνου με την Patti Smith; Αυτά και πολλά άλλα θα απαντηθούν επί σκηνής, μαζί με αγαπημένα τραγούδια από την προσωπική δισκογραφία της Ανδριάνας (Μοίρα μου έγινες, Δες καθαρά, Είσαι εσύ ο άνθρωπος μου, κ.ά.) και της Etten (I know you ‘re behind me but I ‘m not scared, Lappuggla).

Ανδριάνα Μπάμπαλη και Etten... Πολύ διαφορετικές, αλλά και «συγγενείς» στα ακούσματα και τις επιρροές σας, διαβάζουμε στο Δελτίο Τύπου. Τι μας έχετε τελικά ετοιμάσει για τη βραδυά στον Ρυθμό;
Α: Μια συναυλία αφιερωμένη σε τραγούδια που έχουν γράψει αγαπημένες γυναίκες. Οι οποίες είναι μεν διαφορετικής σχολής αλλά και εποχής, που όμως έχουν κοινά σημεία. Η Λένα Πλάτωνος με την Bjork. H Αρλέτα με την Suzan Vega. Η Βιτάλη με την Patti Smith.Και πολλές άλλες εμβληματικές κυρίες. Κι όλα αυτά με ένα τρίο μουσικών που μεταμορφώνουν τα πάντα σε κάτι διαφορετικό και μοναδικό. Τον Ακη Κατσουπάκη στα πλήκτρα, τον Δημήτρη Μπαρμπαγάλα στις κιθάρες και μπάσο,και τον Δημήτρη Κλονή στα τύμπανα.
E: Εστιάσαμε στη γυναικεία πλευρά της μουσικής και επιλέξαμε κομμάτια που είναι γραμμένα απο γυναίκες και θα παρουσιάσουμε και κομμάτια απο τις δισκογραφικές μας δουλειές και απο συνεργασίες που έχουμε κάνει.

Ποιο τραγουδι ακούσατε τελευταία και σκεφτήκατε ότι θα θέλατε να έχετε συνθέσει ή ερμηνεύσει;
Α: Ελληνικό την Δονούσα της Ματούλας Ζαμάνη, που θα το πω κιόλας. Και κάποια κομμάτια της Lana del Rey.
E: Το win this life της Nicole Saboune

Αν μπορούσατε να στήσετε το Live των ονείρων σας από την ελληνική ή ξένη μουσική σκηνή, πού θα σας βλέπαμε, με ποιους και σε τι ρεπερτόριο;
Α: Χμμ..δύσκολη ερώτηση. Τελευταία άκουσα , και χάζεψα την Bryan Ferry jazz orchestra. Μαζί με τον Bryan Ferry φυσικά, κι εγώ στα φωνητικα!
E: Σε μια κολεκτίβα που θα την αποτελούσαν oι Arcade Fire, the Knife, Ane Brun, iamamiwhoami και ο Bon Iver. Το ρεπερτόριο θα γεννιόταν απο την ίδια τη συνεργασία. Το φαντάζομαι εκρηκτικό απόκοσμο και παράξενο.

Αν ρωτούσαμε τους καθηγητές σας να σας περιγράψουν, τι πιστεύετε ότι θα έλεγαν για σας;
Α: Μάλλον ήσυχη, δεν θυμάμαι να έχω δημιουργήσει θέματα ποτέ. Ισως θα δυσκολεύονταν να με θυμηθούν. Τόσο ήσυχη δηλαδή..
E: Μάλλον θα έλεγαν οτι τους φαίνεται περίεργο που τραγουδάω μιας και ήμουν αρκετά ντροπαλή στο σχολείο.

Εκτός από τη Μουσική, ποια άλλη αγάπη έχετε;
Α: Τελευταία ξαναθυμήθηκα τη ζωγραφική. Σκιτσάκια στο χαρτί , όχι τίποτα δύσκολο. Ηταν η πρώτη μου αγάπη ως παιδί, ήθελα να γίνω ζωγράφος. Και ο χορός φυσικά που είναι λυτρωτικό πράγμα.
E: Αλλάζει κατα καιρούς. Τώρα είναι το γράψιμο. Γράφω παραμύθια κυρίως.

Ποιο ήταν το τελευταίο live που πήγατε και περάσατε πραγματικά καλά;
Α: Το live της Μάρθας Φριτζήλα στην Ανοδο.
E: Στους Appalachian cobra worshipers που είναι ένα απο τα μουσικά projects του Μανώλη Αγγελάκη και του Στάθη Ιωάννου

Δισκογραφικά σε τι φάση είστε αυτή την εποχή;
Α: Τελειώνουμε τον 7ο! δίσκο με δικά μου τραγούδια σε στίχους Νίκου Μωραίτη. Σύντομα κοντά σας!
E: Ο δίσκος μου lappuggla κυκλοφόρησε πέρυσι. Για νεο δίσκο έχω κάποιες ιδέες αλλά δεν εχω ξεκινήσει να γράφω. Στη Σουηδία έχει δημιουργηθεί μια μπαντα οι Marsabit στην οποία τραγουδάω και θα ηχογραφήσουμε σύντομα.

Η ζωή σας φαντάζομαι ότι είναι γεμάτη μουσική. Αλήθεια υπάρχει χρόνος και τόπος που θέλετε λίγη ησυχία; Που για κανένα λόγο δε θέλετε να ακούσετε τίποτα παρά τον ήχο της σιωπής;
Α: Ναι, enjoy the silence που λέει και το τραγούδι. Το καλοκαίρι, να ακούω μόνο τα τζιτζίκια και την θάλασσα μακριά. Παράδεισος...
E: Το θεωρώ αναγκαίο να ξεκουράζεις λίγο τα αυτιά και το κεφάλι σου. Αυτο βοηθάει και την ίδια τη διαδικασία της δημιουργίας.

Φεύγετε για παντα από τη Γη, Αφήνετε ένα δίσκο κληρονομιά για τις επόμενες γενιές και παίρνετε έναν μαζί σας για δείγμα στους εξωγήινους. Ποιο άλμπουμ είναι το καθένα;
Α: Δύσκολα πράγματα μου βάζετε. Θα έπαιρνα έναν σκληρό δίσκο με πολλά, γιατί μόνο ένα ? Ενα δείγμα κλασσικής μουσικής, ένα τζαζ και ένα ρεμπέτικο !
E: Στους εξωγήινους θα πήγαινα ενα δίσκο που θα περιείχε έργα του Erik Satie (απαραίτητα τα Gymnopedies). θα τον δανειζόμουν και γω να τον ακούω στο διάστημα. Στους μελλοντικούς γήινους θα άφηνα το Agaetis Byrjun των Sigur Ros.